Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995

Dato: 22.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

John Alvheim (Frp): Jeg skal få stille sosialministeren følgende spørsmål:

Er det riktig som meddelt i Arbeiderbladet 13. mars 1995 at sosialministeren i forkant av fremleggelse av velferdsmeldingen har lagt opp til bevisste lekkasjer fra meldingen til utvalgte enkeltpersoner og media?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Representanten Alvheims spørsmål gir meg anledning til å redegjøre for informasjonsopplegget rundt velferdsmeldingen. Målsettingen har vært å gi folk flest informasjon om og mulighet til å påvirke og delta i debatten om utformingen av framtidens velferdsstat.

Informasjonsarbeidet startet i fjor sommer, da departementet sendte ut et debatthefte på 44 sider der vi inviterte privatpersoner, organisasjoner og partier til å delta i videreutviklingen av våre sosiale velferdsordninger ved å sende skriftlige høringsuttalelser til departementet. 30.000 hefter ble sendt ut, og responsen fra en rekke organisasjoner var god. Disse høringsuttalelsene har vi bearbeidet og tatt med i vurderingen i arbeidet med velferdsmeldingen, som oversendes Stortinget i denne sesjonen.

Det andre elementet i informasjonsarbeidet er foredrag og taler som jeg har holdt for en rekke organisasjoner om hva som vil bli vurdert i meldingen. Møtene har alltid vært åpne for pressen.

Det tredje elementet i informasjonsarbeidet er deltakelse i debattprogram i radio og fjernsyn og intervjuer med en del sentrale fjernsyns- og avisredaksjoner. Slike intervjuer fra min side er verken lekkasjer eller forskjellsbehandling av noen redaksjoner, men en naturlig måte å delta i den pågående debatt på. I arbeidet med meldingen har jeg ønsket å få en debatt om velferdsstatens framtid og de spørsmål vi tar opp. Jeg anser intervjuer som helt sentrale element i en slik demokratisk prosess. Når media nå i lengre tid har satt velferdsstatens framtid på sin dagsorden, gir dette mulighet for folkelig innflytelse på en sak som angår alle. En bred mediedekning er derfor etter min oppfatning sunt for demokratiet.

Både under den åpne prosessen vi har ført hittil, og ikke minst når meldingen framlegges, vil det gis rikelig anledning til å fokusere på ulike elementer som meldingen tar opp.

Til slutt, la meg få opplyse at på det tidspunkt som velferdsmeldingen legges fram for Stortinget, vil departementet gjennomføre et presseseminar og pressekonferanse der alle redaksjoner blir invitert på vanlig måte.

John Alvheim (Frp): Jeg takker sosialministeren for svaret, skjønt det var ikke noe svar på det jeg spurte om, nemlig hvorvidt meddelelsen i Arbeiderbladet om bevisste lekkasjer som hadde et politisk motiv, var korrekt eller ikke.

Det er for så vidt ikke noe ukjent fenomen at den til enhver tid sittende regjering lekker til media fra statsbudsjettet, meldinger og proposisjoner, men aldri har jeg opplevd at slik lekkasje er så grundig, bevisst planlagt som lekkasjen fra velferdsmeldingen - hvis det er korrekt det som Arbeiderbladet skriver.

Mitt oppfølgingsspørsmål er følgende: Mener ikke sosialministeren at disse bevisste lekkasjene er å vise manglende respekt for Stortinget og en samlet sosialkomite, som skal ta standpunkt til velferdsmeldingen og dens politiske og praktiske innhold?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg mener bestemt at jeg i mitt første svar understreket at de intervjuene statsråden har gitt om hva som er til vurdering i stortingsmeldingen, på ingen måte er å bedrive bevisste lekkasjer, men selv å delta i og bidra til politisk debatt.

På samme måte har vi, som jeg understreket, også gjennom grundige opplegg invitert til debatt. I så måte er behandlingen av denne stortingsmeldingen kanskje litt annerledes enn det som er vanlig. Sosialdepartementet og statsråden har ikke fulgt en linje der vi har holdt alt tett til brystet, for så å slippe saken. Dette har ingen ting med manglende respekt for Stortinget å gjøre. Det har med en demokratisk prosess å gjøre - en viktig prosess - som jeg også er glad for at svært mange har deltatt i.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret. Det må beviselig ha vært et internt dokument i departementet som ikke skulle komme offentligheten for øye, for informasjonssekretær Hans Anderssen prøver i en uttalelse - også til Arbeiderbladet - å nedtone alvoret i saken ved å påstå at planene om lekkasje var et internt arbeidsdokument som ikke var klarert av den politiske ledelse.

Og da er mitt siste spørsmål: Er det slik å forstå at embetsverket i departementet driver selvstendig politisk arbeid ved siden av den politiske ledelse?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg må få understreke at jeg i den debatten vi har hatt om velferdspolitikk i løpet av et helt år, ikke på et eneste tidspunkt har registrert at verken informasjonskontoret i Sosial- og helsedepartementet eller andre i embetsverket har måttet gå ut og være politiske aktører i den debatten.

Det er riktig at Arbeiderbladet viser til et meget foreløpig utkast for informasjonskontoret i mitt departement, og mange sider i et slikt foreløpig utkast har det ikke så veldig mye verdi å diskutere her og nå. Men en ting har jeg lyst til å understreke - fordi Arbeiderbladet også fokuserte på dette med å bruke kontakter i etatene - at det aldri har vært og aldri vil være slik at statsråden eller departementet kommer til å bruke etater eller embetsmenn for å fremme politiske budskap.