Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995

Dato: 08.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Syver Berge (Sp): Eg skal få stille følgjande spørsmål til landbruksministeren:

Ifølgje avisoppslag i Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer 10. februar 1995 har Statskog SF planar om å kjøpe opp ei fjellstue kvart år framover.

Meiner landbruksministeren at det skal vera ei statleg oppgåve gjennom Statskog SF å byggje seg opp til ein stor turistvert?

Statsråd Gunhild Øyangen: Ved behandling av Innst.S.nr.205 (1988-1989) gjorde Stortinget følgende vedtak: « Stortinget ber Regjeringen utrede alternative organisasjonsformer for Direktoratet for statens skoger. Siktemålet med utredningen skal være å åpne for mer rasjonell utnyttelse av Direktoratets næringsvirksomhet i en eller flere selvstendige, forretningsmessige enheter. »

Landbrukskomiteen uttalte i samme innstilling at en friere stilling for Direktoratet for statens skoger kunne bedre utnyttelsen av Direktoratets kompetanse, ressurser og areal, og at dette kunne bidra med en positiv effekt i distriktspolitisk sammenheng.

Direktoratet for statens skoger ble omorganisert den 1. januar 1993 til statsforetaket Statskog SF etter Stortingets behandling av St.prp.nr.52 (1991-1992).

Omorganiseringen medførte at foretaket ble eget rettssubjekt atskilt fra staten i forretningsmessig sammenheng. Det er Statskogs styre som innen den ramme som settes av lov og vedtekter, har ansvaret for foretakets disposisjoner.

I foretakets vedtekter heter det i § 2 blant annet:

Foretakets formål er å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser, det som står i forbindelse med dette og annen naturlig tilgrensende virksomhet. Innenfor rammen av dette kan foretaket gjennom deltakelse eller i samarbeid med andre, forvalte og drive eiendommer og andre former for tjenester innen foretakets virksomhetsområde. Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives aktivt naturvern og tas hensyn til friluftsinteresser.

Satsing innen reiseliv og turisme ligger innenfor foretakets formål. Dette er heller ingen ny virksomhet, siden daværende Direktoratet for statens skoger i beskjeden skala også satset på slik virksomhet.

Jeg forutsetter at styret i Statskog SF vil foreta de nødvendige vurderinger i denne forbindelse i tråd med de forutsetninger som Stortinget la til grunn for omorganiseringen.

Bjørg Hope Galtung: hadde her teke over presidentplassen.

Syver Berge (Sp): Eg takkar statsråden for svaret, eit svar som gav nokså mykje historieutgreiing om kva som har skjedd, og lite kanskje om kva som bør skje. Grunnen til spørsmålet er at eg reagerer negativt på den opptrappinga Statskog gjer innafor turistetableringar i område der dei tidlegare ikkje er etablerte. Når eg då kan lesa at dette er ein strategi som er i startfasen, finn eg det rett å ta spørsmålet opp.

Eg vil streke under det verdfulle arbeidet som blir gjort nordafjells av Statskog når det gjeld drift av fjellstuene. Dette er ein del av sjølve utnyttinga av fjellet. Noko anna er det når dei etablerer turistverksemder langs hovudvegårer i Sør-Noreg der dei tidlegare ikkje har vore etablerte. Det er i samband med slike etableringar eg spør statsråden om ho tykkjer at det er ei offentleg oppgåve for Statskog å drive turistverksemd i konkurranse med privat næringsverksemd.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil nok en gang understreke at Statskog er et statsforetak - det ble vedtatt her i denne sal - og arbeider også etter de retningslinjene. Slik jeg har forstått Stortinget og flertallet i Stortinget i denne sak, er det også av interesse at det utvikles ny næringsvirksomhet på de betydelige naturarealer som Statskog disponerer. Store deler av våre naturressurser befinner seg innenfor dette området. Etter min vurdering er det verdifullt at det skapes arbeidsplasser i distrikter også for mennesker som ikke har arvet et gårdsbruk.

Syver Berge (Sp): Eg kjem med eit tilleggsspørsmål, for her er det ikkje spørsmål om å etablere arbeidsplassar også for dei som ikkje har arva eit gardsbruk. Her er det spørsmål om det er riktig at Statskog, som er eit offentleg føretak, skal gå i brodden og vere med i konkurranse med private når det gjeld å byggje ut turisme i Sør-Noreg. Er det ei offentleg oppgåve?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg må innrømme at jeg ikke nødvendigvis ser på konkurranse innenfor reiselivsnæringen som et onde. Det vil vel være slik at har en litt konkurranse innenfor distriktsnæringene, medfører det at folk har en tendens til å skjerpe seg litt og få fram bedre produkter, og det tror jeg landet som helhet også er tjent med. Jeg vil opplyse at Statskog SF har opprettet et heleid datterselskap som heter Statskog Natureventyr AS. Det synes jeg høres veldig bra ut. Selskapet eier en fjellstue, og det leier en annen, og etter det jeg har fått opplyst, har det ingen overordnet plan som innebærer oppkjøp av en fjellstue pr. år.

For øvrig synes jeg at hvis vi ser at det skapes nye arbeidsplasser i Distrikts-Norge, er det en veldig stor fordel og ikke noen stor ulempe. Er det litt konkurranse, får vi kanskje også bedre tilbud og kan konkurrere med blant annet andre land.