Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995

Dato: 22.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Gudmund Restad (Sp): På vegne av Tove Kari Viken skal jeg få stille følgende spørsmål til sosialministeren:

A/S Vinmonopolet skal omorganiseres innen 1. januar 1996 for å møte EØS-krav.

Når vil sosialministeren fremme forslag til endringer av strukturen til A/S Vinmonopolet?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Saken om omleggingen av omsetningsordningen for alkohol, herunder spørsmålet om omstrukturering av Vinmonopolet, vil bli fremlagt for Stortinget i begynnelsen av mai.

Gudmund Restad (Sp): Jeg takker statsråden for et meget kort og for så vidt konkret svar, men la meg likevel følge litt opp.

Det kommer stadig politiske utspill hvor det tas til orde for å svekke Vinmonopolets stilling. Jeg viser bl.a. til Dok.nr.8:34 (1994-1995) fra tre Høyre-representanter, hvor det foreslås å lette tilgjengeligheten til alkoholholdige drikkevarer ved å åpne for kommisjonssalg av Vinmonopolets varer samt å tillate private utsalg for salg av vin. Jeg viser også til utspillet fra lederen i sosialkomiteen, Arbeiderpartiets Sylvia Kristin Brustad, som vil øke antallet vinmonopolutsalg, redusere prisene og også innføre generell skjenkebevilling for syke- og aldershjem. Kan statsråden allerede nå forsikre oss om at en uthuling av Vinmonopolets stilling og en svekkelse av edruskapspolitikken i tråd med det som kommer fram i de nevnte eksemplene, ikke vil bli en del av Regjeringens opplegg når forslag til endringer i alkoholloven legges fram for Stortinget i begynnelsen av mai?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg kan forsikre om at de sakene som kommer til Stortinget i mai, ikke vil omhandle de tema som representanten Restad nevner. Det som kommer til Stortinget i mai, er spørsmål i tilknytning til det nye bevillingssystemet som skal innføres, det er også spørsmål om opprettelse av et organ som skal håndtere det nye bevillingssystemet, og et spørsmål om deling av Vinmonopolet. De sakene som Restad viser til, bl.a forslag som ligger i Stortinget, vil det bli opp til Stortinget å behandle, og - i hvert fall etter statsrådens ønske - helst i forbindelse med gjennomgangen av alkoholloven som kommer til Stortinget på et senere tidspunkt. Men jeg vil få lov til å understreke at Regjeringen har ingen ønsker eller intensjoner verken om å uthule Vinmonopolets stilling når det gjelder detaljomsetning eller vår alkoholpolitikk som sådan.

Gudmund Restad (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

EØS-avtalen ble i sin tid vedtatt av Stortinget med nødvendig kvalifisert flertall fordi de fleste av representantene fra Kristelig Folkeparti stemte for avtalen. Hadde Kristelig Folkeparti sammen med Senterpartiet og SV stemt mot godkjenning av EØS-avtalen, ville den ikke blitt vedtatt. I sin vurdering av EØS-avtalen la Kristelig Folkepartis representanter stor vekt på Regjeringens forsikringer om at Vinmonopolet ville kunne bestå som før, selv med en EØS-avtale. Det viser seg nå at iallfall importmonopolet står for fall.

Hva er statsrådens vurdering av at Regjeringen på denne måten har forledet mange Kristelig Folkeparti-representanter til å støtte en EØS-avtale som de kanskje ellers ville gått mot? Regjeringen vil ikke gjøre innsigelser mot at importmonopolet nå blir opphevet, angivelig fordi man ikke vil ta sjansen på at det samtidig skal kunne stilles spørsmålstegn også ved detaljmonopolet. Betyr det at Regjeringen ikke føler seg sikker på at Norges argumenter for å beholde detaljmonopolet vil være gode nok, og at dermed hele Vinmonopolet står i fare for å måtte avvikles?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må få bemerke at å svare på et slikt spørsmål når det gjelder håndteringen av EØS-spørsmålet, ikke lar seg gjøre innenfor ett minutt. Men jeg vil påpeke at nøyaktig det samme spørsmålet har statsråden besvart i hvert fall i to tidligere spørretimer.

Jeg vil likevel veldig kort understreke at jeg tror vi alle ser at også vårt detaljmonopol kommer til å bli angrepet fra ulike hold. Også i norsk politikk finnes det krefter som ikke ønsker et detaljmonopol. Regjeringens oppfatning er at det vi nå gjør ved å tilpasse oss EØS-avtalen på importsiden og dessuten etablere et nytt sterkt kontrollorgan for det nye bevillingssystemet, er det viktigste vi kan foreta oss for å trygge vårt detaljmonopol i framtiden.

Presidenten: Spørsmål 29 er alt svara på.