Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Sarpsborg kommune har frafalt parkeringsgebyret statsadvokat Vidar Helgheim ble ilagt fredag 13. oktober 1995 ved parkering av ektefellens privatbil på en avgiftsbelagt parkeringsplass ved Sarpsborg politikammer. Ærendet ved kammeret var en inspeksjon han utførte i tjenesten og gjaldt ikke etterforskning av en ulykke eller lignende.

Mener statsråden statsadvokaten har andre rettigheter ved parkering enn andre som avlegger kammeret et besøk?

Statsråd Kjell Opseth: Forskrift om offentleg parkeringsregulering og parkeringsgebyr, som inneheld reglar om avgiftsparkering, er fastsett av Samferdselsdepartementet med heimel i m.a. vegtrafikklova § 8.

Trafikkreglane § 2 nr. 4 og vegtrafikklova §11 inneheld reglar om adgang til på visse vilkår å fråvike reglane i, eller gjevne i medhald av vegtrafikklova §§ 4-9 for førarar av utrykkingskøyretøy, førarar av anna køyretøy i politiet si teneste og førarar av køyretøy som vert nytta til vegarbeid eller liknande arbeid på eller ved veg, i Biltilsynet si teneste eller i offentleg parkeringskontrollteneste. Det er ikkje fastsett andre unntak.

I og med at statsadvokatar ikkje blir rekna for å vere i politiet si teneste, følgjer det at statsadvokatar ikkje har heimel til å fråvike reglane i samband med avgiftsparkering og skal difor betale avgift som andre. Sjølv om tilleggsavgift er lovleg ilagt som følgje av at det ikkje er betalt parkeringsavgift, kan kommunen, dersom særlege grunnar ligg føre, fråfalle tilleggsavgifta når det er rimeleg. Om slik grunn var til stades i denne saka, har ikkje andre høve til å overprøve.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg er glad for. Denne saken har opprørt mange. At en statsadvokat har det travelt på et helt ordinært tjenesteoppdrag eller, sagt på en annen måte, ikke selv klarer å disponere sin egen tid, kan jo ikke være god nok begrunnelse for å slippe en parkeringsbot. Slik jeg forstår statsråden, gjelder de spesielle reglene for politiets utrykningskjøretøyer i tjeneste ikke for statsadvokaten. Jeg vil gjerne ha bekreftet at jeg ikke har forstått dette feil.

En annen ting er at kommunene står relativt fritt i å tolke reglene og gjøre unntak. Men slik jeg forstår det nå, har Sarpsborg kommune innledet en praksis med å ettergi parkeringsgebyr hvis noen har det travelt. Hvis noen er sent ute for å nå jobben eller levere barn hos dagmamma, må det være like god grunn til å få ettergitt parkeringsboten. Så konklusjonen må bli at alle som har det travelt, bør søke om fritak. Hva er statsrådens syn på dette?

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil berre få lov å gjenta at i og med at statsadvokatar ikkje blir rekna for å vere i politiet si teneste, har dei ikkje heimel til å fråvike reglane i samband med avgiftsparkering.

Når det gjeld spørsmålet om kva som er rimeleg grunn til å søkje om fritak, er det opp til kommunale organ å vurdere. Eg vil difor ikkje kommentere den delen av spørsmålet.