Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 1997

Dato: 15.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Solveig Sollie (KrF): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

Vil kulturministeren ta noe initiativ til ny konsesjonsrunde for lokal-TV i Oslo?

Statsråd Turid Birkeland: Statens medieforvaltning har behandlet søknadene om konsesjon til lokalfjernsyn i overensstemmelse med de prinsippene som Stortinget har lagt til grunn ved behandlingen av St.meld.nr.24 (1994-1995) om nærkringkasting. Etter en samlet vurdering valgte medieforvaltningen i samsvar med innstillingen fra Konsesjonsrådet for nærkringkasting å gi Oslo Lokal TV AS konsesjon til lokalfjernsyn i Oslo. Kulturdepartementet har behandlet klagene over konsesjonsbehandlingen i Oslo og har opprettholdt medieforvaltningens vedtak.

Det er blitt åpnet for at ideelle organisasjoner og lokalfjernsynskonsesjonærer kan søke konsesjon til å sende lokalfjernsyn på ledig sendetid på NRK2s bakkesender i Oslo. Statens medieforvaltning har nylig tildelt 15 konsesjoner til slik virksomhet, 7 av disse er i Oslo. Konsesjon kan også gis til å sende lokalfjernsyn i kabelnett.

På denne bakgrunn finner ikke departementet at det er grunnlag for å ta noe initiativ til en ny konsesjonsrunde for lokalfjernsyn i Oslo.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er selvfølgelig kjent med at Oslo Lokal TV AS fikk konsesjon i Oslo, og alle de aktørene som var på banen den gangen, og som drev uten reklame stort sett, ble da sjaltet ut. Det har ikke kommet noen sendinger på lufta fra Oslo Lokal TV AS hittil, og faktum er jo at nesten ingen av de som søkte om konsesjon i sin tid, er igjen i Oslo Lokal TV AS. Kun A-pressen, etter det jeg forstår, er inne med sin andel, men ellers arbeides det med å få nye eiere og ny styresammensetning. Da undrer det meg litt at de som har søkt konsesjon, og som ikke er der lenger, kan overlate konsesjonen til helt nye mennesker. Det er på denne bakgrunnen jeg spør om statsråden vil ta et initiativ.

Når det gjelder de frivillige organisasjonene, har de fått mulighet til å sende på NRK2 på ledig sendetid. Jeg vil komme tilbake med spørsmål om hvordan det er med kabelnettet, om det vil være åpent for disse organisasjonene. Jeg kommer tilbake til det ved en senere anledning.

Statsråd Turid Birkeland: Hva gjelder disse andre aktørene representanten Sollie refererer til, så er det altså, som nevnt, på NRK2s bakkesender man vil finne igjen flere av dem som da også var aktuelle i konsesjonsrunden på lokal-TV i Oslo. Men som hovedregel er det jo slik at konsesjon bortfaller hvis den ikke er tatt i bruk innen seks måneder etter tildeling.

Statens medieforvaltning kan i særlige tilfeller gjøre unntak fra den bestemmelsen. På grunn av klagebehandlingen og av hensyn til de tidligere lokalfjernsynskonsesjonærene er oppstart i Oslo i samråd med Statens medieforvaltning blitt utsatt, men vil ventelig finne sted i februar måned. Skulle det skje noen endring på dette, vil vi selvfølgelig se på saken på nytt.

Solveig Sollie (KrF): Det som har skjedd i Oslo, er blitt noe brokete etter mitt skjønn. Det er usikkerhet hvorvidt det kommer noe på lufta. Hva gjelder dette med mulighet for organisasjoner til å sende på NRK2, så hersker det nå stor usikkerhet om det, fordi det etter det jeg har hørt, kan dreie seg om bare bakkesender. Det betyr at det kanskje bare er 30 - 35 % av Oslos befolkning som vil se sendingene, og da er det lite interessant. Jeg vil komme tilbake til dette i et skriftlig spørsmål til statsråden noe senere.