Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato: 06.12.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Konsesjon for riksveisambandet Moss - Horten ble tildelt Fosen Trafikklag A/S i henhold til pressemelding nr. 58/95 av 12. september 1995. Konsesjonsbetingelsene skulle være oppfylt pr. 1. oktober 1995, men det er ennå ikke fremkommet at disse er oppfylt.

Kan departementet garantere reisetid og avgangsfrekvenser minst på dagens nivå, og kan departementet garantere prisreduksjoner for de reisende fra 1. januar 1996?

Statsråd Kjell Opseth: Bastø Fosen AS, som er eit dotterselskap av Fosen Trafikklag A/S, vil starte drifta av riksvegferjesambandet Horten - Moss 1. januar 1996.

Ved konsesjonstildelinga den 12. september 1995 stilte departementet vilkår om m.a. takstar, frekvens og storleik på personbileiningar også for dei mellombelse ferjene. Vilkåret om krav til ferjer i den mellombelse perioden skulle oppfyllast innan 1. oktober, men fristen vart seinare utsett til l. november. Konsesjonsvedtaket vart klagehandsama av Kongen i statsråd den 3. november. Ved det høvet vart også konsesjonsvilkåra vurderte. Under føresetnad av at Bastø Fosen AS har klar ei tredje ferje til å setje inn i sambandet før påske 1996, vart alle konsesjonsvilkåra rekna som oppfylte. Kostnadene ved å setje inn ei tredje ferje skal ikkje ha innverknad på grunnlaget for takstgodkjenning.

Både ved avgjerda om fristutsetjing og ved avgjerda i klagesaka sende departementet ut orienterande pressemeldingar.

Representanten Brunæs ber departementet garantere for at reisetid og frekvens minst må svare til tilbodet slik det er i dag, og at takstane blir reduserte frå 1. januar. Departementet sin garanti for transporttilbodet er at krav om reisetid, frekvens og takstar er stilte som vilkår for konsesjonstildelinga til Bastø Fosen AS. Med bakgrunn i desse krava vil m.a. gjennomsnittleg reduksjon av takstane bli om lag 25 % frå 1. januar 1996.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Her er det lagt opp til en reell konkurranse. Det er noe Høyre fullt ut er enig i. Saken er at konkurransen må være reell. I brev av 12. september d.å. fremgår det at konsesjonstildelingen ikke er basert på anbud, men på vurderinger foretatt i departementet. Jeg har forstått det slik at kostnadene blir høyere enn forutsatt ved konsesjonstildelingen, og at kapasiteten ved de påtenkte ferger er lavere enn ved de eksisterende - selv med tre ferger. Jeg vil derfor spørre statsråden om selskapet likevel vil ha evnen til investeringer i nytt materiell som forutsatt, og om selskapet vil ha evnen til å holde takstgarantien uten subsidier.

Statsråd Kjell Opseth: Til spørsmålet om konkurranse vil eg gjerne seie at konsesjonen vart lyst ut på vanleg måte då den skulle fornyast. Det var to som søkte om denne konsesjonen, ein av dei var Fosen Trafikklag A/S. Resultatet av departementet sine vurderingar er slik det går fram av det svaret eg nettopp har gitt. Det er konsesjonssøknaden som er grunnlaget for departementet sine vurderingar i denne samanhengen, og vi har pr. i dag ikkje grunnlag for å seie at det ligg føre endringar som skulle medføre andre konklusjonar.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Det jeg finner oppsiktsvekkende, er at dette er basert på vurderinger og ikke på anbud. Jeg har selv vært så mye i entreprenørbransjen og verktøybransjen at jeg kjenner verdien av å ha faste anbud i utgangspunktet - uten det kan man komme veldig skjevt ut. Det er bakgrunnen for spørsmålet. Bakgrunnen for spørsmålet er også å sikre passasjerene og kundene et opplegg som er fullt ut tilfredsstillende, og som møter fremtiden. Derfor er det vesentlig for meg å sikre at dette selskapet virkelig har evne til å foreta de investeringene som er helt nødvendig.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil gjerne få presisere at sjølv om det ikkje har vore noko tilbod i denne samanhengen - det låg det faktisk ikkje til rette for, det var ein konsesjon som var ledig, og det kom to søknader - er vurderinga av søknadene gjord nøyaktig på same måten som om det hadde vore tilbod. Det er ikkje nokon skilnad i grunnlaget, og det er altså konsesjonsvilkåra som er garantien for at dette gjev betre vilkår for dei reisande enn det alternativet som låg føre.