Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til kulturministeren:

NRK har bestemt at NRK sitt Latin-Amerika-kontor i Santiago skal avviklast.

Kva er statsråden sitt syn på at det no vert eit NRK-kart utan Latin-Amerika?

Statsråd Åse Kleveland: På bakgrunn av representantens spørsmål har jeg, som vanlig er i slike spørsmål, bedt NRK AS redegjøre for avviklingen av NRKs Latin-Amerika-kontor i Santiago. I sitt brev av 3. juni i år opplyser NRK AS følgende:

NRK tilsetter ikke korrespondent i Latin-Amerika i denne omgang. I dagens mediesituasjon er det viktig at NRK har stor fleksibilitet når det gjelder plasseringen av korrespondenter. I dette tilfelle frigjøres midler til mer reisevirksomhet og raske utrykninger for å dekke aktuelle hendelser. NRK vurderer løpende plasseringen av sine korrespondenter, for å få en best mulig utenriksdekning i radio og fjernsyn. NRK er en mediebedrift i konkurranse med andre nyhetsformidlere og må bruke ressursene på den mest mulig rasjonelle måte. Det må finnes en balanse mellom et fast nettverk av korrespondenter og dekning av utenriksstoff ved hjelp av utsendte medarbeidere fra hjemmeredaksjonene. I dagens situasjon er det for NRK mest hensiktsmessig ikke å tilsette korrespondent i Latin-Amerika, men å overvåke kontinentet hjemmefra. Mye av det utenriksstoffet som vi produserer i dag, både i radio og TV, er laget av erfarne utenriksmedarbeidere stasjonert hjemme. Mange av dem har lang erfaring også som korrespondenter, og de har en rekke kilder og bredt kontaktnett for sitt stoff. En del av de ressursene NRK frigjør ved ikke å tilsette fast korrespondent i Latin-Amerika i denne omgang, er øremerket dekning av kontinentet gjennom reportasjer.

NRK står fullstendig fritt i programspørsmål. Det er lang tradisjon for at de politiske myndigheter ikke griper inn i slike saker. Dette gjelder også NRKs organisering av bl.a. korrespondentnettet. Regjering og storting skal øve innflytelse over selskapet i mer generelle overordnede mediepolitiske prinsippspørsmål.

Jeg har merket meg at stoff fra Latin-Amerika fortsatt vil være en del av NRKs programtilbud, og har for øvrig ingen merknader til NRKs måte å organisere denne dekningen på.

Eli Sollied Øveraas (Sp): NRK AS står sjølvsagt fritt til å disponere ressursane slik dei ønskjer det, men med bakgrunn i at Latin-Amerika er eit kontinent i rivande utvikling, der t.d. Chiapas-indianarane framleis kjempar for rettane sine og kampen for å bevare Amazonas-regnskogane held fram, ville det vere rimeleg å tru at NRK AS såg det som interessant å formidle kunnskap frå dette kontinentet. Er dette etter statsråden sitt syn eit signal om at NRK AS ikkje ønskjer å halde på, og styrkje, kontakten med land utanfor Europa?

Statsråden nemnde at det ikkje var tradisjon for regjering og storting å gripe inn i NRK sine disposisjonar. Eg vil då minne statsråden om at ho er NRK AS si generalforsamling.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg forstod det slik av representanten Sollied Øveraas innlegg at den omorganisering som her er skjedd, ble sett spesielt i lys av NRKs omorganisering fra stiftelse til aksjeselskap. Jeg har da lyst til å henvise til den debatten vi hadde omkring omgjøringen av NRK til et AS, hvor det kom veldig klart fram at i forholdet mellom regjering og storting og NRK når det gjelder det som går på det redaksjonelle innholdet og den daglige styringen av institusjonen, ville ikke noen ting forandre seg. Og, som jeg tidligere har nevnt, har det - slik jeg oppfatter det - vært erkjent både fra Regjeringens og Stortingets side at vi ikke skal blande oss inn i den løpende organiseringen og programsettingen. Det vil jeg, i min nye rolle som generalforsamling, helt klart holde meg til.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret.

Eg er kjend med - og det vart også stadfesta av statsråden - at NRK AS kan sende såkalla ad-hoc-ekspedisjonar, i dette tilfellet til Latin-Amerika, og helst på bakgrunn av at kanalar som t.d. CNN dekkjer ei spesiell hending. For svært mange av oss er det slik at NRK har vore sjølve omgrepet på kvalitet når det gjeld formidling av samfunnsaktualitetar, og det har også vore den einaste kanalen i Noreg med eit godt og tradisjonsrikt utenett.

Kva er då statsråden sitt syn på at det er andre kanalar sin informasjon som no skal vere avgjerande for kva som er interessant for NRK AS å formidle, frå t.d. Latin-Amerika, til det norske folk?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg vil passe meg nøye for ikke å havne i en situasjon hvor jeg blir stående og på en måte forsvare denne omorganiseringen som verken jeg eller representanten ennå vet konsekvensen eller resultatet av. Jeg vil bare si at jeg tror at hvor vi enn jobber i dagens samfunn, nasjonalt eller internasjonalt, må vi til enhver tid være åpne for å organisere virksomheten på best mulig måte.

Det er helt klart at nyhetsflommen og den måten den kommer til oss på, er helt annerledes i dag. Nyhetskildene er så forferdelig mange flere enn CNN, og det gjør at jeg tror at man her fra Oslo vil ha en rimelig god oversikt over det som skjer over hele verden. Det som imidlertid er viktig, er at NRK har journalister knyttet til seg som sitter med grundig kunnskap også om det søramerikanske kontinent og dermed, når de går inn og gjør reportasjer, kan holde den kvalitet som NRK har stått for tidligere. Det må vi forvente.