Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996

Dato: 27.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg tillèt meg å stilla kulturministeren fylgjande spørsmål:

Byggefinansieringa av det rikshistoriske anlegget på Eidsvoll er no klar. Men grunnlaget for drifta og kven som skal ha ansvaret for denne er framleis uklart.

Kva vil departementet gjera for å klarlegga dette?

Statsråd Åse Kleveland: Rikspolitisk historisk senter på Eidsvoll er tenkt som et nasjonalt kulturanlegg ved Eidsvollsbygningen. Prosjektet skal ta utgangspunkt i begivenhetene på Eidsvoll i 1814.

Når det gjelder grunnlaget for driften av senteret, vil innholdet i virksomheten bli fastlagt av departementet i samarbeid med interimsstyret for senteret. Styret vil bestå av tre representanter oppnevnt av staten og to foreslått av regionen. Akershus fylkeskommune og Eidsvoll kommune er invitert til å fremme forslag til representanter. Akershus fylkeskommune har allerede fremmet sitt forslag.

Når departementet har mottatt kommunens forslag, vil interimsstyret bli oppnevnt og arbeidet med fastleggelsen av innholdet fortsette på bakgrunn av de utredninger som tidligere er gjort.

Det er to modeller for driftsfinansiering som kan være aktuelle innenfor funksjonsdelingssystemet på kulturområdet:

Det ene er en nasjonal institusjon, som anses å være et nasjonalt anliggende, med et driftstilskudd som er dekket av staten. Staten oppnevner også da samtlige styremedlemmer.

Den andre muligheten er at det etableres som en knutepunktinstitusjon, som finansieres med 60 % av staten og 40 % av regionen, der staten oppnevner i det minste styreleder. Alle tilskuddsparter vil oppnevne eller foreslå styremedlemmer.

Nå har Akershus fylkeskommune og Eidsvoll kommune som kjent vært aktive pådrivere for å realisere dette prosjektet. Følgelig har vi i departementet lagt stor vekt på å holde en åpen dialog med begge disse instansene, både om ramme for aktivitetene i det planlagte senteret og finansiering av driften. Derfor har departementet nå bedt fylkeskommunen og kommunen om å vurdere de aktuelle organisasjonsmodellene.

Interimsstyret vil så behandle dette nærmere, komme tilbake med sitt forslag, og departementet tar sikte på å presentere forslag til drifts- og organisasjonsmodell for Rikspolitisk historisk senter i forslaget til statsbudsjett for 1997.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar for svaret.

Eg er glad for den opne dialogen som har vore mellom departementet, fylkeskommunen og kommunen. Men det er jo ganske viktig både for kommunen og for fylket å få klarlagt kor det økonomiske ansvaret for drifta ligg, slik at dei veit det. Det er viktig å få klarlagt før denne institusjonen blir bygd, kven som skal ta på seg eit såpass stort økonomisk ansvar som ein knutepunktinstitusjon vil koma til å bli for kommunen og fylket. Derfor er dei ganske utålmodige for å få eit tydelegare signal frå departementet, og eg har òg inntrykk av at dei synest det er lenge å venta til statsbudsjettet skal fastsettast til hausten.

Eg har merka meg og er glad for å kunna konstatera at departementet i eit svarbrev til kommunen skriv følgjande:

Som meddelt i møtet, anser departementet det mest naturlig og hensiktsmessig at Eidsvollsminnet inngår i Rikspolitisk historisk senter, og at disse drives som en enhet.

Dette med Eidsvollsminnet bør jo eigenleg ligga oss som nasjonalforsamling ganske tungt - eller kanskje godt - på sinne, og eg håpar at ministeren kan gi eit noko tydelegare vink om kva ein vil føreslå i budsjettproposisjonen til hausten.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg henviser til den prosess som jeg nettopp redegjorde for, og ber om forståelse for at det er vanskelig for meg å bedrive budsjettbehandling på forskudd. Dette er jo en sak som også for staten har økonomiske implikasjoner, og den endelige stillingtaken fra Regjeringens side her kommer selvsagt i forbindelse med budsjettet. Men jeg håper at både kommunen og fylkeskommunen i den videre prosess, både innenfor rammen av interimsstyret og i den videre dialogen, skal føle at deres interesser blir ivaretatt, og at de blir tilstrekkelig hørt. Institusjonen skal jo også etableres fysisk, slik at det vil jo selv fra budsjettet legges frem, være ganske god tid til institusjonen står ferdig og driften skal være klarert. Men jeg har stor forståelse for fylkets og kommunens ønske om en avklaring i saken.

Odd Roger Enoksen hadde her overtatt presidentplassen.