Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 1997

Dato: 15.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til fungerende justisminister:

Hvordan vil justisministeren følge opp Sivilombudsmannens kritikk av bruken av politiarrest, samt få slutt på den uverdige og lovstridige bruk av politiarrest til opphold utover 5 døgn?

Statsråd Jørgen Kosmo: Sivilombudsmannens rapport om bruken av politiarrestene ved varetektsfengsling vil bli grundig gjennomgått i departementet, både i forhold til politiets og fengselsvesenets regelverk og praksis.

Uavhengig av denne rapporten gjør Justisdepartementet for tiden en mer generell vurdering av standardkrav til politiarrester. I det fortsatte arbeid vil man også ta hensyn til ombudsmannens uttalelse.

Departementet er helt enig med ombudsmannen i at varetektsfengslede skal plasseres i fengsel og ikke i politiarresten.

I forhold til de problemer man opplevde på dette området i første halvår i fjor, er kapasiteten i fengselsvesenet nå bedret, slik at det pr. i dag ikke er nødvendig å bruke politiarrest etter varetektskjennelse i retten. Situasjonen er således forbedret siden Sivilombudsmannen foretok sine undersøkelser.

Departementet har også forbedret meldingssystemet slik at man daglig har oversikt over fengselsbelegget i hele landet. Departementet vil straks få melding om et eventuelt økt behov for varetektsplasser, slik at man kan foreta flytting av fanger som sitter på straffesoning, og derved frigjøre nødvendige celler for varetekt så nær det aktuelle politikammer som mulig.

Lisbeth Holand (SV): Jeg må si jeg er glad for at fungerende justisminister så klart sa at varetektsfengslede skal settes i fengsel og ikke i politiarrest. Det står noe i motstrid til det siste rundskrivet som er kommet om samme sak, rundskriv 7/94, der femdagersregelen ble opphevet. Der står det at de innsatte skal

overføres så snart som mulig og, om praktisk gjennomførbart, innen fem døgn etter innsettelsen

Det er noe annet enn det som fungerende justisminister sier her i dag. Innebærer det at en nå praktiserer den ordningen at varetektsfengslede overhodet ikke skal sitte i politiarrest, så vil jeg gjerne ha det bekreftet, og det ville jeg jo synes var veldig positivt.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg tror faktisk at alle innenfor rettspleien i dette land er opptatt av at ingen skal være nødt til å sitte i varetekt i Politihusets celler. Derfor har det vært jobbet ganske intenst med dette, og også i dette huset er man jo klar over at det fra det tid til annen har vært et spørsmål om kapasitet. Ombyggingen av Oslo kretsfengsel pluss det nye fengselet på Ringerike vil forbedre situasjonen betraktelig i østlandsområdet. Sammen med det nye meldingssystemet vil vi ha en mulighet til forhåpentligvis å slippe unna en slik problemstilling som femdøgnsregelen omfatter, fordi alle skal være tatt hånd om på rett måte før vi er kommet så langt som disse fem dagene.

Lisbeth Holand (SV): Nå veit vi at den fungerende justisminister var opptatt av dette spørsmålet også da han satt som leder av justiskomiteen, og vi tok det opp allerede da.

Problemet er at det ikke skjer noen endring, at tida går uten at endringene skjer. Jeg minner om at Sivilombudsmannen viser til at folk har sittet opptil fem-seks uker i politiarrest. Det er nesten slik at jeg her må vise til den borgerlige regjering. Da den satt, innførte den framskutt løslatelse for å hindre den type situasjon.

Da blir spørsmålet mitt: Vil en nå slå fast som prinsipp at varetektsfengslede overhodet ikke skal sitte i politiarrest, og at en derfor er nødt til å finne andre løsninger?

Jeg har to spørsmål til. Det første er: Sivilombudsmannen etterlyser tilsynsordninger for politiarresten. Burde ikke det være mulig å sette i gang raskt?

Og til sist: Hva slags beredskap har en for ekstraordinære situasjoner?

Statsråd Jørgen Kosmo: Spørsmålet om tilsynsordninger for politiarresten tar jeg med meg. Det ligger ikke innenfor rammen av det spørsmålet som representanten stilte.

Når det gjelder nødvendig beredskap, mener jeg at en med dette meldingssystemet, tilgang på et tilstrekkelig antall plasser og bevisst prioritering vil gjøre det mulig for Kriminalomsorgen å oppfylle sine forpliktelser overfor politiet når det gjelder å skaffe nødvendige plasser for varetektsfanger.