Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato: 25.10.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Edvard Grimstad (Sp): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Arbeidet med omorganiseringen av politi- og lensmannsetaten har gitt en rekke forslag til løsninger som i dag ligger i Justisdepartementet til vurdering og godkjenning.

Kan statsråden bekrefte at departementet vil sørge for at de løsninger som blir godkjent, vil ivareta Stortingets ønsker og pålegg, slik det bl.a. fremkommer i kriminalmeldingen, om at vi skal ha et desentralisert nærpoliti, og at lensmannsetatens sivile gjøremål blir værende i etaten?

Statsråd Grete Faremo: Omorganiseringen av politi- og lensmannsetaten bygger på Stortingets behandling av kriminalmeldingen, der det ble gitt tilslutning til en samlet faglig og administrativ ledelse av all virksomhet i politidistriktet, og på målsettingen om et desentralisert nærpoliti. Dette gjelder naturligvis også under departementets arbeid med godkjenning av politidistriktenes organisasjonsplaner.

Det desentraliserte preget til politi- og lensmannsetaten skal bestå, med en allsidig tjeneste og med nærhet til publikum slik at politiet får god kunnskap om lokalsamfunnet. Departementet vil bidra til en stadig utvikling av tiltak, organisasjons- og arbeidsformer basert på nærpolitiidealene.

De sivile gjøremål utgjør ved siden av politioppgavene en viktig del av etatens publikumsrettede virksomhet. Jeg ser det som viktig at de sivile oppgavene blir integrert i den øvrige virksomheten som et bidrag til å opprettholde et sivilpreget og desentralisert politi.

For ordens skyld vil jeg likevel legge til: Det foreligger for tiden ingen konkrete forslag som begrenser lensmennenes nåværende oppgaver. I likhet med de fleste av Justisdepartementets ansvarsområder er også de sivile gjøremåls innhold og omfang til enhver tid gjenstand for departementets vurdering for å sikre at oppgavene ivaretas best mulig, både faglig og ressursmessig. Det kan derfor heller ikke på dette området utelukkes justeringer.

Edvard Grimstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som viser at justisministeren - så vidt jeg kan bedømme det - er helt på linje med Stortingets vedtak.

Det er imidlertid en del saker som nå er under utvikling under denne reorganiseringen, og et av disse områdene som jeg kan nevne, er vaktordningene. Dette blir organisert veldig forskjellig fra politidistrikt til politidistrikt, men enkelte steder tyder det på at man ønsker å organisere en vaktordning for store politidistrikt, og man trekker også inn lensmannsetatens folk i denne vaktordningen. Det sier seg selv at skal man ha disse store distriktene, blir nærheten og kjennskapet til publikum vesentlig mindre. Videre må lensmannsetatens folk som da skal trekkes inn i en stående vaktordning, ha avspasering, og dette ødelegger de daglige rutiner og det daglige arbeid ved lensmannskontorene. Jeg føler meg også overbevist om at en hvilende vakt, slik som lensmannsetaten i stor utstrekning fortsatt har, er en billig og effektiv ordning for samfunnet.

Jeg vil gjerne at statsråden bekrefter at hun vil ivareta nærpolitiets mål også når det gjelder vaktordningene.

Statsråd Grete Faremo: Jeg er svært glad for representanten Grimstads kommentar. Jeg tror vi deler ønsket om et mer synlig og desentralisert politi, med stadig bedre publikumsservice som utgangspunkt, samtidig som det også er viktig for et profesjonelt politi å utvikle metoder og tjenesteordninger som også tar vare på andre deler av kriminalitetsbildet.

Når det gjelder de ulike typer vaktordninger, er det min overbevisning at vi også trenger den type vaktordninger som representanten Grimstad omtalte som hvilende vakter. Ser vi på hvordan vårt land er, med de geografiske avstander vi har, og det ulike kriminalitetsbildet, tror jeg dette er et spørsmål om både - og, ikke enten - eller, og at de ulike ordninger må utvikles lokalt, under den enkelte politimesters ansvar først og fremst.

Edvard Grimstad (Sp): Jeg vil igjen takke statsråden for svaret, som viser at vi er på linje også i dette spørsmålet. Jeg er også enig i at det er et både - og. Men vi skal likevel være veldig aktpågivende, slik at ikke den lokalkunnskap lensmannsetaten sitter inne med om sitt distrikt, blir borte når de skal inn i vaktordninger med store områder og store menneskemengder. Da må nødvendigvis lokalkunnskapen bli mindre.

Jeg berørte ikke i mitt første tilleggsspørsmål spørsmålet om de sivile gjøremål. Jeg vil takke for at statsråden understreker at de skal være der. Jeg tror at de sivile gjøremålene er et veldig viktig kontaktpunkt for å vise at politiet er et serviceorgan for befolkningen og ikke bare et organ vi møter i en konfrontasjonssituasjon. Jeg tror at dette bør grunnfestes i politiet, at de sivile tjenester er en inngang til publikum som man gjør klokt i å ta vare på.

Det kunne jo vært interessant å få beregnet den økonomiske siden av saken, hva det f.eks. kostet samfunnet å overføre bidragsordninger til trygdeetaten, men det er et tilleggsspørsmål.

Presidenten: Ønsker statsråden å svare på den merknaden?

- Da går vi til neste spørsmål.