Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

En rapport fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) konkluderer, ifølge VG 7. november 1995, med at 10 norske ishaller er direkte helsefarlige på grunn av høye utslipp av nitrogenoksidgass og dårlig ventilasjon.

Vil statsråden ta initiativ til å offentliggjøre denne rapporten, og til å sette i gang tiltak for å løse problemet?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Norsk institutt for luftforskning har i samarbeid med 24 norske ishalleiere gjennomført en kartlegging av nitrogendioksidnivået i luften og på dette grunnlag utarbeidet den omtalte rapporten. Rapporten er en del av et internasjonalt samarbeid om måling av nitrogendioksid i ishaller.

Rapporten er offentlig, men etter avtale med ishalleierne har NILU anonymisert enkeltresultatene i rapporten, slik at disse ikke kan spores tilbake til den enkelte ishall. Det er således bare sammenkoblingen mellom den enkelte ishall og resultatene som ikke er offentlig i rapporten. Driftsansvarlige for den enkelte ishall har imidlertid fått skriftlig melding med de respektive analyseresultater. Kommunestyret kan eventuelt om nødvendig pålegge eierne å opplyse om forhold som har innvirkning på helsen.

Det fremgår av rapporten at det i ti av de undersøkte hallene ble målt nivåer av nitrogendioksid som ligger over helsemyndighetenes normer for innendørs luftkvalitet.

Høye nitrogendioksidnivåer i luften vil kunne føre til ulike negative effekter for helsen - som f.eks. hoste, brystsmerter, hodepine - og vil spesielt kunne utgjøre en helserisiko for utsatte grupper som barn og astmatikere.

Ansvaret for å oppnå og holde forsvarlig luftkvalitet i ishallene påhviler ishalleierne, som må iverksette tiltak for å sikre at luftkvaliteten og inneklimaet i ishallene er helsemessig forsvarlig.

De opplysninger som fremkommer i NILUs rapport, har ført til at Statens helsetilsyn i brev av 9. november i år har bedt landets fylkesleger om å påse at kommunene ivaretar sitt tilsynsansvar og - om nødvendig - bruker sin myndighet etter kommunehelsetjenestelovens kapittel 4a om miljørettet helsevern.

Kommunenes tilsynsmyndigheter bør på bakgrunn av denne rapporten øke tilsynet med luftkvaliteten i ishaller. I medhold av lov om helsetjenesten i kommunene kan kommunen som nevnt kreve fremlagt nødvendige opplysninger om forhold som kan innvirke på helsen, samt kreve gransking. Påvises det forhold som direkte eller indirekte har negativ innvirkning på helsen, kan kommunestyret pålegge ishalleier å rette forholdet.

Statens helsetilsyn og fylkeslegene vil gi veiledning til kommunene om hvordan systematisk tilsyn kan gjennomføres.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som var meget defensivt.

Ti norske ishaller er direkte helsefarlige å oppholde seg i - barn blir sjuke. Forholdene er så ille at Folkehelsa har slått full alarm overfor departementet. Brukere av hallene krever full åpenhet. Ishockeypresidenten sier til VG:

Vi kan ikke lenger leve med denne hemmeligholdelsen ». ... « Det er jo helt uforsvarlig.

Særlig astmatikere og folk med luftveisinfeksjoner er utsatt. Astma-, allergi- og inneklimasjukdommer er et av fire satsingsområder innenfor helsefremmende og forebyggende arbeid. Dette dreier seg om inneklima i haller der barn og ungdom oppholder seg. I disse sakene må interessene til halleierne vike for interessene til dem som bruker dem.

Da er min oppfordring: Departementet må sørge for at rapporten blir offentliggjort og at hallene blir stengt inntil videre. Hvis ikke statsråden kan si klart ja til det, er det meget bekymringsfullt.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Som jeg allerede har gitt uttrykk for i mitt første svar, har statlige myndigheter gjennom vårt system - dvs. via fylkeslegene - også gått til det kommunale tilsynet for å påpeke det som har skjedd. Det er ingen tvil om at også departementet er enig i det som er vurderingen til Sortåsløkken, nemlig at brukernes interesse skal stå i fokus og ikke halleiernes. Jeg vil også understreke at det som er skjedd fra departementets og Helsetilsynets side, er nettopp at man har gått til den tilsynsmyndighet som skal følge opp dette, og som skal kunne kreve både granskning og tiltak iverksatt på lokalt nivå. Dette følges også opp gjennom helsetilsyn og fylkesleger.

Magnar Sortåsløkken (SV): Driftansvarlige har fått skriftlig melding om situasjonen. Men hva med brukerne, hva med alle de barn og ungdommer som bruker disse ishallene? Det er sagt klart fra at mange av dem faktisk må gå bort til vantet og kaste opp på grunn av for dårlig inneklima?

Jeg tolker faktisk statsrådens svar slik at man på tross av denne meget farlige situasjonen først og fremst er ute etter å verne interessene til ishalleierne og ikke til brukerne. Jeg må si at det ansvarlige departement, den ansvarlige statsråd, i en situasjon hvor Stortinget har sagt at astma-, allergi- og inneklimasjukdommer er et av hovedsatsingsområdene, bør vise en mye mer offensiv holdning til dette spørsmålet. Jeg hadde trodd at statsråden her og nå kunne si at disse hallene blir stengt inntil ventilasjonssystemet er slik at man kan bruke dem, men det svaret får jeg altså ikke.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Først vil jeg understreke at Sortåsløkken etter min oppfatning ikke har noen grunn til å konkludere med at statsråden og departementet vil verne om ishalleierne - på ingen måte. Jeg har lyst til å stille spørsmålet, og kan for så vidt gjøre det til hvem som helst: Hvilken ishalleier vil ha på seg å ha en slik situasjon i sin hall? De aktuelle kommunene der disse hallene ligger, har også selvfølgelig reagert umiddelbart etter at denne rapporten er blitt kjent, for som kjent er hovedkonklusjonene i rapporten offentlig. Blant annet har Oslo kommune gjort det. Det betyr at tilsynsmyndighetene fungerer, og det betyr at de hallene som har for dårlig inneklima, er nødt til å foreta seg noe. Og her må det bli iverksatt tiltak gjennom at tilsynet gjør sin jobb.

Det er ikke slik som Sortåsløkken antyder, at statsråden er den som skal stenge haller, men statsråden skal gjennom det systemet som er etablert, påse at inneklimaet blir forsvarlig også i ishallene.

Presidenten: Spørsmål 29 er det alt svara på.