Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato: 24.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla næringsministeren fylgjande spørsmål:

Kva vil næringsministeren gjera for å hindra den utflytting av verksemd som no skjer ved AS Freia i Oslo?

Statsråd Jens Stoltenberg: På bakgrunn av oppslag i media oppfatter jeg at spørsmålet dreier seg om eventuell utflytting av sukkervaredivisjonen Malaco i Freia. Etter de opplysningene jeg har fått fra selskapet, har Freia ikke fattet noen beslutning om salg av sukkervaredivisjonen Malaco. I dag skjer det derfor ingen utflytting av virksomhet som kan hindres ved hjelp av konsesjonsbestemmelsene. Eierne og selskapet har derimot nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på denne delen av virksomheten og vurdere om man skal beholde den eller eventuelt selge den. Salg av sukkervaredivisjonen er tenkelig dersom man kommer fram til at denne delen av virksomheten i Freia vil være bedre tjent med en annen eier.

Når det gjelder de vurderinger som finner sted i Freia i dag, er det viktig å være klar over at en offensiv bedrift alltid må ha organiseringen av sin virksomhet til løpende vurdering. Markedsutsiktene endres stadig, og en bedrift som ønsker å være konkurransedyktig, må ta hensyn til dette. Før jeg vet resultatet av de vurderinger som nå foretas i Freia, er det på denne bakgrunn vanskelig for meg å gripe inn overfor selskapet. Det er nødvendig å se på de konkrete virkninger av den beslutning som blir fattet, og vurdere dette opp mot konsesjonsvilkårene og forutsetningene for konsesjon for å få klarlagt om det er nødvendig å iverksette tiltak.

Med utgangspunkt i Freias konsesjon har Nærings- og energidepartementet en løpende dialog med selskapet. Vi følger nøye med på utviklingen i konsernet generelt. Oppmerksomheten omkring selskapet er skjerpet nå som organiseringen av sukkervaredivisjonen er under vurdering av Freia.

Dersom resultatet av vurderingene som nå foregår i Freia, blir en beslutning om salg av sukkervaredivisjonen, vil dette ikke umiddelbart være i strid med konsesjonen gitt til Kraft General Foods Holding Norway Inc. Konsesjonen inneholder ikke et generelt forbud mot salg av virksomhet. En slik beslutning vil også konkret måtte vurderes opp mot vilkårene og forutsetningene for konsesjon.

For øvrig vil jeg gjøre oppmerksom på at uavhengig av om det er grunn til å reagere overfor Freia ved et eventuelt salg av Malaco, vil jeg gjennom loven om erverv av næringsvirksomhet kunne føre kontroll med hvem som blir ny eier av Malaco. Ny eier av sukkervaredivisjonen må melde ervervet til departementet. Dersom det er grunn til å anta at eierskiftet kan ha vesentlige negative virkninger for virksomheten eller sysselsettingen, kan departementet nekte eierskiftet eller sette vilkår for å forhindre slike virkninger. Jeg forsikrer at en melding til departementet som følge av et eventuelt eierskifte, vil bli vurdert nøye for å hindre at et nytt eierskap får negative virkninger på virksomheten eller sysselsettingen i sukkervaredivisjonen Malaco.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret.

Bakgrunnen for spørsmålet mitt er opplysningar om at Kraft General Foods ikkje har overhalde konsesjonsvilkåra som vart stilte ved kjøp av Freia Marabou i 1993.

I konsesjonssøknaden skulle bl.a. følgjande gjelda:

Freia Marabou A/S skal være et selvstendig norsk aksjeselskap med sete i Norge.

Og vidare:

Selskapets operasjon og forretningsdrift skal ledes fra hovedkontoret i Norge.

Nå syner det seg at Kraft Freia Marabou vert leia frå Stockhom og England. Vil næringsministeren halda fast ved at hovudkontoret for Norden skal vera i Noreg, og at Kraft Freia Marabou får tilbake det formelle ansvaret for økonomien, slik dei hadde før omorganiseringa?

Statsråd Jens Stoltenberg: I og med at spørsmålet dreide seg om det som ble hevdet å være pågående utflytting, svarte jeg på hvordan det går med sukkervaredivisjonen, simpelthen fordi det er rundt sukkervaredivisjonen det har vært mest diskusjon. Hovedpoenget her er at det ikke er fattet noen beslutning, men dersom det fattes en beslutning, vil vi selvfølgelig forholde oss til den gjennom lov om erverv.

Når det gjelder hovedkontorfunksjonene, kan ikke vi se at de beslutninger og den måten man har valgt å organisere ansvarsfordelingen mellom Oslo og Stockholm på, er i strid med konsesjonen, og har derfor ikke sett at det gir noe grunnlag for å gripe inn.

Unn Aarrestad (Sp): Når det gjeld at hovudkontoret skal vera i Oslo, står det klart i konsesjonsvilkåra.

Elles er det òg så at auka produksjon for eksport skulle sikra same tal arbeidsplassar i Oslo som før. I staden har 200-300 arbeidsplassar alt nå gått tapt. Framtida for sukkervareverksemda i Kraft Freia Marabou er under utgreiing, der altså eit av alternativa er sal.

I Finansavisen i går, den 23. april, står det:

Kraft General Foods planla allerede da de kjøpte Freia for 8,9 milliarder kroner å selge ut virksomheter for i størrelsesorden halvannen milliard kroner innen 1996/1997.

Dette er eigentleg avgjerande for om Freia på lang sikt vil ha ei framtid som produksjonsbedrift i Oslo. Næringsministeren har nå kome med ein del av sitt syn på dette. Men kva krav vil nå stillast overfor konsernet ved eit eventuelt sal?

Statsråd Jens Stoltenberg: Kravene - dersom man kommer til at vi skal fastsette krav - ved et eventuelt salg av hele eller deler av virksomheten vil være knyttet til at det ikke skal ha negative virkninger for virksomheten eller sysselsettingen. Vi har vært i løpende dialog med Freia-selskapet og med de ansatte og de ansattes representanter. De spørsmålene som er reist, bl.a. knyttet til i hvilken grad konsesjonen følges opp, også knyttet til spørsmålet om hovedkontor, har vi forelagt Freias ledelse, og vi har bedt dem gå gjennom punktene og kommentere dem. Når det gjelder f.eks. spørsmålet om organisasjon, mener vi det forsatt er noe uklarhet og usikkerhet knyttet til hvordan de svarene selskapet har kommet med, skal oppfattes. Både det spørsmålet og andre spørsmål vil vi nå derfor følge videre opp overfor bedriften for å få full klarhet i hva som er planene for virksomheten og hvordan det eventuelt går med spørsmålet om salg av sukkervaredivisjonen.