Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato: 25.10.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Skattekontrollører i Buskerud har, etter å ha gjennomført aksjoner mot frisører i Kongsberg, blitt anklaget for svært bøllete opptreden. De skal angivelig ha drevet ransaking og krevet « avhør » av folk.

Synes finansministeren slike metoder er akseptable, og vil han foreta seg noe for at det skal bli klarere grenser for hvordan skattekontrollører kan opptre?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Ligningsloven gir hjemmel til å pålegge skattyteren å fremlegge sine regnskapsbøker, bilag, kontrakter, korrespondanse, styre- og revisjonsprotokoller og andre dokumenter av betydning for hans ligning og kontrollen av denne.

Det er dette som vanligvis kalles bokettersyn. Oppregningen av dokumenter er ikke uttømmende, ligningsmyndighetene kan også kreve at skattyter legger fram f.eks. timebestillingsbøker dersom dette har betydning for ligningen. Ved bokettersyn kan ligningsmyndighetene også pålegge skattyter å gi adgang til befaring av virksomhetens lokaler og til gjennomsyn av virksomhetens arkiver. Loven oppstiller ikke spesielle vilkår for å iverksette bokettersyn m.v. Ligningsmyndighetene kan foreta slik undersøkelse både når det er mistanke om skatteunndragelser, og som ledd i rutinekontroller.

Ved befaring i skattyters lokaler har skattyter som regel krav på å bli varslet på forhånd og har rett til å være til stede mens undersøkelsen pågår. Retten til forhåndsvarsel og til å være til stede gjelder imidlertid bare så langt dette kan gjennomføres uten at formålet med undersøkelsen blir satt i fare. I en del tilfeller er det nødvendig å gjennomføre bokettersyn uten forvarsel for å hindre at skattyter får mulighet til å ødelegge dokumenter eller på andre måter forhindre en effektiv kontroll. I de fleste tilfellene blir det i praksis gitt forhåndsvarsel til skattyter.

Ved bokettersyn har skattyteren plikt til å medvirke og gi opplysninger. Dette innebærer at de som gjennomfører bokettersynet, kan stille skattyter spørsmål.

I forskrift fastsatt ved kgl.res. av 23. desember 1983 er det gitt nærmere regler om gjennomføring av bokettersyn m.v. Etter denne forskriften skal de som deltar ved undersøkelsen, vise legitimasjon overfor den opplysningspliktige. Skattyteren skal også orienteres om sin opplysningsplikt og om sin rett til å påklage pålegg om å medvirke ved undersøkelsen. Videre skal den som leder bokettersynet, utarbeide en rapport.

De som gjennomfører et bokettersyn, forutsettes å opptre på en høflig og korrekt måte. Ligningsmyndighetene har ikke politimyndighet. Ransaking og beslag hos skattyteren må foretas av politiet etter de regler som gjelder i straffeprosessloven.

Som denne gjennomgangen viser, er det klare regler for hvordan et bokettersyn skal gjennomføres, og hvilke plikter og rettigheter skattyter har i denne forbindelse. Erfaringer viser at de aller fleste bokettersyn blir gjennomført på en smidig måte, og uten at skattyter blir påført unødvendige belastninger. Uanmeldte bokettersyn vil ofte kunne føles ubehagelig for den kontrollpliktige, men er helt nødvendig i en del tilfeller for å oppnå formålet med kontrollen. Jeg kan derfor ikke se at det er behov for noen endring av reglene om bokettersyn og lignende undersøkelser.

I forbindelse med bokettersyn hos frisørsalonger på Kongsberg har enkelte salonger klaget til Buskerud fylkesskattekontor over den måte kontrollene har blitt gjennomført på. Buskerud fylkesskattekontor har opplyst at de undersøkelser som er foretatt så langt, ikke gir grunnlag for å reise kritikk mot den måte bokettersynene ble gjennomført på. Den måten kontrollene har blitt omtalt i media på, synes også i liten grad å være i samsvar med innholdet i klagene fra salongene.

Jeg kan med andre ord ikke dokumentere opplysninger om at de aktuelle bokettersyn kan kritiseres.

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg vil takke finansministeren for svaret. Han vil ikke erkjenne at hans skattekontrollører har gjort feil i det konkrete tilfellet som jeg henviste til. Det er imidlertid på det rene at det hender at folk føler seg utsatt for overgrep og føler seg krenket. Fra næringslivets side blir det hevdet at det er et slags mønster i dette, og at det er et økende problem. Jeg mener det må være uheldig for finansministerens system hvis folk får opplevelser med skatteetaten som gjør at de begynner å omtale deres opptreden som - i dette tilfellet - bøllete eller i gestapostil. Finansministeren refererer reglene, men sier ikke klart om han tar avstand fra bruk av den type metoder jeg har beskrevet. Gjør han det?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Uten å gå inn på den spesielle saken som jeg var innom mot slutten av svaret mitt, vil jeg bare understreke det som står i regelverket om at de som gjennomfører bokettersyn, skal opptre på en korrekt, høflig og skikkelig måte. Det er mitt syn. For å si det også - fortsatt generelt: Dersom det skulle avdekkes at så ikke er tilfellet, er det en sak jeg vil ta opp med Skattedirektoratet.

Jeg skal love representanten Wetterstad at det svaret jeg nå har gitt, selvsagt også blir kjent for Skattedirektoratet, slik at en her kan følge opp. Jeg er overbevist om at Skattedirektoratet er innstilt på at disse reglene skal følges på en skikkelig måte, for vi er avhengig av at det er et godt forhold mellom de som skal betale skatt, og de som skal kreve inn skatten til fellesskapets beste.

Roy N Wetterstad (uavh): Det er et poeng jeg vil benytte sjansen til å peke på i denne sammenhengen, og det er at i forbindelse med opprettelse av stillingene som skattekontrollører har det vært en tendens til å argumentere med at de betaler seg så godt, fordi det angivelig skal være så mye snusk i næringslivet. Når det da kanskje viser seg ikke å være så mye, kan det være en risiko for at skattekontrollørene blir så opptatt med å vise sin eksistensberettigelse at faren for overtramp faktisk blir ganske stor. Jeg vil helt til slutt advare Finansdepartementet og finansministeren litt, slik at man ikke oppmuntrer til at skattekontrollørene skal fare tøffere frem, for jeg tror at en del av dem tar signalene fra de politiske miljøene slik at de kan gjøre det.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: De som skal utføre bokettersyn og kontroll ute i virksomhetene, skal ikke være pengeoppkrevere av den typen vi gjerne leser om i bulevardpressen. Som jeg sa i sted, de skal opptre på en korrekt og skikkelig måte og sørge for at det er et godt og tillitsfullt forhold mellom skattyter og de som skal kreve inn skatt på vegne av fellesskapet.

Ellers er det selvsagt nødvendig å ha en høy frekvens av bokettersyn. Det viser seg at det gir gode resultater. Jo større risikoen er for å bli oppdaget dersom det skulle foregå uregelmessigheter, jo bedre og mer smidig blir innkrevingen av skatter. Men jeg skal legge meg på minne de ord som her ble sagt, for i skatteetaten er en avhengig av at de som jobber der - særlig de som jobber ute i felten - har den nødvendige tillit og autoritet i forhold til dem som skal kontrolleres, og dem som blir kontrollert.