Stortinget - Møte onsdag den 11. desember 1996

Dato: 11.12.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Erling Folkvord (RV): Dette er eit spørsmål som gjeld sigøynerane som er komne til Noreg i den siste tida:

Den siste tida har det kommet sigøynere fra Polen til Bergen. De første har allerede fått avslag på sine søknader om å få bli i Norge.

Hvilke undersøkelser er gjort som gir grunnlag for disse avslaga?

Statsråd Anne Holt: Alle som søker asyl i Norge, får sine søknader behandlet på individuelt vis. Det gjelder også de sigøynerne som i den senere tid har kommet hit til landet fra Polen.

Når man behandler asylsaker, er kunnskap om forholdene i de områder asylsøkerne kommer fra, helt sentralt. Utlendingsmyndighetene har gjennom lang tid opparbeidet seg en betydelig kunnskap om menneskerettighetssituasjonen og leveforholdene i mange land, og driver et kontinuerlig arbeid for å holde seg oppdatert om dette. Jeg ser på dette som overordentlig betydningsfullt for den virksomheten som forvaltningen skal utøve.

På bakgrunn av den informasjon man sitter med omkring forholdene i Polen, har man ikke funnet på generelt grunnlag å kunne gi asyl eller opphold på humanitært grunnlag til sigøynere derfra. Så langt har heller ikke den individuelle vurderingen i hver enkelt sak resultert i at noen har fått asyl eller opphold på humanitært grunnlag. Men jeg kan forsikre representanten Folkvord om at også jeg er bekymret for sigøynerne som gruppe.

Erling Folkvord (RV): I Etterkrigs-Europa har sigøynarane levd som ei gruppe som nærmast har vore behandla som jødar i andre potens - om ein kan bruke det uttrykket. Dei vart behandla like fælt av den nazistiske utryddingspolitikken som jødane under krigen, men dei har ikkje fått den smulen oppreising - eg seier den smulen oppreising - som jødane har fått etter krigen.

Det er bra at justisministeren er bekymra. Dei kunnskapane eg har, er ikkje store, men dei omfattar mange eksempel på individuell og gruppevis forfølging og trakassering av sigøynarar i Polen, Romania, Bulgaria, Tsjekkoslovakia osv. Spørsmålet mitt er: Kva for undersøkingar blir gjorde om den individuelle situasjonen til dei menneska som er komne til Noreg og har søkt om asyl? Det har ikkje justisministeren svara på enno!

Statsråd Anne Holt: Sigøynerne er en gruppe mennesker som over hele Europa og i flere hundre år opp gjennom historien har lidd stor urett. Situasjonen for sigøynerne i det tidligere Øst-Europa kan mange steder være vanskelig. Det som er problemet, er at det også er mange andre grupper som har det svært vanskelig i disse områdene etter at det gamle styresettet gikk i oppløsning.

Det at folk har det vanskelig i andre land, gir dessverre ikke grunnlag for oppholdstillatelse i Norge, verken på grunnlag av asylbestemmelsene eller på humanitært grunnlag. Jeg kan ikke si noe annet og mer om behandlingen enn at de er blitt underlagt nøyaktig den samme behandlingen som alle andre som søker asyl i Norge. Og jeg tør minne om at det både gis asyl i en viss utstrekning og i en stor utstrekning opphold på humanitært grunnlag for folk som søker om dette i Norge.

Erling Folkvord (RV): Det må eg få lov til å seie var eit grått svar, eit trist svar og eit nedslåande svar. Det verkar ikkje som statsråden er i stand til å gjere greie for at det er gjort eller vil bli gjort undersøkingar av den enkelte personen sin situasjon før vedkomande blir transportert ut av Noreg.

Eg vil derfor prøve meg på å spørje om følgjande, ut frå dei positive beskrivingar som justisministeren gir av den allmenne saksbehandlinga i asylsaker og flyktningsaker i Noreg: Kan justisministeren nå garantere at ikkje fleire sigøynarar blir tvangstransporte ut av Noreg før det er gjennomført ei fullgod undersøking av dei forholda som kvar enkelt person hevdar å ha opplevd i heimlandet?

Statsråd Anne Holt: Det statsråden kan garantere, er at de som kommer til Norge og søker asyl, skal få den behandlingen de er sikret gjennom norsk lovgivning, og det er individuell behandling. Det har alle krav på, og det skal alle få! Hvis noen ikke får denne behandlingen, er det begått urett mot dem, og da skal jeg forsøke å rette det opp. Etter det jeg vet, og etter mine informasjoner, har alle de sigøynerne som nå er sendt ut, og som har søkt asyl i Norge, fått den samme behandling som alle andre asylsøkere har fått i Norge. Jeg har ingen opplysninger som skulle tilsi noen ytterligere inntreden fra statsrådens side.