Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Omstruktureringen av det gamle Televerket de siste årene har ført til et dramatisk kutt i antall arbeidsplasser. Hundrevis av ansatte fikk klar beskjed idet det ikke lenger var bruk for dem. Nå viser det seg at Telenor tar inn vikarer fra byrå som har spesialisert seg på utleie av arbeidskraft, for at disse skal utføre nettopp de jobbene som angivelig ble rasjonalisert bort.

Er dette i overensstemmelse med Regjeringens offisielle politikk?

Statsråd Kjell Opseth: Det er rett at omstruktureringa av Televerket, no Telenor, dei siste åra har ført til at mange tilsette har mista sine tidlegare stillingar. I samsvar med planar som vart handsama i Stortinget i 1992, jf. St.meld.nr.67 (1991-1992), har Telenor si basisverksemd blitt redusert frå 14 800 årsverk i 1992 til om lag 10.500 årsverk i dag.

Nedbemanninga har blitt gjennomført utan oppseiingar, og utan at denne delen av verksemda har nytta innleigd arbeidskraft i noko vesentleg omfang.

Med utgangspunkt i TBK AS og mobiltelefonverksemda er det i same perioden etablert ei rekkje dotterselskap, slik at den totale sysselsetjinga i Telenor-konsernet i dag har om lag tilsvarande omfang som i 1992. Ein bør dessutan ikkje gløyme at effektiviseringa av verksemda har gjort det mogleg å gjennomføre store prisreduksjonar.

Eg går ut frå at det kan vere situasjonen i Telenor Mobil AS som er grunnen til representanten Nymo sitt spørsmål. Telenor Mobil har i ein periode i år leigd inn arbeidskraft i relativt stort omfang. Dette heng saman med den enorme etterspurnaden etter mobiltelefonabonnement i sommarmånadene. Til dømes var netto tilvekst i august over 50.000 abonnement, medan tilveksten i september berre var 4-5 % av dette. Ein slik situasjon krev ekstraordinære tiltak.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret. At innleiing av arbeidskraft gjennom vikarbyråer har et betydelig omfang, er det ingen tvil om. I min nabokommune Bardu er - etter de opplysninger jeg har - nærmere 30 % av de ansatte nå vikarer.

At folk har rett til fast arbeid med alt det innebærer av rettigheter og sikkert utkomme, har vært en av fagbevegelsens kampsaker. Men i takt med økende arbeidsledighet har man sett en voksende tendens til bruk av dag til dag-arbeidstakere. Det innebærer en uthuling av arbeidsfolks rettigheter.

Da Stortinget innskjerpet arbeidsmiljøloven i februar i år, var en av hensiktene nettopp å komme problemet med midlertidig ansettelse til livs. Den overordnede målsettingen for stortingsflertallet var å få arbeidsgivere til å ansette flest mulig i fast jobb. Det er for øvrig et paradoks når de offentlige bedrifter viser seg å være blant de verste på dette arbeidsmarkedet. Selv ikke atskillig mer sesongbetonte private bedrifter opererer med så høyt tall på vikarer og løsarbeidere som Telenor.

Ledelse er å gå foran, har en av Opseths kolleger i Regjeringen en gang uttalt. Når samferdselsministeren og hans departement nå ser ut til å gjøre hva de kan for å la være å oppfylle Regjeringens intensjoner i sysselsettingspolitikken, er det et utrolig dårlig signal til folket og en totalt uakseptabel praksis.

Statsråd Kjell Opseth: Eg har vanskar med å kjenne meg igjen i representanten Nymo si skildring av situasjonen i Telenor, bortsett frå i det eg nemnde i hovudsvaret mitt om den enorme pågangen av nye abonnentar på mobiltelefon i sommarmånadene.

Det ville vere direkte uansvarleg om Telenor i ein slik situasjon skulle begynne med faste tilsetjingar. Det ville føre til bindingar som i si tid ville føre til at Telenor Mobil ville bli konkurrert ut av den private konkurrenten NetCom. Og eg reknar med at det ikkje er Senterpartiet og representanten Nymo sin intensjon i denne samanhengen.

Vi er avhengige av å ha eit sterkt og effektivt statleg televerk i dette landet. I så måte må også det kunne nytte seg av den slags akutt arbeidshjelp som i dette tilfellet.