Stortinget - Møte onsdag den 22. januar 1997

Dato: 22.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Oslo lufthavn har i dag begrensede muligheter for tildelinger av nye slots på grunn av den høye kapasitetsutnyttelsen ved lufthavnen.

Hvilke tiltak vil statsråden foreta for å øke tilgangen av slots i årene fremover, og dermed oppnå øket konkurranse i luftfarten?

Statsråd Sissel Rønbeck: Kapasiteten på Oslo lufthavn Fornebu AS er i dag tilnærmet fullt utnyttet når det gjelder de attraktive tidspunktene på dagen. Det er imidlertid enkelte ledige slots på tidspunkt som ikke er så attraktive for flyselskapene.

Åpningen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen 4. oktober 1998 vil bedre situasjonen vesentlig, men før dette tidspunktet er det dessverre lite vi kan foreta oss for å bedre situasjonen.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker for svaret.

Den 1. april dette året kommer det nye regler for konkurranse i luften. Hensikten med dette er å kunne gi passasjerene, de reisende, bedre tilbud og mer konkurranse, slik at det blir rimeligere å reise. Hensikten medå bygge ut Gardermoen er naturligvis å skape større kapasitet. Men hvis man ikke gjør noe, vil tiden gå frem til 4. oktober 1998 før de reisende kan få gleden av en slik liberalisering.

Det jeg da vil spørre om, er: Ser statsråden muligheter for å kunne få en større kapasitet ved f.eks. å la selskapene benytte seg av og drive passasjertrafikk fra det eksisterende Gardermoen?

Statsråd Sissel Rønbeck: Som jeg sa i mitt første svar, ser jeg liten mulighet for å gjøre noe vesentlig med dette før den nye hovedflyplassen står klar. Men jeg tar med meg tilleggsspørsmålet tilbake og skal sjekke enda en gang om det finnes noen muligheter som vi til nå ikke har sett.