Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996

Dato: 27.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Stortinget vedtok i fjor å øke opptaket til medisinstudiet med 75 plasser på landsbasis. Universitetet i Bergen har sagt seg villig til å ta opp 30-40 av disse, men har ikke fått endelig svar fra departementet.

Vil statsråden gi universitetet et snarlig svar, slik at opptaket ikke må utsettes?

Statsråd Reidar Sandal: Eg svarte på eit nesten likelydande spørsmål frå representanten Hilde Frafjord Johnson den 14. februar 1996, og uttalte då at departementet tok sikte på ei rask avklaring. Bakgrunnen for saka er at Stortinget ved drøftinga av St.prp.nr.1 (1995-1996), jf. utkast til vedtak XVIII i B.innst.S.nr.12 (1995-1996), gjorde følgjande vedtak:

Stortinget ber Regjeringen for studieåret 1996-97 innenfor rammen av 40 mill. kroner opprette 75 studieplasser ved embetsstudiet i medisin, 12 studieplasser på 1. avdeling og 12 studieplasser på 2. avdeling ved embetsstudiet i psykologi og nye studieplasser på hovedfag for å løse « flaskehalser ».

Ramma for oppretting av nye studieplassar blei ved voteringa i Stortinget auka med 10 mill. kr, til totalt 50 mill. kr.

Ut frå nemnde vedtak har departementet i brev til universiteta bede om ei utgreiing om kor mykje opptaket til medisin og psykologi kan auke ved dei ulike universiteta frå hausten 1996. Universitetet i Bergen har som svar på førespurnaden frå departementet, som representanten Næss påpeiker, opplyst at dei kan auke talet på studieplassar i medisin med 30 - 40 årleg. Universitetet i Bergen har som føresetnad for ei slik utviding at sjukehus utanfor Bergen blir tekne i bruk under delar av den kliniske utdanninga i medisin. Dei andre universiteta har òg opplyst at dei kan auke opptaket til medisin, men nokre av desse studieplassane blir føresett oppretta først frå hausten 1997.

Departementet har til vurdering dei utgreiingane som universiteta har komme med. Eg legg til grunn at studieplassane skal fordelast straks, truleg før påske.

Are Næss (KrF): Jeg takker statsråden for svaret som for så vidt var positivt. Imidlertid sitter styret for Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen i møte nå, og de har forlenget den fristen de opprinnelig gav for å måtte ta en avgjørelse, til i dag. Slik situasjonen er pr. i dag, ser det ut som om fakultetsstyret må ta sin avgjørelse i dag for å kunne gjennomføre dette opptaket på en forsvarlig måte. Har statsråden mulighet for å fremskynde den prosessen som tydeligvis har kommet så godt i gang, slik at han ved felles anstrengelse med Det medisinske fakultet kan redde dette opptaket, - og ikke tape 70 legeårsverk?

Statsråd Reidar Sandal: Eg har lova at studieplassane skal fordelast straks, og ei avgjerd vil truleg liggje føre før påske. Og med eit så sterkt signal synest eg at Universitetet i Bergen gjer lurt i å innrette si behandling av denne saka på bakgrunn av eit slikt løfte frå denne talarstolen.

Are Næss (KrF): Jeg vil nok en gang takke statsråden for svar. Vi får da håpe man kan komme i gang med denne undervisningen som etter mitt skjønn er fremtidsrettet i sitt opplegg, med en distriktsprofil som er av stor betydning for den fremtidige legedekningen her i landet. Jeg håper, i likhet med statsråden, at statsrådens signaler blir rett oppfattet - men da må vi meddele dem med én gang.