Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996

Dato: 27.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Kirkenes er tiltenkt å være senter i Barentsregionen. For å kunne ha denne funksjonen er man avhengig av å ha gode kommunikasjoner. Kirkenes lufthavn har ikke de fasiliteter som kreves for å innfri de mål som stilles til en flyplass i henhold til rullebane og terminalbygg.

Vil statsråden medvirke til at man kan få fortgang i planer og framdrift i arbeidet med å oppgradere Kirkenes lufthavn?

Statsråd Kjell Opseth: Terminalen ved Kirkenes lufthavn vart i 1994 utvida med ein særskilt hall for trafikk frå utlandet. Etter som det er venta auke i trafikken, blir kapasiteten i terminalen likevel etter kvart for liten. Luftfartsverket tek sikte på å starte prosjektering av nytt terminalbygg i 1997. Kirkenes lufthavn er såleis høgt prioritert for oppgradering og etablering av nytt ekspedisjonsområde, med tilhøyrande terminalbygg.

Etter planen blir rullebanen forlengd med 200 m mot aust alt i 1996. Rullebanelengda blir då ved avgang mot vest på 1.890 m og mot aust på ca 1.850 m. Tiltaket vil dekkje behovet ein til vanleg har i rutetrafikken, og elles gjere det mogleg å flyge med lengre rekkevidd og større nyttelast. Behovet for vidare baneforlenging skal vurderast nærare i plansamanheng.

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil takke for svaret. Det var særdeles positivt, også det at man senere vil vurdere en ytterligere forlengelse av rullebanen. Det er da spesielt med tanke på chartertrafikk. Slik jeg har forstått det, bør rullebanen være minst 2.000 m for chartertrafikk med fly som kommer lenger bortefra.

Det som da måtte gjenstå, og som det kan være nødvendig med en avklaring av, er spørsmålet om bruk av arealer som Forsvaret har behov for, og arealer som Luftfartsverket vil ha behov for i forbindelse med en ytterligere forlengelse. Mitt spørsmål er om statsråden vil medvirke til at man får i gang forhandlinger mellom Forsvaret og Luftfartsverket om fremtidig arealbruk og eventuelle priser ved overdragelse av areal.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil gjerne få gje uttrykk for at ein no er i grenseland for det opphavelege spørsmålet. Men eg kan love at dersom det er vanskar med arealavklaring i flyplassområdet, skal eg ta dette opp med Luftfartsverket og iallfall få avklart kva slags problem som eventuelt måtte vere til stades.

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil bare til slutt igjen uttrykke min tilfredshet med svarene. Det er svært viktig at Kirkenes lufthavn får skikkelige fasiliteter, da Kirkenes er et senter i Barentsregionen både for handel østover, transport, turisme og slike ting. Jeg er veldig fornøyd med at man vil satse på å utvikle lufthavnen slik den bør være i fremtiden.