Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato: 08.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Det foreligger ei innstilling om nedleggelse av en rekke opplysningssentraler. Det er stor usikkerhet om kriteriene for nedleggelse.

Hvilke kriterier har man fulgt, og hva kan samferdselsministeren gjøre for å opprettholde sentralen på Tynset?

Statsråd Kjell Opseth: Telenor AS si opplysningsteneste er ei konkurranseutsett teneste. Bedrifta kan ikkje subsidiere slike tenester frå andre delar av verksemda. For å unngå kryssubsidiering må inntektene frå tenesta dekkje kostnadene.

Telenor opplyser at tenesta ikkje dekkjer sine kostnader, og at leiinga i bedrifta saman med dei tillitsvalde har gjort ei utgreiing om korleis tenesta kan bli meir lønsam. I dag er tenesta lokalisert til 18 stader med frå 3 til 104 årsverk. Bedrifta vurderer det slik at det kan vere aktuelt å redusere til 11 stader og då med eit meir rasjonelt driftsopplegg.

Utvalet som skal gje Telenor AS råd i lokaliseringsspørsmål, vil venteleg handsame saka i inneverande månad. Den vil så bli drøfta av styret i Telenor AS.

Sidan saka er under handsaming i Telenor AS, finn eg det ikkje naturleg å kommentere situasjonen for Tynset spesielt.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Selv om jeg er klar over at opplysningstjenestene til Telenor AS er konkurranseutsatt, vil jeg gjerne minne om bakgrunnen for opprettelsen av disse tjenestene. I arbeidet med å gjøre tjenestene mer lønnsomme har mange av oss stilt spørsmål om hvilke kriterier man har vektlagt ved vurderingen av hvilke opplysningssentraler som skal nedlegges. Frustrasjonen har vært stor også hos de ansatte ved sentralene. Ansatte ved sentraler som har vist store positive resultat, har selvsagt stilt seg undrende til hvilke kriterier man har vektlagt i utvalgsarbeidet da også disse sentralene ble foreslått nedlagt. I det opprinnelige forslaget var begge sentralene i mitt fylke foreslått nedlagt. Imidlertid tyder den siste innstillingen på at Tynset med sine 53 ansatte blir opprettholdt. Det er jeg selvsagt godt fornøyd med.

Jeg tillater meg å stille følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Vil statsråden kunne si noe mer om hvilke kriterier man har lagt vekt på i utvalgsarbeidet, og vil statsråden vurdere å overprøve Telenors avgjørelse om hvilke opplysningssentraler som skal nedlegges? Jeg tenker da spesielt på Stortingets behandling av å omgjøre Televerket til et statlig eid aksjeselskap, hvor det blant annet ble forutsatt at man skulle legge vekt på de distriktspolitiske hensyn.

Statsråd Kjell Opseth: Det er fleire ulike kriterium som blir lagde til grunn for det arbeidet som no går føre seg i Telenor AS for å effektivisere opplysningstenesta, og eitt av dei er distriktspolitiske målsetjingar.

Når det gjeld spørsmålet om statsråden gjennom generalforsamlinga vil gripe inn i denne avgjerdsprosessen, vil eg få streke under at effektivisering av denne typen har Telenor fullmakt til etter handsaming i Stortinget, og difor er det ikkje aktuelt for generalforsamlinga å gripe inn i denne saka.