Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til forsvarsministeren:

Det har i løpet av det siste året vore atskilleg uro omkring Evjemoens framtid. Dette er spesielt uheldig for eit lite og sterkt forsvarsavhengig lokalsamfunn.

Kva planar har statsråden for Evjemoen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Sist spørsmålet omkring Evjemoen var oppe i Stortinget, gjaldt det forhold rundt planene for utvidelse av skyte- og øvingsfelt. Bakgrunnen var at Stortinget ved behandlingen av St.prp.nr.82 (1982-1983) gav sitt prinsipielle samtykke til utvidelse av skytefeltet. På et tidspunkt i arbeidet kom det fram at grensene for skytefeltet kom for nær bebyggelsen i det opprinnelige forslaget. Det ble derfor iverksatt en ny utredning for å finne fram til en bedre løsning, og en konsekvensutredning etter reglene i plan- og bygningsloven var ventet ferdig før jul i 1995. Utredningen er imidlertid blitt noe forsinket, men jeg antar at den vil foreligge i departementet i løpet av første kvartal 1996.

Forsvarets overkommando informerte Forsvarsdepartementet høsten 1995 om at begrunnelsen for utvidelse av skytefeltet er i ferd med å bli endret. Forsvarets overkommando har lovet å komme tilbake til dette når utredningen foreligger. Jeg vil her gjenta at departementet umiddelbart vil starte gjennomgangen av utredningen når den foreligger og forsvarssjefen har gitt sin uttalelse. Dersom konklusjonen er at man bør gå videre med utvidelse slik som tidligere foreslått, vil arbeidet bli iverksatt så snart som mulig. Dersom det viser seg at den begrunnelse som tidligere vedtak i Stortinget ble bygd på, er endret, vil departementet legge fram saken for Stortinget på nytt.

Ved behandlingen av St.prp.nr.99 (1991-1992) ble det besluttet at Evjemoen var den av Infanteriets øvingsavdelinger som det burde satses på i framtiden. I St.prp.nr.27 (1993-1994) ble det videre slått fast at tyngdepunktet i den framtidige hærstrukturen på Sør- og Vestlandet skulle konsentreres til Evje/Kristiansand-området. Stortinget har også gjennom behandlingen av St.prp.nr.34 (1994-1995) sluttet seg til at den framtidige verksted- og lagerorganisasjon i Distriktskommando Sør- og Vestlandet skal konsentreres til Evjemoen. I denne sammenheng vil det bli opprettet et Forsyningssenter Sør- og Vestlandet ved Evjemoen. Disse forholdene ligger fast, og jeg anser at det bare kan endres ved eventuelle nye stortingsbeslutninger.

I St.prp.nr.70 (1994-1995) Om Heimevernets framtidige organisasjon, som er fremmet for Stortinget, er det foreslått å samordne Agder heimevernsdistrikt 07, som i dag ligger i Kristiansand, med Agder regiment på Evjemoen. I denne sammenheng er det påpekt at nåværende og framtidige aktiviteter i Evjemoen-området gir et godt utgangspunkt for samordning av likeartede funksjoner og utnyttelse av eksisterende etablissementer.

For å effektivisere førstegangstjenesten er det i de senere år gjennomført et nytt gjennomgående tjenestemønster ved de fleste avdelinger i Hæren. Gjennomgående tjenester er i all hovedsak en stor suksess, men det er tvilsomt om vi ennå har funnet fram til den beste og mest fleksible løsningen når det gjelder differensiert tjenestetid. Det er i denne sammenheng at Hæren vurderer eventuelt å flytte rekruttutdanningen for avdelingene til Telemark bataljon og H M Kongens garde, slik at tjenesten kan bli gjennomgående på ett sted også for disse avdelingene. Jeg har videre registrert at Hæren også ser på hvorledes både utdanning for utskrevet befal og kjøreopplæring i Hæren kan bli ivaretatt på best mulig måte.

Alle spørsmål vedrørende virksomhetsnivået på Evjemoen er av fagmilitær karakter, hvor det er naturlig å søke etter de løsninger som gir best faglig utbytte, samtidig som det tas økonomiske hensyn. Generalinspektøren for Hæren må på vegne av forsvarssjefen til enhver tid vurdere organiseringen av sin virksomhet for å sikre best mulig utnyttelse av de ressurser som Stortinget stiller til disposisjon for Forsvaret.

Uansett vil det også i framtiden være betydelig virksomhet knyttet til Evjemoen. I tillegg til den virksomheten som det er redegjort for i tidligere nevnte stortingsdokumenter, vil jeg minne om at når Åsegarden leir legger ned sin utdannelse av HV-mannskaper medio 1997, er det planlagt at slik utdanning skal bli ivaretatt bl.a. på Evjemoen.

Avslutningsvis vil jeg slå fast at Hæren må ha et utdanningssenter på Sør- og Vestlandet, og at dette skal være Evjemoen. Jeg vil samtidig gjenta det jeg sa forrige gang Evjemoen stod på dagsordenen: Evjemoen vil være et kraftsenter for utdanning og øvelsesvirksomhet på Sør- og Vestlandet i den framtid som jeg kan overskue.

Ingvald Godal (H): Når det gjeld skytefeltet, forstår eg det slik at dersom det blir endringar av det som tidlegare er vedtatt, vil saka koma tilbake til Stortinget. Eg har då lyst til å spørja om allierte øvingar i området - som det har vore ein heil del av - kan vera ein aktivitet som vil ha noko å seia i denne samanhengen.

Elles har eg lyst til å kommentere det statsråden sa: « Alle spørsmål vedrørende virksomhetsnivået på Evjemoen er av fagmilitær karakter. » Det kan eg ikkje vera einig i. Det er heilt klart at me økonomisk sett kanskje kunne spara ved å samle all militær aktivitet på Austlandet og i Indre Troms, men det ville vera veldig uheldig for Forsvarets stilling i det norske samfunnet. Eg trur at det er viktig at me òg tar omsyn til at me må ha militær aktivitet rundt om i landet slik at folket skal føle at dei har kontakt med Forsvaret.

Elles trur eg kanskje at den uroa som har vore rundt dette, delvis kjem av ein del sterke utsegner til avisene frå den politiske leiinga i Forsvarsdepartementet, der det har vore hevda frå noverande forsvarsminister at Evjemoen ikkje berre burde bestå, men også utvidast.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg er helt enig i at når det gjelder etablering av virksomheter for Forsvaret rundt omkring i landet, er det riktig å ha mer enn de rent økonomiske og fagmilitære vurderingene for øye. Det søker vi også å ta hensyn til, og derfor har vi valgt å opprettholde Evjemoen som en av de utdanningsinstitusjonene som Heimevernet og Hæren skal ha i framtiden.

Jeg har ikke til hensikt å frata Generalinspektøren for Hæren muligheten til å se på utdanningsmønsteret innenfor Hæren. Å sørge for å gjøre dette billigst mulig er et pålegg som ligger ganske hardt på ham. I de tilfeller det blir nødvendig å gjøre omdisponeringer, og i de tilfeller det blir behov for å endre tidligere stortingsvedtak eller bevilge nye penger, må vi behandle dette politisk både i Forsvarsdepartementet og i Stortinget. For øvrig står jeg ved mine tidligere uttalelser om at Evjemoen fortsatt skal være en utdanningsgarnison, og at den vil få tilført nye virksomheter, men det avhenger av om Stortinget bl.a. slutter seg til overføring av heimevernsdistriktet til Evjemoen.