Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato: 08.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Telenor og NSB skal ifølge Samferdselsdepartementet ha inngått en intensjonsavtale vedrørende NSBs fiberkabelnett.

Vil statsråden sørge for at det ikke inngås noen bindende avtale før Stortinget har behandlet forslaget til ny telelov?

Statsråd Kjell Opseth: NSB og Telenor AS har inngått ein intensjonsavtale som gir Telenor AS rett til å bruke ledig overskottskapasitet i NSB sitt fiberkabelnett. Departementet tar sikte på å leggje saka fram for Stortinget i vårsesjonen. Departementet tar også sikte på å leggje fram forslag til ny telelov i vårsesjonen.

Stortinget vil såleis sjølv avgjere i kva rekkjefølgje det ønskjer å handsame desse sakene.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det er langt på vei tilfredsstillende, men jeg må bare få lov å stille følgende tilleggsspørsmål: Vil statsråden i forbindelse med fremleggelsen av intensjonsavtalen mellom Telenor og NSB sørge for at det blir klargjort om det har vært forhandlinger med andre interessenter enn Telenor, altså om man har fulgt det prinsipp som bør gjelde for offentlig forretningsvirksomhet, nemlig å gå på en eller annen form for anbud for å få klargjort den faktiske pris? Vil det spørsmålet være besvart i proposisjon/melding?

Statsråd Kjell Opseth: Vi er i ein situasjon der det pr. i dag er berre ein aktør som kan inngå ein sånn avtale med NSB, fordi vi framleis har monopol på infrastrukturen når det gjeld telefonnett og telefoni. Skal vi utnytte dei ressursane som NSB har, raskt, er det som sagt berre ein forhandlingsmotpart, og det er Telenor AS. Så eit konkret svar på spørsmålet blir difor nei.

Per-Kristian Foss (H): Nå er jo statsråden ved sakens kjerne. Det er bare én aktør i dag, men det er opp til Stortinget å bestemme når perioden for monopol skal ta slutt. Som statsråden er godt kjent med, er vi etter EØS-avtalen, bundet til å gjøre det senest fra 1. januar 1998, etter det jeg forstår, men Stortinget står fritt her, som i spørsmålet om deregulering av vår innenriks lufttrafikk, til å gjøre det på et tidligere tidspunkt. Og mitt spørsmål til statsråden vil da være mer konkretisert følgende: Vil statsråden sørge for at den kortsiktige avtalen som gjøres, ikke binder Stortinget for perioden etter at Stortinget har vedtatt å deregulere konkurransen også på dette området, altså oppheve monopolet?

Statsråd Kjell Opseth: Nå er det ikke gitt verken representanten Foss eller meg å seie når telenett og telefoni blir deregulert i Noreg. Rett nok er Regjeringa innstilt på å følgje EU og foreslå deregulering frå 1. januar 1998, gitt at dei styringsverktøya som vi er nøydde til å ha, ligg på plass til den tida. Difor vil det vere slik at vi har valet mellom å presentere den intensjonsavtalen som no ligg der, eller ikkje, og vi er innstilte på å presentere intensjonsavtalen for Stortinget i den forma den er inngått mellom to aktørar.