Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Ola T Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Selbu kommunestyre vedtok i 1994, som oppfølging av en ny rusmiddelplan for kommunen, å heve aldersgrensen i politivedtektene som gir adgang til offentlige fester, til 16 år. Vedtaket som var fattet mot 2 stemmer i kommunestyret, ble imidlertid ikke godkjent av Justisdepartementet.

Mener ikke statsråden at kommunestyrets vedtak burde ha vært fulgt i en sak som dette?

Statsråd Grete Faremo: Etter gjeldende rett kan et kommunestyre fastsette kommunale politivedtekter som gjelder « de Anliggender, som angaar Ordenen og Renligheden ».

Bestemmelsene har vært tolket dit hen at kommunene kan fastsette at barn opp til 15 år ikke har adgang til offentlige tilstelninger på kveldstid uten at de er i følge med foreldre eller andre foresatte. Dette er også fastsatt i politiets normalvedtekter.

Departementet har ikke godkjent slike begrensninger for ungdom som er eldre enn 15 år.

Dette er for øvrig i tråd med den nye politiloven som nettopp er behandlet av Odelstinget og Lagtinget her i huset. Etter loven § 14 nr. 5 kan det fastsettes i kommunale politivedtekter at « barn under 15 år ikke har adgang til offentlig dans eller lignende allment tilgjengelig tilstelning uten i følge med foreldre eller andre foresatte ». Bestemmelsen må bl.a. ses i sammenheng med loven § 13, som gir politiet adgang til å vise eller bringe barn under 15 år hjem dersom de driver omkring på egen hånd på offentlig sted eller kl. 22.00.

Disse lovbestemmelsene, som det har vært full enighet om under stortingsbehandlingen, er således i tråd med gjeldende praksis.

Vedtaket i Selbu kommunestyre i 1994 om å heve aldersgrensen til 16 år var etter det opplyste et ledd i oppfølgingen av en ny rusmiddelplan i tilknytning til offentlige fester. Skjenking av alkohol og annen rusmiddelbruk er uttømmende regulert i eller i medhold av annen lov, jf. bl.a. alkoholloven. Å begrense rusmiddelbruk ligger således utenfor det formål som bør fremmes gjennom aldersgrensebestemmelser i kommunale politivedtekter.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for svaret og har forståelse for de juridiske bindinger som ligger på departementet i en sak som denne. Men denne planen var satt i verk for å begrense rusmiddelbruken og for å skjerme de yngste i bygda, den var på en omfattende høringsrunde, og et stort antall instanser stilte seg bak forslaget om en ny aldersgrense. Og når kommunestyret så å si enstemmig fatter et vedtak, er det ikke så underlig at man stiller seg uforstående til at det ikke blir godkjent av departementet. Man skulle tro at de lokale folkevalgte burde være de som er best egnet til å ta beslutninger i spørsmål av denne art.

Så mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er: Mener statsråden at det er tjenlig med en ordning der et politisk kommunestyrevedtak på denne måten settes til side ved en embetsmessig beslutning?

Statsråd Grete Faremo: Jeg tror representanten Lånke og jeg langt på vei er enige om at det er riktig å gå gjennom hvilke mulige virkemidler man har for å begrense rusmiddelbruk, ikke minst blant de helt unge. Hvilke tiltak man kan ta i bruk, er så gjenstand for en diskusjon for seg. Og akkurat når det gjelder politivedtektene, innebærer det at man her i Stortinget nå er blitt enige om at barn under en bestemt alder kan bringes hjem mot deres vilje etter kl. 10. Å bruke dette tiltaket også for å hindre utskjenking - med en annen aldersgrense, som det så vidt jeg oppfattet representanten Lånke, er spørsmål om - kan etter Justisdepartementets syn ikke godkjennes nettopp med det utgangspunktet vi har i politiloven.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden sier seg enig i målsettingen - som for så vidt også Regjeringen har - å bidra til å begrense skadevirkningene av alkoholbruk og å skjerme barn og unge i særlig grad.

Jeg skal ikke gå inn på en vurdering her av det juridiske, hva som måtte angå « orden og renslighet », slik det står i dette brevet til Selbu kommunestyre. Men jeg har lyst til å stille et politisk spørsmål i forlengelsen av det statsråden nå nettopp sa. Kan statsråden tenke seg å ta et initiativ til å se på saken på nytt og eventuelt fremme forslag til endringer i lovverket - f.eks. i forbindelse med det arbeidet som nå er på gang med ny alkohollov - som bl.a. sikrer det kommunale selvstyret på dette området? Jeg synes det er viktig å understreke at virkemidlene også må være tilpasset lokale forhold.

Statsråd Grete Faremo: Som representanten Lånke indirekte gjorde klart, er alkoholloven nå til gjennomgang i Helse- og sosialdepartementet. Derfor blir det kanskje litt vanskelig å svare bekreftende på spørsmålet om hvorvidt justisministeren vil ta et initiativ. Men jeg kan forsikre representanten Lånke om at Regjeringen er opptatt av at man, når man gjennomgår denne loven, også vurderer hvilke virkemidler som må tas i bruk nettopp for å hindre vår oppvoksende slekt i å kunne misbruke rusmidler.