Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 1997

Dato: 15.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Anders C Sjaastad (H): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Aukrust-utvalget, som omhandlet spørsmålet om telefonkontroll i forhold til moderne telekommunikasjonssystemer, avga sin innstilling i januar 1996. Tidligere justisminister Grete Faremo har tidligere ikke gitt noe klart signal om når og hvordan utvalgets anbefalinger skal forelegges Stortinget.

Har den nye statsråden noe syn på dette spørsmålet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Justisdepartementet vil i løpet av meget kort tid sende Aukrust-utvalgets innstilling på høring. Årsaken til at Aukrust-utvalgets innstilling ikke er sendt på høring tidligere, er at Justisdepartementet fant det nødvendig å innhente supplerende opplysninger fra andre land før høringsbrevet ble utarbeidet.

Moderne telekommunikasjonssystemer, særlig mobiltelefoner som er knyttet til GSM-nettet, er vanskelig å avlytte - ikke umulig, men vanskelig. I alvorlige narkotikasaker er telefonavlytting en verdifull etterforskningsmetode. Jeg finner det problematisk at kriminelle miljøer kan unndra seg slik etterforskning ved å kommunisere over mobiltelefon.

Innstillingen berører en rekke problemstillinger, bl.a. av teknisk, rettslig og økonomisk karakter. Eventuelle løsninger må være i takt med den tekniske utviklingen innenfor informasjonsteknologien. I samråd med Samferdselsdepartementet vil det bli vurdert om det ved tildeling av nye konsesjoner skal stilles vilkår om tilpasning til avlyttbarhet. Økonomiske konsekvenser av å tilpasse eksisterende systemer til avlyttbarhet, må også avklares.

Det har vært nyttig å innhente opplysninger fra våre naboland om hvordan de har etablert ordninger som er tilpasset politiets behov for å gjennomføre lovlig telefonkontroll.

Som det fremgår av min redegjørelse, reiser saken sammensatte og kompliserte problemstillinger. Først når saken har vært ute på høring, vil det kunne tas stilling til når og på hvilken måte Stortinget vil få forslagene til behandling.

Anders C Sjaastad (H): Selv om den fungerende justisminister ikke på noen måte er en novise når det gjelder justissaker, har jeg allikevel en viss forståelse for at det kanskje ikke er riktig å stille for detaljerte spørsmål. Jeg deler fullt ut de vanskelige avveininger som knytter seg til de spørsmål som Aukrust-utvalget tar opp. Jeg vet også at vi etter hvert vil få til behandling Metodeutvalgets innstilling, som dreier seg om noe av den samme type problemstillinger.

Det som bekymrer meg, er tempoet i Justisdepartementets behandling. Nå er det ett år siden denne innstillingen ble overlevert departementet, og det har altså tatt ett år å få tilleggsinformasjoner! Så vil man få en høringsrunde, som dessverre i Norge nå tar ganske lang tid, så skal dette antakelig bearbeides, og så skal det Stortinget. Dette er et tempo som gjør at utviklingen går fra oss.

Kan den fungerende justisminister nå forsikre om at det ikke vil gå ytterligere en vinter og vår før saken kommer til Stortinget?

Statsråd Jørgen Kosmo: Vinter og vår - ja, vi er jo midt inne i vinteren, så har vi våren, og så blir det høst igjen. Det blir ikke forelagt noe for Stortinget i det halvåret som vi nå er inne i. Til det må vi ha en omfattende høringsprosess.

Ja, jeg er helt enig med representanten Sjaastad når han sier at det haster! Ja, jeg er enig med representanten i at vi ikke kan leve med en slik situasjon! Men med referanse til en del spørsmål som har vært stilt til samferdselsministeren tidligere i dag, må jeg si at vi ikke kan ha så stort hastverk at vi ikke tar hensyn til de rettsregler som skal gjelde for den alminnelige borgers rettssikkerhet, slik at den avlytting som skal gjøres mulig, skal være rettet mot de personer som man ønsker å avlytte. Derfor må vi ta den tiden som er nødvendig, for å sikre oss at vi får et system som vi kan leve med i fremtiden.

Anders C Sjaastad (H): De rettssikkerhetsproblemer som reiser seg, er nok jeg minst like opptatt av som den fungerende justisminister. Men jeg vil gjerne ha det litt mer konkret, nettopp fordi vi står i en situasjon hvor man på den ene side - som den fungerende justisminister selv nevnte - har en farlig utvikling når det gjelder kriminelle og deres bruk av moderne teknologi, og på den annen side har man rettssikkerhetshensynet. Er det ikke mulig for den fungerende justisminister å si noe mer presist? Ellers skjønner jeg at det går et par år før saken kommer til behandling.

Statsråd Jørgen Kosmo: Nei, når jeg sier kort tid, så mener jeg kort tid, og da er det ikke snakk om vinter og vår, da er det snakk om uker. Og så skal vi følge de høringsfrister som er fastsatt gjennom de reglementer som gjelder for behandling i offentlig sektor. Jeg syns det er viktig. Her er det mange parter som er implisert, som skal høres, så jeg har liten lyst til å lage kortere høringsfrister enn det som er fastsatt i forskriftene for høringer.

I likhet med representanten syns jeg spørsmålet er veldig alvorlig, det haster, men det haster på en sånn måte at vi må være sikker på at vi gjør en skikkelig jobb. Det verste vil være at dette arbeidet ender opp i en situasjon der vi ikke kan legge fram noe konkret forslag for å løse problemet. Så kort tid er snakk om uker før vi kan sende den på formell høring.