Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Ottar Kaldhol (A): Eg vil stille dette spørsmålet til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren:

Høgskulen i Ålesund har i fleire år søkt om midlar til ein visuell navigasjonssimulator. Dei andre høgskulane som gir tilbod om maritim høgskuleutdanning, har slikt utstyr. Departementet har tidlegare samtykka i at Høgskulen i Ålesund har behov for ein visuell navigasjonssimulator, men har utsett avgjerda.

Kva er grunnen til dette, og kva vil statsråden gjere for ei snarleg løysing av saka?

Statsråd Gudmund Hernes: Departementet skrev i tildelingsbrevet for 1995 til de statlige høyskolene:

Departementet vurderer løyving til visuell navigasjonssimulator til Høgskolen i Ålesund.

Kostnadene til en simulator er anslått til om lag 9 mill. kr. For å kunne forsvare en så stor investering må departementet vurdere grundig om behovet er stort nok, eventuelt om det kan dekkes på en annen måte.

Departementet har derfor bedt Høgskolen i Ålesund om å utrede behovet for en simulator, og i hvilken grad bruken av simulatorene ved de andre høyskolene vil bli berørt av en nyanskaffelse i Ålesund. I dag er det slik at de andre høyskolene holder simulatorkurs for Høgskolen i Ålesund uten å ta kursavgift, og departementet gir ekstra tildeling til reise- og oppholdsutgifter for simulatorkurs, jf. tildelingsbrev for 1995.

Departementet vil vurdere de opplysninger Høgskolen gir i brev av 26. mai 1995 - altså for fem dager siden - og se på utnyttelsen av simulatorene ved de tre andre maritime høyskolene før spørsmålet om nyanskaffelsen blir avgjort.

Ottar Kaldhol (A): Eg takkar statsråden for svaret, og ser for så vidt det positive og også det avklarande i at departementet no vil gjere ei grundigare vurdering av om dette behovet er stort nok - ei grundigare vurdering enn det som har vore gjort dei siste to - tre åra.

Det denne saka eigentleg dreier seg om, er å få til ei nødvendig investering for å kunne sikre ei fullgod og moderne nautisk utdanning i eit av dei sterkaste og mest kraftfulle, livskraftige maritime miljøa vi har i landet. Og eg vil be om at statsråden legg vekt på dette i den vurderinga som departementet no skal gjere.

Det er ikkje noko spesielt krav eller noko spesielt behov som ligg bak søknadene frå Høgskulen i Ålesund. Det gjeld for så vidt det same nødvendige utstyret som dei andre høgskulane som gir slik maritim utdanning, har. Eg vil derfor be om at statsråden svarer på kva andre kriterium eller vurderingar det er departementet vil legge inn enn omsynet til dei andre høgskulane når det gjeld slik simulator.

Statsråd Gudmund Hernes: La meg først si meg enig i den allmenne karakteristikken som representanten Kaldhol gir av et av de sterkeste og mest livskraftige maritime miljøer. Når vi vanligvis snakker om at norrønafolket, det vil fare, så er det vel kanskje en utvidet betegnelse på at Møre-folket, det vil fare. Det er i alle fall helt klart blant de fremste her.

Når det gjelder spørsmålet om hvilke andre kriterier vi legger inn, er det vel særlig ett vi må se på, og det er arbeidsdelingen innen Norgesnettet. Her vil vi også se på hvordan tyngdepunktet i kompetansen ved de ulike maritime høyskolene skal være, for den kan gå i noe ulik retning ved de ulike høyskolene - at man altså velger ulik fordeling av tyngdepunktene innenfor dette brede utdanningsfeltet. Ellers har jeg ingen vanskeligheter med å se at man har et ønske om å få en simulator her. Vi har til nå altså måttet legge stor vekt på det rent økonomiske.

Ottar Kaldhol (A): Eg takkar også for det svaret, som eg oppfatta positivt på den måten at departementet no ynskjer å få ei avklaring på dette forholdet, få ei avklaring på behovet for ei slik nødvendig investering som dette er.

Eg er kjend med at departementet har signalisert til Høgskulen at dei ynskjer å få ei vurdering av i kva grad Høgskulen kan skaffe seg eksterne inntekter ved bruk av ein slik simulator. Eg reknar med at statsråden er einig med meg i at dette området, dette miljøet, kanskje er eit av dei områda i landet som har størst erfaring og kanskje det beste resultatet når det gjeld å utnytte slike investeringar til ekstra økonomisk gevinst, som sikkert kan kome denne høgskulen til gode.

Men det er eit anna spørsmål som òg er interessant for Høgskulen: Kva tidsaspekt er det eigentleg vi snakkar om for den vurderinga som departementet skal gjere?

Statsråd Gudmund Hernes: Det er for det første riktig som representanten sier, at vi gjerne vil ha en vurdering av mulighetene for eksterne inntekter. Jeg kan jo nevne at ved den simulator man har i Vestfold ved den maritime utdanningen der, inngår det som en viktig kilde til driften av denne simulatoren og i og for seg også som et tilskudd til hele det maritime miljøet ved denne høyskolen. Og jeg regner med at det kan være et tilsvarende oppland for bruk av en slik simulator også på Nordvestlandet. Jeg vil tro at det er noe som kan være en viktig faktor i den samlede vurdering av de økonomiske sidene her.

Når det gjelder selve tidsaspektet, kan vi vel si at vi står overfor en totrinnsrakett. Det ene er da vurderingen av hva som trengs samlet sett av økonomiske midler for å få det til, inklusive vurderingen av hva slags eksterne inntekter en kan ha. Det andre er at en når dette er fastslått, kan fremme forslag til en bevilgning. Men vi må nok ha det første, vurderingen, på plass før vi kan ta standpunkt til det andre.