Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Paul Chaffey (SV): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ifølge TV2-nyhetene har USA gjennom en årrekke betalt langt mer for å finansiere militær infrastruktur i Norge og pensjoner for ansatte i E-tjenesten enn det som har kommet fram i statsbudsjettet. Dette overskuddet på flere hundre millioner kroner har gått inn på et eget fond.

Hva er midlene i dette fondet brukt til, og hvordan har man sikret en demokratisk kontroll med bruken av disse pengene?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det spørsmål representanten Paul Chaffey stiller, berører forhold som tidligere er behandlet i lukket stortingsmøte. På denne bakgrunn er jeg forhindret fra å gi ytterligere kommentarer eller opplysninger her og nå.

Jeg regner imidlertid med at det vil bli anledning til å komme tilbake til spørsmålet i en riktig sammenheng og på en korrekt måte under den behandling av rapporten fra Lund-kommisjonen som kontrollkomiteen legger opp til.

Paul Chaffey (SV): Til forsvarsministerens fullstendige mangel på svar nå vil jeg si to ting: For det første er det ikke relevant at dette er behandlet i et lukket møte i Stortinget tidligere. Disse påstandene som er satt fram, er satt fram offentlig i media, i TV2s nyhetssendinger, som ikke er hemmelige, og forsvarsministeren må være i stand til å bekrefte eller benekte at det er bygd opp et fond på flere hundre millioner kroner utenfor enhver demokratisk kontroll.

For det andre kan man ikke vise til kontrollkomiteens behandling av Lund-kommisjonen, i og med at det er Stortinget selv som bestemmer hva som skal behandles der, og ikke forsvarsministeren, og i og med at det ikke var en del av Lund-kommisjonens oppgave å gå inn i disse forholdene.

Jeg tolker forsvarsministerens svar som en innrømmelse av at et fond eksisterer, ellers går jeg ut fra at han hadde benektet det. Jeg vil spørre forsvarsministeren: Hvor mye penger står det på dette fondet i dag?

Statsråd Jørgen Kosmo: At et medium fremsetter påstander og antakelser om spørsmål som bestemt skal være hemmelig, betyr ikke at det er noe suspekt ved saken - det betyr bare at det av hensyn til landets interesser er bestemt at dette skal behandles konfidensielt. Derfor ble spørsmålene rundt demokratisk kontroll av etterretningstjenestens regnskaper behandlet i et lukket stortingsmøte. Dette har jeg derfor ingen mulighet til å kommentere i et åpent stortingsmøte.

Paul Chaffey (SV): Jeg er helt overbevist om at hvis en TV-kanal eller avis i Norge satte fram en påstand om sentrale sikkerhetspolitiske spørsmål og om hemmelige fond på flere hundre millioner kroner og det var helt hinsides virkeligheten, ville forsvarsministeren med en gang benektet at det fantes noe slikt. Her er det jo bare å konstatere at noen slik benekting ikke er kommet. Det tyder på at det er noe i disse påstandene, for å si det pent. Det er jo bare å beklage at forsvarsministeren ikke her vil opplyse om hva som er tilfellet. Da har vi ikke noe annet valg enn å stole på at stortingsbehandlingen av dette vil gjøre at det kommer fram i lyset dersom det eksisterer hemmelige fond på flere hundre millioner kroner.

Presidenten: Den reglementsmessige tid for formiddagens møte er straks omme. Presidenten vil foreslå at vi avbryter behandlingen av sak nr. 1, Spørretime, og at nytt møte settes kl. 18 for fortsatt behandling av den saken. - Dette anses bifalt.