Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil stille fiskeriministeren følgende spørsmål:

I de nye forskriftene for los- og losberedskapsgebyr er fritaket for bøyelasteskip som søker havn for proviantering og lignende i påvente av lasteplass i Nordsjøen, fjernet. Det vil påføre Stavanger havn og næringslivet i Stavanger betydelige inntektstap fordi fartøyene ikke lenger vil anløpe norske havner.

Vil fiskeriministeren innvilge Stavanger havn dispensasjon fra det nye regelverket, eventuelt endre forskriftene?

Statsråd Jan Henry T Olsen: Det ble den 1. mai i år satt i verk et nytt regelverk for plikt til å bruke los i norske farvann og nye forskrifter om losgebyrer. De fartøyene det her gjelder, er dermed lospliktige ved anløp av norsk indre farvann. Alternativt kan de, dersom navigatør og skip oppfyller nærmere angitte vilkår, benytte ordningen med farledsbevis. Disse fartøyene legger dermed beslag på ressurser i lostjenesten og er derfor også betalingspliktige.

En samlet vurdering tilsier også at en ikke « inviterer » de aktuelle fartøyene til å oppholde seg på korte besøk i indre norsk farvann ved å dispensere fra gebyrordningen.

Henvendelsen fra Stavanger havnevesen, kommunen og næringsforeningen er derfor etter en grundig vurdering besvart negativt, bl.a. med henvisning til de prinsipper og sammenhenger som er lagt i bunnen for lospliktreglene og losgebyrordningene, og denne avgjørelsen står fast.

Det er heller ikke noe sted i lovverket eller i forarbeidene lagt inn noen forutsetninger om at konkurranseforholdet for enkelte havner skal være noe vurderingsgrunnlag ved utformingen av gebyrsystemet, eller at losgebyrene skal fremme bestemte formål for næringsutvikling på land. Ethvert gebyr eller avgiftssystem vil ha virkninger for brukerne. Også andre næringsdrivende kan påberope seg at losgebyrene vil føre til uheldig konkurranseforhold, og at deres konkurransesituasjon vil være bedre uten den kostnaden på transporten som losgebyrene utgjør.

Jan Simonsen (Frp): Fra skipsmeglere i Stavanger har jeg fått opplyst at da kystgebyrene ble innført på midten av 1980-tallet, sank anløpene av denne typen skip i Stavanger havn fra 92 til 4 i løpet av et år, og næringslivet tapte ca 23 mill. kr på et år i omsetningssvikt. Skipene gikk i stedet til utenlandske havner, bl.a. til Rotterdam.

Nå er det gått en måned siden de nye reglene ble innført, som også gjaldt etter 1984, og nå sier skipsmeglere at det samme skjer på nytt. Allerede i løpet av denne måneden har man sett tegn til at skip ikke går inn i Åmøyfjorden for bunkring, men i stedet ligger og driver i Nordsjøen eller går til utenlandske havner. Det betyr at staten ikke får noen inntekter, havnene får ingen inntekter, og næringslivet taper omsetning. Også andre havner i Stavanger har samme problem.

Mitt spørsmål er om ikke statsråden likevel vil vurdere å gå tilbake til den gamle ordningen med fritak for kystgebyret dersom det innen rimelig tid viser seg at resultatet blir så nedslående og negativt for norske havner og norsk næringsliv som man nå frykter.

Statsråd Jan Henry T Olsen: Jeg vil tro at representanten for Fremskrittspartiet, Jan Simonsen, er interessert i at man har en likebehandling av de ulike næringsdrivende som blir råkt av en slik ny avgiftsordning.

Hensikten med avgiftsordningen er jo nettopp å etablere et lospliktsystem i Norge til erstatning for de forbudte sjøområdene vi hadde som følge av de reglene som Forsvaret fastsatte i lys av den kalde krigen.

I den nye loslovens gebyrbestemmelse ligger det langt klarere krav om en kostnadsavhengig utforming av gebyrene enn det som var tilfellet i de tidligere bestemmelsene. Altså har man fått en mer riktig måte å sette gebyr på.

Og kostnadene ved lostjenesten forutsetter som tidligere å bli dekket gjennom gebyr som betales av brukerne. Det vil dermed vært slik at dersom betalingsplikten for enkelte grupper faller bort helt eller delvis, slik Simonsen her tar til orde for, vil den manglende betalingen veltes over på andre brukere. Svært mange, bl.a. rederiorganisasjonene, har derfor gått mot slike unntaksrabattordninger.

Jan Simonsen (Frp): Det jeg har problemer med å forstå, er hvilken hensikt det har med en avgift eller et gebyr dersom resultatet blir reduserte inntekter istedenfor økte inntekter. Det blir resultatet dersom avgiftene eller gebyrene settes for høyt.

Jeg vil i det minste håpe at statsråden vil komme tilbake til saken med forslag om eventuelt reduserte gebyrer, kanskje også for andre grupper skip, dersom virkningene blir som man frykter.

Statsråd Jan Henry T Olsen: La meg først minne representanten Simonsen om at det er forutsetningen at man skal vurdere denne ordningen i framtida etter at den har vært praktisert en viss tid. Det andre jeg må minne om, er at det var en stortingskomité som sa seg enig i forslaget til losgebyrordning som nå har gitt dette resultatet.