Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 1996

Dato: 09.10.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla fylgjande spørsmål:

1. juni 1995 vedtok Stortinget mot 1 røyst å be Regjeringa leggja fram forslag om endringar i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) sitt regelverk som sikrar at offentlegheitslova skal gjelda for SND.

Når vil dette bli lagt fram for Stortinget?

Statsråd Jan Henry T Olsen: Som representanten Unn Aarrestad sa, vedtok Stortinget å be Regjeringen legge fram forslag om endringer i Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds regelverk som sikrer at offentlighetsloven skal gjelde for SND.

Kort tid etter Stortingets vedtak om SND og offentlighetsloven, 19. juni 1995, bad Stortinget Regjeringen også legge fram en stortingsmelding som grunnlag for en bred drøfting om offentlighetsprinsippet og behovet for større åpenhet og innsyn i forvaltningen. Arbeidet med meldingen koordineres av Justisdepartementet, men Nærings- og energidepartementet deltar aktivt. Det ble tidlig klart at en drøfting av offentlighetslovens anvendelse på offentlig eide selskaper, herunder aksjeselskaper, statsforetak, stiftelser m.v., vil måtte få en sentral plass i meldingen.

SND-loven har som kjent mange likhetstrekk med statsforetaksloven. Dette gjelder også bestemmelsene som regulerer offentlig innsyn i virksomhetene. Regjeringen har derfor lagt til grunn at oppfølgingen av Stortingets vedtak om SND og offentlighetsloven bør inngå i en samlet drøfting i meldingen, slik at man sikrer en helhetlig vurdering av ulike hensyn. Videre vil det også av lovtekniske grunner være en fordel at de endringene som foreslås, samordnes.

Arbeidet med meldingen pågår fortsatt, men den er gitt høy prioritet i Regjeringen. I spørretimen 5. juni i år opplyste justisministeren at Regjeringen tar sikte på å fremme denne meldingen i inneværende år.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, som eg må seia overraska meg ganske mykje. Det kan dermed gå opp til to år etter at Stortinget bad om å få offentleglova gjeldande for SND, før dette skjer, og ein kan jo lura på kva det eigentleg er Regjeringa er redd for. Bakgrunnen for spørsmålet mitt er sjølvsagt at det tek utruleg lang tid å få dette framlagt, og at eg meiner det er viktig med mest mogleg ope innsyn i statleg forvaltning. SND forvaltar store midlar løyvde av Stortinget for å fremja næringsverksemd, korkje SND, styresmaktene eller folk flest kan vera tente med eit regelverk som hindrar debatt om korleis ein offentleg institusjon forvaltar midlane sine.

Når det vert brukt som bakgrunn for å utsetja det ein gong til at det skal vurderast i hop med stortingsmeldinga som er varsla å skulla koma til neste vår, føler eg at det er meir som ligg under. Kva er det som verkeleg har hindra Regjeringa i å koma tidlegare til Stortinget med endringar i dette?

Statsråd Jan Henry T Olsen: Jeg vet ikke om representanten Aarrestad hadde skrevet ferdig sitt tilleggsspørsmål på forhånd, for når hun påstår at denne meldingen ikke kommer før neste vår, kan hun umulig ha hørt på mitt innlegg. Jeg sa at justisministeren har opplyst at vi tar sikte på å fremme denne meldingen i inneværende år. Jeg synes en saksbehandling som tar litt over ett år fra saken blir fremmet av Stortinget til Regjeringen, ikke er lang tid. Jeg har vært minister i fire år, og jeg synes faktisk det er meget raskt i forhold til normal praksis for hvordan man jobber fram meldinger til Stortinget.

Unn Aarrestad (Sp): Eg høyrde svaret, og det overraskar meg framleis. Eg trudde at ein kunne koma med eit svar på dette og hadde gjort det for ganske lenge sidan. For det kunne vel ikkje vera intensjonen til Stortinget at verksemda til SND skulla vera så hemmeleg som den i praksis har vorte. Og så lenge me ikkje får innsyn i dette, vil også mistankane vera der om at midlane vert brukte til sentralisering av arbeidsplassar og til lån og tilskot til bedrifter som ikkje treng det. Det er nok av eksempel på det i det siste. Offentleglova kom i 1970, og den skulle sørgja for at folk flest skulle få høve til å kontrollera korleis skattepengane deira vart brukte, og kikka byråkratane nærmare i korta. Eg må berre seia etter alt dette: Korleis meiner statsråden me skal kunna gi rette rammer og vilkår når me ikkje har fått veta kor og korleis desse midlane har vorte brukte?

Statsråd Jan Henry T Olsen: La meg bare si at Regjeringen er opptatt av de spørsmålene som Unn Aarrestad tar opp, og som for så vidt også er grunnlaget for at Stortinget bad Regjeringen legge fram endringer i SNDs regelverk som sikrer at offentlighetsloven skal gjelde for SND. Men når Stortinget samtidig - og jeg antar at representanten Aarrestad var med på det - ber Regjeringen også å legge fram en stortingsmelding som grunnlag for en bred drøfting av offentlighetsprinsippet og behovet for større åpenhet og innsyn i forvaltningen generelt, er det helt naturlig at vi må se de to tingene i sammenheng.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdigbehandlet.