Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Trafikkulykken utenfor Spareland i Råde 8. mai 1995 hvor to personbiler ble fullstendig knust av en trailer, aktualiserer spørsmålet om graverende forskjellsbehandling av utenlandske og norske trailersjåfører. Norges Lastebileier-Forbund mener det er totalt uakseptabelt når utenlandske sjåfører ofte straffes mildere ved trafikkforseelser enn norske.

Hva vil statsråden foreta seg for å bringe denne forskjellsbehandlingen til opphør?

Statsråd Grete Faremo: De aller fleste trafikkforseelser er av en slik art at de blir avgjort med forenklet forelegg eller gebyr. Foreleggs- og gebyrsatsene er selvfølgelig like for både norske og utenlandske sjåfører.

Når det gjelder straffutmåling i saker som gjelder trafikkforseelser, og som faller utenfor ordningen med forenklet forelegg eller gebyr, er dette avgjørelser som faller inn under påtalemyndighetens ansvarsområde, eller eventuelt domstolene i de alvorligste sakene.

Det er ikke slik at det er forskjell i straffutmålingen om en trafikkforseelse er begått av en nordmann eller en utlending.

I enkelte saker kan det imidlertid være nødvendig å få en rask påtalemessig avgjørelse eller en rask behandling ved domstolene, slik at den som har begått trafikkforseelsen, ikke skal kunne unndra seg straff ved å forlate landet i påvente av en slik avgjørelse. Dette kan skje i saker som krever etterforskning som må gå over noen tid. Saken avgjøres derfor på grunnlag av de saksopplysninger som foreligger kort tid etter at forseelsen er begått.

En slik saksbehandling kan i enkelte tilfeller medføre at den straffereaksjon dom blir anvendt, blir noe mildere enn hva som ville ha vært tilfellet om alle sakens sider hadde vært undergitt en mer omfattende etterforskning. For øvrig er påtalemessige avgjørelser i saker som gjelder trafikkforseelser, som i andre straffesaker, et område som er underlagt riksadvokaten.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Representanter for lastebilnæringen raser nå mot det de kaller graverende forskjellsbehandling som grenser til diskriminering. Et av ofrene ved den dramatiske ulykken i Råde reagerer på at den østerrikske trailersjåføren som var ansvarlig for ulykken, bare fikk 5.000 kr i bot.

Det er ikke bare jeg, men også polititjenestemenn, som påstår at det er en forskjellsbehandling, og jeg vil sitere politiinspektør Rolf L Nissen ved Moss politikammer: « Det er ikke uvanlig at utenlandske sjåfører får en annen og mildere behandling enn norske etter trafikkuhell. »

Hvis det statsråden sa, hadde vært riktig, måtte det ha vært en balansegang, at også en del av de utenlandske trailersjåførene ble strengere straffet for det de hadde gjort, og at dette ikke gikk bare den ene veien. Jeg forstår ikke riktig dette. Mener ikke statsråden at den liberale behandlingen av utenlandske trailersjåfører kan virke negativt for trafikksikkerheten?

Statsråd Grete Faremo: Som jeg gjorde rede for, er regelverket selvsagt likt når det gjelder disse forhold, enten forseelsen begås av en norsk eller en utenlandsk borger. Spørsmålet blir egentlig: Hvilken situasjon vil man få om en utenlandsk trailersjåfør har dratt til sitt hjemland når en reaksjon senere kom? Vil det være et bedre alternativ ikke å få gjennomført reaksjonen i det hele tatt enn å søke å komme så raskt til en avgjørelse at vedkommende virkelig blir stilt til ansvar?

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret på tilleggsspørsmålet.

Jeg har fått den oppfatning etter å ha snakket med folk i bransjen at når norske trailersjåfører forbryter seg i utlandet, får de en straff tilnærmet lik den utlendingene selv får i sitt eget land. Vi kan også se på dette som en form for konkurransevridning. Vi vet at norske trailersjåfører har høyere kjøretøy- og drivstoffavgifter enn trailersjåfører på kontinentet, og hvis det nå sprer seg et rykte i Europa om at man ikke behøver å være så nøye i Norge på grunn av at straffereaksjonen er såpass mild, kan det gi en ny konkurranseulempe i norsk disfavør. Mener ikke statsråden dette er et moment som også må tillegges vekt i denne saken?

Statsråd Grete Faremo: Det har vært et poeng for Regjeringen å søke et mer omfattende internasjonalt samarbeid også på justissektoren. Vi har bl.a. vært opptatt av konvensjoner som regulerer et samarbeid både om straffeforfølgelse og ikke minst også straffefullbyrdelse for å kunne reagere også overfor utlendinger som f.eks. forgår seg i Norge og vice versa, om norske borgere forgår seg i andre land.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 1.