Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 1996

Dato: 09.10.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Syver Berge (Sp): Eg stiller fylgjande spørsmål til landbruksstatsråden:

Gjev det registrerte jordbruksarealet eit sant bilete av norsk jordbruk si evne til å produsere mat?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det registrerte jordbruksarealet er det areal som framkommer i statistikken for produksjonstilleggene. Det vil si at det er det areal i drift som norske bønder oppgir i sine søknadsskjemaer om produksjonstilskudd.

Bøndenes egne oppgaver over sine arealer blir i tillegg kontrollert lokalt og sentralt. Departementet har ingen grunn til å tvile på at denne arealstatistikken er korrekt.

Fordelingen av arealet mellom ulike vekster har selvsagt betydning for jordbrukets evne til å produsere mat. Den geografiske fordeling har også betydning.

Det registrerte jordbruksarealet er etter min mening et godt mål for å kunne si noe om landets selvforsyningsevne og hvordan bøndene tilpasser seg landbrukspolitikken.

Arealstatistikken viser at landets registrerte jordbruksareal nå er det største etter siste verdenskrig. Det sier oss at landets produksjonsevne holdes godt oppe, og at kulturlandskapet ivaretas.

Det viser også at politikken med overgang fra produksjonsavhengige tilskudd til produksjonsnøytrale tilskudd, som f.eks. arealtilskudd, er et effektivt virkemiddelbruk. Statistikken viser også at Regjeringen gjennom landbrukspolitikken fullt ut har oppfylt Stortingets forutsetninger om å sikre nivået på det norske jordbruksarealet.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for svaret. Grunnen til spørsmålet er at eg vert arg når Regjeringa med statsministeren i spissen brukar statistikken for jordbruksareal i drift ukritisk som eit varemerke på at Regjeringa driv ein god landbrukspolitikk. For oss som kan historia bak arealstatistikken, vert framstillinga frå Regjeringa for enkel, og den er misvisande.

Det totale registrerte jordbruksarealet har auka på grunn av at ein har lagt om verkemiddelsystemet frå produksjonsretta til arealretta tilskot. Ut frå denne omlegginga har det vorte meir påakta frå jordbrukaren å få registrert alt areal.

Det statsråden og Regjeringa ikkje nemner, er at vi har nedgang i arealet for fulldyrka jord i drift. I statistikken vert dette t.d. erstatta med overflatedyrka jord, slik at sjølvforsyningsevna i norsk jordbruk vert svekt.

Føler statsråden verkeleg at ho ved å nytte arealtala ukritisk, slik det vert gjort, gjev eit sant bilete av utviklinga i norsk jordbruk?

Statsråd Gunhild Øyangen: Svaret er ja. Jeg registrerer at representanten Syver Berge fra Senterpartiet blir arg når vi kan påvise at vi har en vekst i arealet, og at vi har en vekst også i produksjonen i norsk landbruk. Jeg registrerer det. En skulle da tro at Senterpartiet ville glede seg over at vi har en slik framgang i norsk landbruk og norsk selvforsyningsevne, men i stedet er Senterpartiet arg. Det må jeg si forbauser meg i veldig stor grad. Vi bør være tilfreds med at vi når de mål som Stortinget har satt for landbrukspolitikken, og at vi faktisk har en god selvforsyningsevne i Norge i dag.

Syver Berge (Sp): Grunnen til at vi har så høge tal i statistikken er at vi fekk ei betre registrering av areal som gjev grunnlag for tildeling av areal- og kulturlandskapstillegget for grovfôr, ved den omlegginga som skjedde i 1989. Dei siste åra har det vore nedgang i arealet for fulldyrka jord i drift. Ut frå dette har vi fått ei svekking av landbrukets produksjonsevne når det gjeld mat. Det er dette som er den sanne utviklinga. Slik Regjeringa framstiller utviklinga i jordbruket, vil dei aller fleste tru at grunnlaget for matproduksjon har vorte monaleg styrkt. Ser statsråden verkeleg ikkje den faren for feilinformasjon som ligg her?

Statsråd Gunhild Øyangen: Den faren ser jeg faktisk ikke, for vi har nå så gode registreringer og så gode kontrollordninger - etter det jeg har fått opplyst, har vi aldri hatt et så godt apparat for å kontrollere arealutviklingen. Samtidig som vi ser en vekst i arealet i alle deler av landet, har vi også en vekst i produksjonen. Ser ikke Syver Berge at det også er med på å underbygge at vår selvforsyningsevne er i en god utvikling? Jeg er meget forbauset over at ikke Senterpartiet er glad for at Arbeiderpartiets regjering fører en sånn politikk. Den måten representanten Berge argumenterer på, skulle nesten tyde på at han er imot arealtilskudd. Det håper jeg ikke er tilfellet, for det har vært bred enighet i Stortinget om denne politikken.