Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 1996

Dato: 31.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Tove Kari Viken (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernminister Thorbjørn Berntsen:

Jeg er kjent med at Miljøsikringsfondet Folldal Verk vil deponere problemavfall fra Folldal i den nedlagte gruva på Hjerkinn. Det åpnes for videre deponering i framtida.

Hvordan kan det være forenlig med Stortingets klare avvising av å lagre spesialavfall i gruva?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Gruvedriften i Folldal har gjennom tidene etterlatt seg kisholdige masser i området. I begynnelsen av 1990-årene ble det foretatt en opprydding i dette. I den forbindelse ble om lag 140.000 tonn kisholdige masser fra en slamdam i Folldal sentrum og andre kispåvirkede masser i området fjernet og deponert i Tverrfjellet gruver på Hjerkinn. Samtidig ble det laget noen slamfeller i dreneringssystemet i Folldal for å hindre at kispåvirket slam skulle nå elven Folla. Det er slam som fanges opp i disse slamfellene, som det nå er gitt tillatelse til deponering av i de nedlagte gruvene på Hjerkinn.

Statens forurensningstilsyn gav høsten 1993 Norsulfid AS tillatelse til årlig deponering av 20 tonn kisholdig slam i de nedlagte gruvene på Hjerkinn. Denne tillatelsen ble bekreftet opprettholdt i brev fra SFT av 19. januar i år til Folldal kommune. Før deponeringen kan iverksettes forutsettes det en aksept fra Statskog som nå er grunneier av gruvene. SFTs tillatelse gjelder kun deponering av det kisholdige slammet som skriver seg fra gruvedriften, og ikke noe annet avfall. Etter SFTs vurdering vil deponeringen ikke gi noen forurensningsmessige virkninger, men vil hindre fare for utlekking av tungmetaller fra slamfellene i Folldal sentrum.

På bakgrunn av dette kan jeg ikke se at SFTs tillatelse til deponeringen av kisholdig slam i gruvene på Hjerkinn er i uoverensstemmelse med Stortingets og Regjeringens ønske om ikke å lagre spesialavfall der. Planene om å etablere et sentralt lager for spesialavfall i de nedlagte gruvene på Hjerkinn ble skrinlagt for godt i 1994. Med Norsk Avfallshandtering AS, NOAHs opprustning av deponiet for uorganisk spesialavfall på Langøya og beslutning om etablering av et nasjonalt anlegg for behandling av organisk spesialavfall i Brevik vil Norge få en varig og sikker løsning for behandling av praktisk talt alt spesialavfall som oppstår.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Stortinget har vedtatt planer om utvidet vern av Dovrefjell. Jeg er sikker på at miljøvernministeren er enig med meg i at det var et godt vedtak, og at holdningene nå er at vi ønsker å ta vare på de siste av de villmarksområdene vi har her i Norge. I det siste har jeg sett at Forsvaret også har planer om å avvikle skytefeltet på Hjerkinn, så vi er jo i veldig god gjenge i forhold til å bringe Dovrefjell tilbake til naturen igjen.

Stortinget hadde som en klar forutsetning at det ikke skulle lagres spesialavfall i gruva på Hjerkinn. Den tillatelsen til kislagring som statsråd Berntsen viser til her, gav SFT i 1993, altså ett år før Stortinget fattet det endelige vedtaket. Hvordan kan en da si at det er i tråd med Stortingets vedtak at SFT nå uten videre godkjenner lagring?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det dreier seg her om kisholdig slam som for så vidt er et resultat av gruvedriften, og det det er spørsmål om, er at det slammet som i sin tid - i en annen form riktignok - kom ut av gruvene, bringes inn igjen og lagres i de tomme gruvehallene, uten at det overhodet kan påvises noen form for miljømessige effekter. Det ville jo være mye mye større miljømessige problemer med å la dette slammet ligge der det ligger, med en betydelig fare for lekking av tungmetaller ut i elva Folla. Så slik denne saken nå ligger an, tror jeg dette er et meget godt alternativ for å løse det miljøproblemet som dette slammet representerer i Folldal.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg blir ganske forbauset over de holdningene som Berntsen her gir uttrykk for, når han sier at avfallet kan representere mye større problemer der det ligger enn om det puttes ned i gruva. En har mye avfall rundt omkring som representerer problemer der det er, men det blir jo ikke noe bedre om en putter det ned i en gruve slik at man ikke ser det og ikke vet hva som kommer til å skje videre med hensyn til avrenning og forurensning. Når Stortinget klart har sagt at man her ikke vil ha lagring av spesialavfall, og man så gjør dette uten at de berørte kommunene er spurt - Dovre kommune, som er grunneier, er ikke blitt hørt i forbindelse med disse planene, og Oppdal kommune har heller ikke fått noen informasjon om dette - og når det også ser ut som man har tenkt å gå videre med disse planene, idet det sies at man senere kanskje vil kunne bruke loddsjakta i gruva til deponi, så mener jeg at dette er en snikutvidelse i forhold til det Stortinget har sagt, og jeg håper at Berntsen rydder opp i disse forholdene og sier klart stopp når det gjelder gruvene på Hjerkinn.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg kan ikke forstå annet enn at representanten Viken her har en dårlig sak å prosedere. Jeg har ingen planer om å gripe inn overfor SFT og gi beskjed om noen annen handtering av dette slammet enn det de på et faglig og etter min mening meget fornuftig grunnlag har foreslått. Så inntil noe annet skjer, er jeg innstilt på at denne tillatelsen som SFT har gitt som faginstans, skal bli stående.