Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 1995

Dato: 24.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

I en artikkel i Vårt Land den 23. mars 1995 uttalte statsråd Grete Faremo at Justisdepartementet vil sette i gang arbeidet med nye forskrifter til patentloven. Patentstyrets håndtering av flere konkrete saker knyttet til patent på naturlig forekommende organismer viser at det haster med å få forskrifter til patentloven. Bare slik kan en hindre en stadig utglidning mot økt patent på liv i Norge.

Når kommer lovhjemmel og forskrifter?

Statsråd Grete Faremo: I St.meld.nr.36 (1990-1991) fremholdt Regjeringen « at bioteknologiske oppfinnelser som hovedregel skal kunne patenteres på lik linje med andre oppfinnelser ». Om unntak fra denne hovedregelen het det: « Selv om det er et mål å opprettholde en patentlov uten omfattende unntaksbestemmelser, mener regjeringen likevel at det må eksistere visse begrensninger i adgangen til å patentere bioteknologiske oppfinnelser. »

Begrensningene burde etter Regjeringens oppfatning være:

  • Det bør ikke åpnes adgang for patentering av dyr og planter.
  • Det bør ikke åpnes for patentering av fremgangsmåter for fremstilling av dyr og planter.
  • Det bør ikke være adgang til å patentere naturlig forekommende biologisk materiale.

Jeg understreker at Regjeringen fremholdt at det ikke burde åpnes for patentering av planter og dyr og fremgangsmåter for fremstilling av planter og dyr. Det er fortsatt Regjeringens holdning, og det er dessuten sikker norsk rett at oppfinnelser av denne art ikke kan patenteres.

Når det gjelder oppfinnelser som består i naturlig forekommende biologisk materiale, gav Regjeringen uttrykk for at det ikke burde være adgang til å patentere slike oppfinnelser.

Det representanten Frafjord Johnson tar til orde for, er vel derfor egentlig ikke å hindre utglidninger, men en tilstramming.

Som jeg nevnte i mitt svar i spørretimen den 22. mars, og som omtalt i stortingsproposisjonen om ratifikasjon i EØS-avtalen, kan en tilstramming i norsk patentrett imidlertid være vanskelig å forene med våre forpliktelser etter EØS-avtalen. Det må vi se nærmere på.

Spørsmålet om forskrift er derfor nå til grundig vurdering i departementet.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg må innrømme at jeg er noe skuffet.

Allerede i Innst.S.nr.248 (1991-1992) i forbindelse med EØS-avtalen bad stortingsflertallet, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, om at Regjeringen skulle foreta denne vurderingen. Nå har Regjeringen tydeligvis brukt lang tid på dette. Etter at vi nå har en situasjon hvor vi heller ikke er EU-medlemmer, hadde jeg håpet at statsråden, når hun også har varslet i en artikkel i Vårt Land at hun vil arbeide med forskrifter og sette i gang dette arbeidet, nå kunne bekrefte at dette gjøres, og at hun også kunne bekrefte eller varsle et tidspunkt for når lovhjemmel kommer og når forskrifter til praktiseringen av loven kommer.

Jeg håper at statsråden kan gi et noe mer positivt svar enn det hun gav innledningsvis.

Statsråd Grete Faremo: Som jeg nevnte, var dette temaet oppe i et spørsmål fra samme spørrer så sent som i spørretimen den 22. mars i år, og da redegjorde jeg i detalj for hvilken avklaring som var skjedd ikke minst internasjonalt av betydning for dette spørsmålet. Jeg sa bl.a.:

Så sent som 1. mars i år ble det avklart hva som ville skje med EUs forslag til direktiv om rettsbeskyttelse av slike oppfinnelser ved at forslaget falt i Europaparlamentet.

Arbeidet er igangsatt i departementet, og uten at jeg kan gå inn på en nærmere dato, er det klart at vi setter mye inn på å få dette avklart så raskt som det er forsvarlig mulig, og at det bør kunne skje i høstsesjonen.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Nå må jeg si meg atskillig mer fornøyd enn jeg var til det statsråden sa innledningsvis.

Hun har nå bekreftet at arbeidet med forskrifter er i gang i departementet, og hun har også bekreftet at dette vil man kunne forsøke å få til i høstsesjonen. Da forventer vi fra Kristelig Folkepartis side at de vil foreligge - og vi skal følge saken nøye.