Stortinget - Møte onsdag den 22. januar 1997

Dato: 22.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille fylgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Flyselskapa syner no aukande interesse for å etablere direkte ruter mellom Torp og utlandet. Dette inneber ei betydeleg avkorting av reisetida til sentrale europeiske byar og er av stor interesse ikkje minst for eksportretta næringsliv i Telemark, Vestfold og Buskerud.

Vil statsråden medverke til at flytrafikken på Torp får utvikle seg på ein fri og god måte til beste for folket i denne regionen?

Statsråd Sissel Rønbeck: I St.meld.nr.15 (1994-1995) viste Samferdselsdepartementet til at trafikketterspørselen ved denne flyplassen viser at ikke minst næringslivet har behov for flyplass i området. En fant derfor ikke grunn til å trekke flyplassens framtidige funksjon i tvil. I Innst.S.nr.128 (1994-1995) gav komiteen uttrykk for at den hadde merket seg dette.

Det har i media vært framstilt som et problem at direkteruter over Torp til utlandet vil ta trafikk fra hovedflyplassen når denne åpnes, og at dette skulle svekke lønnsomheten ved hovedflyplassen. Jeg ser ikke Torp som noen trussel mot trafikken eller lønnsomheten ved hovedflyplassen og ser selvfølgelig heller ikke noe galt i at flyselskapene finner det mulig å gi et bedre reisetilbud på Torp. Jeg minner for øvrig om at det for tiden også er sterk trafikkvekst på Fornebu.

Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for eit svar som vel ikkje akkurat boblar over av begeistring. Ho ser ikkje Torp som noko trugsmål og ser ikkje noko gale i at flyselskapa finn det mogleg å gje eit betre reisetilbod på Torp, men ikkje eit ord om det positive i dette. Det folk i distriktet forventar på bakgrunn av det som har pågått tidlegare i denne saka, er ei klar utsegn frå statsråden om at Torp skal få ei fullt ut likeverdig utvikling samanlikna med andre flyhamner i landet, at Torp skal få utvikle seg på ein fri og god måte for folk og næringsliv i regionen, og at det ikkje på nokon måte vil bli køyrt kjelkar i vegen for flytrafikken på Torp. Eg trur det vil vera svært bra dersom statsråden no kunne svara eit klart og eintydig ja til dette.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg kan overhodet ikke se noen grunn til at jeg skulle legge noen kjelker i veien for en god og positiv utvikling av trafikken på Torp.