Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråden:

Jeg er kjent med at Statsbygg i anbudsmaterialet vedrørende Helgeland politikammer skriver at « prosjekteringsmøtene forutsettes avholdt i Oslo ».

Finner statsråden det rimelig at Statsbygg legger opp til prosedyrer som gjør det vanskelig for lokale planleggere å konkurrere kostnadsmessig?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det har vært et mål for Statsbygg å bidra til at det kan opprettholdes og utvikles sterke miljøer for rådgivende ingeniørtjenester og arkitektytelser flere steder i landet. Som en hovedregel har Statsbygg praktisert en ordning hvor prosjekteringsmøter legges lokalt til utbyggingsstedet. Prosjekteringsmøter er et forum hvor Statsbygg og de engasjerte prosjekterende rådgivere møtes.

I enkelte utbyggingssaker har likevel Statsbygg vurdert det som mest hensiktsmessig å legge prosjekteringsmøtene til Oslo, hvor Statsbyggs byggeadministrasjon er lokalisert. En beslutning om å legge prosjekteringsmøtene sentralt bygger på en konkret, faglig vurdering fra Statsbyggs side av markedet for rådgivningstjenester på det aktuelle utbyggingsstedet. Statsbygg vurderer i slike tilfeller bl.a. om det kan oppnås tilfredsstillende konkurranse i det aktuelle lokale markedet.

Hva gjelder den konkrete saken om Helgeland politikammer i Mosjøen, har Statsbygg foretatt en faglig begrunnet vurdering vedrørende stedsvalg for prosjekteringsmøtene. Dette er i henhold til gjeldende praksis. Statsbygg planlegger imidlertid en gjennomgåelse av sine rutiner for anbudskonkurranser vedrørende rådgivende tjenester. I forlengelsen av dette vil det bli utarbeidet retningslinjer som vil bidra til en ytterligere klargjøring av Statsbyggs håndtering av denne typen anbud.

Hva gjelder fordeler og ulemper for lokalt næringsliv i statlige byggesaker, vil jeg få tillegge at alle byggemøter og andre møter i selve byggefasen avholdes lokalt. Totalt vil derfor reisekostnadene utlignes mellom prosjekterings- og byggefasen. I tillegg vil reisekostnadene være beskjedne i forhold til de øvrige ytelser.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig som statsråden sier, at gjennom år har Statsbygg hatt en prosedyre hvor man i hovedsak har valgt lokale rådgivere i slike spørsmål som dette. Det hevdes imidlertid fra flere fagmiljøer at man i den senere tid har merket en markert dreining i retning av at prosjekteringsmøtene ved flere anbud har blitt lagt sentralt.

Jeg deler også statsrådens oppfatning om at det er viktig å bidra til å opprettholde et sterkt lokalt planleggingsmiljø for rådgivende ingeniørtjenester og arkitekttjenester.

Det som jeg syns var mest positivt i statsrådens svar, er at Statsbygg nå skal foreta en gjennomgang av det regelverket man har, og se på nettopp dette. Mitt tilleggsspørsmål blir da: Vil statsråden bidra til at man også i framtida har prosedyrer hvor man i hovedsak vil komme til å velge lokale tjenester?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er for tidlig å si hva som vil bli utfallet av den gjennomgangen som nå skal skje. Men det som er et hovedpoeng, er at lokale tilbydere alltid vil ha den fordelen at de er nærmere prosjektet, og at man i gjennomføringen av prosjektene har møtene og virksomheten der hvor prosjektet gjennomføres.

At byggemøter og andre møter i selve byggefasen avholdes lokalt, er et uttrykk for at hvorvidt selve prosjekteringsmøtene avholdes lokalt eller sentralt, langt fra er det eneste og avgjørende poenget i forhold til hvorvidt lokale leverandører kan konkurrere. I lengden er det bare en ting som kan sikre lokale leverandører, og det er at de er konkurransedyktige. Det har de i svært mange tilfeller vist seg å være, og det er jeg sikker på at de også vil være i framtida.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Jeg viser til at en reise fra f.eks. den kommunen som jeg kommer fra, og til Oslo vil koste i overkant av 5.000 kr. At oppfølgingsmøtene i byggeperioden blir lagt lokalt, er vel nærmest en selvfølge, i og med at det er byggeprosjektet man da skal følge, og ikke prosjekteringen. Men uansett vil det at Statsbygg bruker sentrale planleggere i stor grad og legger planleggingsmøtene sentralt, etter hvert bidra til at man knytter disse planleggerne tettest mulig til seg, og de vil da ha et konkurransefortrinn både på grunn av kostnader og på grunn av nærhet til dem som fatter avgjørelsene.

Hvordan dette vil slå ut kostnadsmessig, vil også uten tvil være et spørsmål om når hovedtyngden av møtene legges, om det er i planleggingsfasen eller i oppfølgingsfasen. Dette vil komme til å variere fra gang til gang. Men det er helt klart at for en del vil disse reisekostnadene komme til å utgjøre en betydelig del av anbudssummen i planleggingsfasen.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er selvsagt riktig at i anbudsfasen kan prosjekteringsmøtene utgjøre en ikke uvesentlig sum. Derfor er det også verdt å merke seg at hovedregelen er at Statsbygg praktiserer en ordning hvor prosjekteringsmøter legges lokalt til utbyggingsstedet. Men det har altså ikke vært mulig å lage en helt bestemt regel om at prosjekteringsmøtene alltid skal legges lokalt. Noe tillit må man ha til Statsbygg og overlate til dem å vurdere i det enkelte tilfellet hva som er hensiktsmessig, og hva som faktisk sikrer en reell konkurranse når det gjelder de anbudene som kommer inn. Det har Statsbygg fått mandat til å vurdere, og slik vil vi også måtte regne med at det er i framtida.