Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 1996

Dato: 09.10.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Peter Angelsen (Sp): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Fiskeriministeren bekreftet i spørretimen 23. mars 1994 at det ville bli foretatt en intern gjennomgang av saksbehandlingen ved tildelingen av bomtrålkonsesjonene i 1988 for å ha et grunnlag til å vurdere de alvorlige beskyldningene som var framsatt i saken.

Er denne gjennomgangen sluttført, og vil rapporten bli tilgjengelig for offentligheten og Stortinget?

Statsråd Jan Henry T Olsen: Fiskeridirektoratet tildelte i august 1988 ervervstillatelse og bomtråltillatelse til henholdsvis Wopke Roukema og Oddvar Majala. Allerede samme høst og på ny våren 1993 ble saken tatt opp i pressen. Det ble påstått at en tredje søker, Jan Markussen, ble urettmessig forbigått ved tildelingen av disse tillatelsene. Saken ble i april 1993 gjenstand for en juridisk vurdering av Peter Ørebech, som konkluderte til fordel for Markussen. Det oppstod derfor et behov for en fullstendig gjennomgang av saksbehandlingen forut for tildelingen av konsesjoner for å vurdere om det faktisk var grunnlag for de påstander som ble framsatt. Dette gjaldt både departementets beslutning om å åpne for tildeling av slike konsesjoner og direktoratets konkrete vurdering av hvilke søkere som skulle gis konsesjon.

Departementet gjennomgikk saksbehandlingen på grunnlag av de dokumenter som foreligger i vårt arkiv.

Etter gjennomgåelsen satt jeg igjen med spørsmål som det skriftlige materialet i saken ikke gav noe klart svar på. Jeg fant det nødvendig å innhente ytterligere informasjon. Dette er nå gjort.

Departementets interne gjennomgang av saksbehandlingen i forbindelse med tildeling av bomtråltillatelser i 1988 er nå inne i sluttfasen. Departementet har lagt vekt på å foreta en grundig gjennomgang av hele sakskomplekset. Jeg kan i dag ikke trekke noen endelig konklusjon i saken, men bare si at vi er helt inne i sluttfasen av arbeidet. Jeg har heller ikke tatt stilling til hvordan departementets konklusjon i saken blir offentliggjort til slutt.

Peter Angelsen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Som kjent var saken oppe i Stortinget i mars 1993, og nå er vi kommet til høsten 1996. Det er altså gått tre og et halvt år, og jeg synes det er betenkelig lang tid for å komme til bunns i denne saken.

Jeg skal ikke gå inn i noen av de beskyldningene som er kommet fram i media, eller de påstandene som er kommet fram offisielt, men jeg synes det er viktig for fiskeriforvaltningen og departementets forvaltning av fiskerilovgivningen at man kommer til bunns i denne saken, og at saken blir offentliggjort, at den blir tilgjengelig for Stortinget. Jeg vil be statsråden om at han så raskt som mulig avslutter denne saken, og at i hvert fall Stortinget og de involverte partene får innsyn i saken.

Statsråd Jan Henry T Olsen: Dette er en sak som vi føler behov for å gå grundig gjennom. Jeg kan være enig med representanten Angelsen i at denne saken har tatt lang tid, og det er nettopp derfor vi nå forsøker å avslutte den så raskt som mulig. Når vi ser hva som tegner seg etter denne gjennomgangen, må vi, som jeg sa i mitt svar, ta stilling til hvordan vi skal offentliggjøre det som kommer ut av saksbehandlingen. Jeg er enig med representanten Angelsen i at det er viktig for fiskerimyndighetene å komme til bunns i denne saken for å finne ut hva som virkelig har skjedd.