Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato: 25.10.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Svein Ludvigsen (H): « Det har vært flere tilfeller hvor militære fartøyer har deltatt i tollaksjoner mot sivile russiske fiskefartøy. Fiskeindustrien i Finnmark er avhengig av russisk fisk, og Barentssamarbeidet ønsker å styrke handelssamarbeidet.

Ser fiskeriministeren at slike kontroller kan skape uheldige oppfatninger om fiskerinæringen, at de er til skade for det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, og er Forsvarets deltakelse virkelig nødvendig? »

Statsråd Jan Henry T Olsen: Svein Ludvigsens spørsmål tar utgangspunkt i en kontroll som Toll- og avgiftsdirektoratet foretok ved hjelp av en av Forsvarets MTB-skvadroner i slutten av september iår utenfor Finnmark. Hvis vi ser saken bare fra fiskerinæringens synsvinkel, kan jeg forstå grunnlaget for spørsmålet.

Russiske landinger av råstoff er viktig for fiskeindustrien langs kysten, og leveransene har stor betydning for den økonomiske utviklingen i kystsamfunnene, særlig i Finnmark. Finnmark fikk i fjor om lag 50 % av sitt råstoffgrunnlag fra russiske leveranser. Denne aktiviteten medfører imidlertid et legitimt behov for kontroll. Fiskerimyndighetene må kontrollere ressursuttaket. Tollvesenet og andre myndigheter må sikre at den økonomiske aktiviteten skjer i samsvar med gjeldende regelverk, bl.a. for å hindre smugling av ulike varer til Norge.

Regjeringen er enig i at det økonomiske samarbeidet med Nordvest-Russland bør styrkes. Det kan imidlertid ikke være tvil om at en videre utbygging av dette samarbeidet må være basert på en forutsetning om at handelen skjer i samsvar med regler og bestemmelser i våre to land. På lang sikt er dette også i handelens interesse. Dessverre ser vi i flere saker at kontrollvirksomheten fortsatt er berettiget.

Den russiske ambassaden har protestert overfor Utenriksdepartementet på grunn av den måten denne kontrollen ble gjennomført på. Det faktiske grunnlag for den russiske protesten og de prosedyrer som gjelder i slike saker, utredes nå av Utenriksdepartementet, og protesten skal bli besvart med det første.

I dag har jeg ikke nærmere grunnlag for å gå inn i sakens faktiske realiteter. Men vi vil som ledd i denne utredningen se nærmere på det regelverket som gjelder for den type kontroll som vi her har vært vitne til, og på utøvelsen av den.

Svein Ludvigsen (H): Jeg forstår at statsråden og undertegnede ikke er så uenige når vi ser problemstillingen fra fiskerinæringens side. Men det er prinsipielt uheldig å bruke militært utstyr og personell i kontroll av sivile fartøy, og det må bare rent unntaksvis skje.

Jeg er klar over at tolloven åpner for at politi og militære myndigheter har plikt til å yte Tollvesenet hjelp ved slike kontroller. Men spørsmålet er om det var tenkt at denne bestemmelsen skulle brukes i forhold til rutinemessige kontroller av normal handelsvirksomhet - og det er det vi egentlig snakker om - eller om det var tenkt at den skulle brukes i mer ekstreme tilfeller.

Det bør være slik at når man iverksetter slik kontrollvirksomhet, må ressurser og kontrollens ytre rammer stå i forhold til de regelbrudd man forventer å avdekke. Og det er et faktum at det er relativt små tollbeslag som er gjort i disse aksjonene. Så mitt spørsmål til statsråden er om han kan bekrefte at jeg oppfattet ham riktig, at han har tatt initiativ til at fiskerinæringen og Tollvesenet og Forsvaret skal få et bedre samarbeid, slik at man unngår slike uheldige situasjoner som rammer fiskerinæringen på en særdeles uheldig måte.

Statsråd Jan Henry T Olsen: Jeg kan bekrefte at representanten Ludvigsen og jeg ikke har så svært forskjellige synspunkter på dette spørsmålet, sett fra fiskerinæringens side. Vi er vel også enige om at det likevel må foregå kontroll for å sikre at reglene i vårt land blir fulgt, bl.a. for å hindre smugling av ulike typer vareslag til Norge, eller motsatt veg.

Det som vi er blitt enige om, er at vi som ledd i den utredningen som må foretas på grunnlag av protesten fra Russland, også skal se nærmere på regelverket som gjelder for den type kontroll som vi her har vært vitne til, og på utøvelsen av den.

Jeg kan bare opplyse at vi de siste to-tre år etter hvert faktisk har utviklet et stadig bedre samarbeid mellom Tollvesenet, politimyndighetene og fiskerimyndighetene nettopp med sikte på bl.a. også svart salg av fisk, noe som kunne ha vært et problem hvis vi ikke hadde hatt skikkelig kontroll i det området, og jeg tror nok at muligheten for ytterligere samarbeid mellom disse etatene er til stede for å sikre at vi får en reaksjon som står i forhold til behovet.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden igjen. Siden det foreligger en russisk protest, skal jeg ikke gå dypere inn i problemstillingen.

Jeg vil bare understreke at min innfallsvinkel er at aksjoner som iverksettes med Forsvarets hjelp, må ha dimensjoner og former som står i forhold til det man regner med å kunne avdekke i slike situasjoner. Den russiske landingen av fisk i Nord-Norge, som vi her snakker om, er en normal handelsvirksomhet som er sterkt ønsket også fra norsk side. Næringens ve og vel må ligge Regjeringen, Tollvesenet og andre sterkt på hjertet, men jeg er enig i at den virksomhet som foregår, skal være lovlig.