Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato: 24.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Jørgen Holte (Sp): Eg vil få stille følgjande spørsmål til landbruksministeren:

Stortinget har vedteke krav om beredskapslager av matkorn og fôrkorn tilsvarande seks månaders normalforbruk av matkorn og tre månaders normalforbruk av fôrkorn rekna frå 1. juli 1996.

På kva måte er Stortinget sitt vedtak iverksett?

Statsråd Gunhild Øyangen: Representanten Holte stilte forrige uke spørsmål om beredskapslagring av korn i Møre og Romsdal. I den forbindelse viste jeg til St.prp.nr.61 (1994-1995), hvor beredskapskravet for matkorn og fôrkorn teknisk er lagt om til de krav representanten påpeker i sitt spørsmål.

Jeg vil understreke at beredskapslagring av korn er nedfelt i kornloven fra 1928. Forvaltningsbedriften Statens Kornforretning forvalter på vegne av Landbruksdepartementet kornlovens bestemmelser samt de utfyllende bestemmelser Stortinget til enhver tid vedtar.

Retningslinjene i St.prp.nr.61 sier at dersom de samlede innenlandske beholdninger av matkorn og fôrkorn pr. 1. juli antas å falle under nevnte grenser, vil Statens Kornforretning på vegne av myndighetene foreta anbudsimport av korn til Norge for beredskapslagring.

Jørgen Holte (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret, som på ingen måte er avklarande.

Eg spurde om på kva måte Stortinget sitt vedtak om beredskapslagring i respektive seks månader for matkorn og tre månader for fôrkorn er iverksett.

Vi er jo kjende med i Stortinget at det skal importerast korn gjennom kornhandlarane, og det ligg til forvaltningsorganet Statens Kornforretning å syte for det, men det er viktig å få avklart kvar desse kornlagra skal vere. Det er ikkje godt nok å seie at vi skal importere korn. Mitt presise spørsmål er: Vil ein ha lager i distrikta? Vil det bli utarbeidd spreiingsplanar, slik at vi har ein beredskap?

Når det gjeld Møre og Romsdal, som eg tok opp i førre veke, er det eit stort husdyrfylke. Vi har 10 % av mjølkeproduksjonen. Vi er eit underskotsområde. Vi har eit behov på 10 500 tonn matkorn. (Presidenten klubber.) Det er ein kortsiktig lageravtale på 2 500 tonn.

Dette er lite tilfredsstillande, og eg gjentar spørsmålet mitt - kan statsråden vere konkret?

Presidenten: Presidenten minner om at både spørsmål og svar skal ligge innenfor tilmålt taletid.

Statsråd Gunhild Øyangen: Tilleggsspørsmålet viser antakelig - jeg oppfatter representanten dithen - at det knytter seg en del usikkerhet til de omorganiseringer og den nyordning som følger av avvikling av monopolet.

Det er klart at det har tatt noe tid, for det er nokså store omlegginger. Men arbeidet er godt i gang, etter det jeg har fått opplyst. Det vil bli spredningsplaner, og det vil også bli inngått skriftlige lagerkontrakter i nær framtid, etter de opplysninger jeg har.

Jeg har lyst til å si at etter de opplysninger jeg sitter inne med, er det ingen grunn til den uro som representanten Holte her gir uttrykk for. Men det har tatt litt tid.

Jørgen Holte (Sp): Eg vil takke for svaret og føye til at det er absolutt grunn til uro, fordi Regjeringa har lagt om ei ordning Stortinget har slutta seg til. Stortinget sa i fjor i tilknyting til St.prp.nr.61 kva ein ville ha organisert.

Eg oppfattar no statsråden sitt svar slik at det blir tatt distriktsomsyn når det gjeld å lokalisere både fôrkornlager og matkornlager, og at ikkje berre lågaste pris på tilbod er kriteriet for lokalisering av dei beredskapslager vi skal ha både av fôrkorn og av matkorn.

Statsråd Gunhild Øyangen: Nyorganiseringer og omlegginger vil alltid til en viss grad medføre uro og usikkerhet. Men jeg må bare gjenta at etter de opplysninger jeg sitter inne med, er det ingen grunn til den bekymring representanten Holte gir uttrykk for, og det vil bli inngått slike lagerkontrakter framover så snart det lar seg gjøre arbeidsmessig. Det er de opplysningene jeg sitter inne med, og jeg håper at det svaret kan være tilfredsstillende.