Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 1995

Dato: 24.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til statsråden:

Forbod mot å ta last med utanlandsk semitrailer internt i Noreg er fortsatt ei stor konkurransemessig ulempe for norske transportørar. 18. januar 1995 sa statsråden at ei løysing var like rundt hjørnet.

Kor lenge skal næringa vente?

Statsråd Kjell Opseth: Dagens norske regelverk åpner for at utenlandsregistrerte lastebiler - trekkvogner - fra EU-/EØS-land kan ta oppdrag i Norge. Disse trekkvognene kan da også trekke utenlandsregistrerte tilhengere. Videre kan norske trekkbiler trekke utenlandsregistrerte tilhengere ved transportoppdrag til og fra Norge og utlandet.

Norges Lastebileier-Forbund har bedt om at det også åpnes for at norskregistrerte trekkbiler generelt kan benytte utenlandsregistrerte tilhengere ved oppdrag internt i Norge. Samferdselsmyndighetene har tidligere støttet en slik regelendring.

Finansdepartementet har forelagt saken for Toll- og avgiftsdirektoratet. Direktoratet anser det på nåværende tidspunkt ikke ønskelig å endre regelverket. Det er bl.a. vist til at gjeldende norske regelverk i stor grad er i samsvar med EUs regelverk.

Det vil ikke få avgiftsmessige konsekvenser av betydning dersom det åpnes for bruk av utenlandsregistrerte tilhengere, idet hengere i liten grad er ilagt særavgifter eller investeringsavgift i Norge. Vurderingen av om det er ønskelig å foreta en regelendring, må derfor i stor grad baseres på de samferdselsmessige og næringsmessige forhold.

Det er flere sider som kan ha betydning og derfor må vurderes. Jeg nevner bl.a. at en regelendring må antas å føre til en økning i antall tilhengere med utenlandske skilt. Dette kan medføre et mer uoversiktlig trafikkbilde både med hensyn til registreringsforhold og ikke minst tilhengernes sikkerhetsnivå. Jeg nevner også at endringene vil kunne ramme bedrifter som i stor grad har basert seg på utleie av tilhengere, ved at det kan bli mindre utleie/bruk av norske tilhengere.

I tillegg skiller som nevnt dagens norske regelverk seg ikke vesentlig fra EUs regelverk på dette området.

På den annen side er det klart at en regelendring vil innebære økt fleksibilitet for transportfirmaer som driver virksomhet både i Norge og i utlandet.

Jeg kan forsikre at spørsmålet om regelendring ikke er glemt i Finansdepartementet, men som det fremgår av det jeg tidligere har sagt, er løsningen ikke åpenbar. Det vil derfor ta noe tid å få saken så godt opplyst som ønskelig. På bakgrunn av bransjens sterke anmodning om regelendring vil departementet nå sende et forslag på høring, slik at saken kan bli belyst fra alle sider. I lys av de synspunktene som der framkommer, vil en vurdere en konkret regelendring.

Ingvald Godal (H): Eg takkar for svaret, som ikkje er tilfredsstillande. For det fyrste er det slik at det med dagens ordning er ei ulempe å vera nordmann i Noreg for den som driv i denne bransjen. Og det er ikkje akseptabelt.

For det andre har denne saka tatt heilt uhaldbart lang tid. Ho har gått frå sakshandsamar til sakshandsamar - sakshandsamarar har permisjonar av forskjellige grunnar - saka ligg der og blir send rundt omkring. Og no skal ho altså ut på høyring.

Det må vere grunn til å spørja om kvifor ho ikkje er send ut på høyring for lenge sidan? Det er år det dreier seg om her no.

For det andre sa finansministeren her i Stortinget den 18. januar i år at ei løysing var like rundt hjørnet. Når me no òg skal ha saka ut på høyring, kan eg berre konkludere med at finansministeren misinformerte Stortinget i januar, og så får vi sjå kva vi skal gjera med det.

Statsråd Kjell Opseth: Eg går ut frå at representanten Ingvald Godal har forståing for at eg ikkje vil kommentere det som galdt tidlegare handsaming av denne saka. Men eg vil gjerne seie at eg trur at alle partar er tente med at dette spørsmålet blir sendt på høyring, og eg kan love representanten Godal at eg skal medverke til at så skjer, og at det skjer relativt raskt.