Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 1995

Dato: 11.10.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg har følgende spørsmål:

Den 4. oktober 1995 økte tollsatsene på kosttilskudd og naturmidler fra tredjeland fra 30 % til 95,5 % fordi disse produktene synes feilaktig tolltariffert. Dette fører til dramatiske problemer økonomisk og driftsmessig for flere bedrifter.

Kan statsråden bidra til at tollsatsen på 30 % opprettholdes i hvert fall inntil varedefinering og tolltariffering er mer korrekt avklart og fastsatt?

Statsråd Gudmund Hernes: Som følge av omlegging av grensevernet for landbruksvarer til et system basert på bruk av tollavgifter fattet Finansdepartementet i samråd med Landbruksdepartementet vedtak om iverksettelse av nye tollmessige reguleringer for bearbeidede landbruksvarer med virkning fra 4. oktober 1995. Ved et tollbasert system for landbruksvarer har det nye beregningssystemet, som er utarbeidet av landbruksmyndigheten, medført at visse varer har fått en høyere tollsats. Det vises i denne sammenheng til St.prp.nr.59 (1994-1995) Om endringer i tollavgifter for landbruksvarer, hvor det fremgår at Regjeringen i det videre arbeidet med gjennomføringen av et tollbasert vern for landbruksvarer legger vekt på at dette skal skje uten at omleggingen medfører prisøkninger.

Omleggingen har medført visse problemer for enkelte varesorter som ikke var tiltenkt. Alle varer som innføres til Norge, blir tariffert etter den norske tolltariffen, som er basert på en internasjonal konvensjon om tariffering av varer. Det kan i henhold til denne konvensjonen gis ytterligere oppdelinger i den norske tolltariffen som dermed kan gi grunnlag for differensierte tollsatser. Jeg tar sikte på at Finansdepartementet i samråd med Toll- og avgiftsdirektoratet og Landbruksdepartementet finner en løsning i samsvar med intensjonen i proposisjonen for varene kostholdstilskudd og naturmidler.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråd Hernes for svaret og er bra fornøyd med konklusjonen når det gjelder å kunne finne dispensasjonsmulighet for en del varegrupper.

Som statsråden selv var inne på, er årsaken en omlegging av grensevernet. Men det bør jo være klarere definert hva slags varegrupper som skal gå inn der. Dette spekteret med kosttilskudd og naturmidler burde utvilsomt ha en varedefinering som gjorde at det var mulig å finne en annen plassering i tolltariffen og kanskje opprettholde tollsatsen - i hvert fall til man får en skikkelig avklaring på dette.

Presidenten: Vi går no til spørsmål 17.