Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 1997

Dato: 12.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

John Alvheim (Frp): Jeg skal få stille planleggings- og samordningsministeren følgende spørsmål:

Det går frem av Dagbladets oppslag 27. januar 1997 at et stort antall medarbeidere i Konkurransetilsynet er langvarig syke av inneklimaet i tilsynets lokaler. Problemene blusset opp etter at lokalene var blitt oppusset.

Vil Regjeringen ta initiativ til at virksomheten flyttes til andre lokaler, og inntil dette eventuelt er skjedd, sørge for at syke medarbeidere kan ha hjemmekontor, eller annet egnet kontor inntil det er dokumentert at inneklimaet ikke fører til sykdom?

Statsråd Bendik Rugaas: Etter at Konkurransetilsynet flyttet inn i rehabiliterte lokaler i Hieronymus Heyerdahls gate 1 i 1994-95, har det oppstått inneklimaproblemer i lokalene som har ført til betydelige helseproblemer for noen av de tilsatte. Pr. i dag har tre medarbeidere hjemmekontor. Grundige undersøkelser har sannsynliggjort at det er en bestemt muggsopp, Aspergillus niger, som har ført til plagene.

Det er iverksatt en rekke tiltak fra ledelsens side i samarbeid med de tilsattes organisasjoner for å løse problemene, herunder bruk av ekspertise på bred basis, som konsulentfirmaet Hjellnes COWI, innemiljøavdelingen i Oslo kommune, SINTEF og Ullevål sykehus.

De siste kontrollmålingene som nå er gjennomført av SINTEF, viser at luftens mikrobiologiske sammensetning er normalisert. SINTEF konkluderer i sin sluttrapport, datert 20. januar 1997 med følgende:

Med bakgrunn i de arbeider som er blitt gjort for å eliminere Aspergillus niger fra inneluften ved H Heyerdahlsgt. 1, og de gode resultater som er vist fra tiltakene, vil det forventes at personalet ved Konkurransetilsynet ikke lenger skal bli eksponert for denne muggsoppen eller andre mikrober/komponenter som fulgte de samme spredningsveiene i luften

Det er selvsagt sterkt beklagelig at en del av de tilsatte i Konkurransetilsynet har fått helseplager som kan skyldes inneklimaet. I første omgang er dette en sak som berører Konkurransetilsynets arbeidsgiveransvar. Det er gjennomført en rekke tiltak for å bedre inneklimaet i lokalene, og lagt til rette for spesielle løsninger for de ansatte som har vært sterkest berørt av problemene. Departementet har fulgt saken, og kan ikke se noe kritikkverdig i ledelsens håndtering.

Arbeidstilsynet er nå direkte koblet inn, og har hatt befaring i Konkurransetilsynets lokaler. I brev av 28. januar i år pålegger Arbeidstilsynet å utarbeide en handlingsplan for iverksetting av nødvendige tiltak innen 3. mars 1997.

En intern arbeidsgruppe i Konkurransetilsynet med representanter fra ledelsen og organisasjonene skal innen 25. februar i år vurdere tiltak for å bedre det organisatoriske arbeidsmiljøet på kort sikt og lang sikt og hjemmekontorordningen, eventuelt « satellittkontorer ». Arbeidsgruppen skal også vurdere hvorvidt Konkurransetilsynet bør flytte fra lokalene i H Heyerdahlsgt. 1.

På denne bakgrunn mener jeg at det ikke er grunnlag for å ta initiativ overfor Konkurransetilsynet i saken før de aktuelle spørsmålene er nærmere behandlet av den interne arbeidsgruppen og Arbeidstilsynet.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er positivt at noe blir gjort. Men fram til nå har det vel vært slik at Konkurransetilsynet har ønsket å løse sitt inneklimaproblem ved å presse dem som blir syke av lokalene, ut av etaten. Tilsynet vil ikke flytte, ikke skaffe alternative lokaler til tross for at staten har betydelig samling av lokaler i Oslo, eller fortsette ordningen med hjemmekontor. Det er gjort klart overfor de ansatte at de må avfinne seg med å slutte i jobben hvis de ikke vil fortsette i de nåværende lokaliteter.

Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir da som følger: Er det den vanlige arbeidsgiverpolitikk som føres i statens organer, at man er på kant med arbeidsmiljøloven og er på grensen av det som er tillatt i det normale arbeidsliv?

Statsråd Bendik Rugaas: I denne saken har, som det er redegjort for, Konkurransetilsynet fulgt det regelverk som fins. De har tatt dette opp med de ansattes organisasjoner og har strukket seg langt i retning avå finne løsninger for bl.a. hjemmekontorordninger. Det de har vært oppsatt på, er å finne fram til en sikkerhet for dem som arbeider der, for at dette er lokaler som er forsvarlige i forhold til de regler og de normer som er satt. De siste målingene fra SINTEF, som er referert til, bekrefter det. På en måte kan man si at man har fått en « friskmeldingsattest » for disse lokalene.

Det gjenstår så hvordan man skal løse saken for de ansatte som har blitt berørt av dette. Dette arbeidet er nå i gang.

John Alvheim (Frp): Ifølge melding til meg gikk for bare noen få dager siden en ny ansatt ut i sykmelding på grunn av de samme problemene. Det skulle da være etter at lokalene var « friskmeldte » av SINTEF. Så det er et spørsmål som henger i løse lufta, hvorvidt dette er riktig eller ikke.

Som statsråden sa, er Arbeidstilsynet nå koblet inn i henhold til arbeidsmiljølovens § 14. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden blir da: Vil Konkurransetilsynet imøtekomme kravene fra Arbeidstilsynet på en slik måte at ikke ansatte mer eller mindre tvinges ut av sin jobb i Konkurransetilsynet, slik det har ligget an til fra ledelsens side på et tidligere tidspunkt?

Statsråd Bendik Rugaas: Planleggings- og samordningsdepartementet har som sagt et overordnet ansvar for politikken i staten på dette området. Dette utøves gjennom lovgivning, forskrifter og regelverk.

Som sagt tidligere, har Konkurransetilsynet gjennomført en rekke tiltak for å prøve å løse de problemene som er oppstått. Det pågår nå en prosess mellom Konkurransetilsynet og Arbeidstilsynet som forhåpentligvis vil føre til en avklaring med hensyn til hva som skal gjøres. Departementet vil følge utviklingen i saken.

Jeg finner det ikke riktig nå å gå inn i og diskutere hvorvidt departementet på et senere tidspunkt skal ta direkte initiativ i saken eller ikke. Vi håper at det interne arbeidet som nå er i gang, og kontakten med Arbeidstilsynet vil legge til rette for en god håndtering også av de personene som nå har hjemmekontor, og hvordan dette skal bli i fortsettelsen.