Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 1997

Dato: 19.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

John Alvheim (Frp): Jeg vil få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

Telemark Sentralsykehus har tilsatt en plastisk-kirurg fra Bosnia, med gode norskkunnskaper, og tidligere plastisk-kirurgisk overlegetjeneste ved Universitetssykehuset i Tromsø. Legen er nå av Helsetilsynet pålagt å gjennomgå norsk turnustjeneste, og kan derfor ikke på lang tid fungere som plastisk-kirurg, til tross for at ventelistene er formidable.

Kan helseministeren medvirke til at denne plastisk-kirurgen får spesialistgodkjennelse uten å gjennomgå distriktsturnustjeneste?

Statsråd Gudmund Hernes: Dagens regelverk for godkjenning av leger fra andre land enn EØS-land er ikke gode nok. Mange utenlandske leger med gode kvalifikasjoner er i dag forhindret fra å utøve sitt yrke i Norge, samtidig med at mange legestillinger er ubesatt og helsekøene øker. Dette er bakgrunnen for at jeg har initiert et arbeid for å få endret disse reglene.

Statens helsetilsyn arbeider for tiden med en gjennomgang av de regler som gjelder for autorisasjon av og lisens for utenlandske leger som ikke faller inn under internasjonal avtale om godkjenning. Gjennomgangen har som målsetting å forenkle gjeldende regelverk, uten å svekke kvalifikasjonene blant dem som skal utøve legevirksomhet i Norge. Flere av forslagene gjelder også forhold av betydning for lisens for og autorisasjon av utenlandske spesialister.

Helsetilsynet vil ha forslag til nye og forenklede godkjenningsregler klart i begynnelsen av mars. Uten at jeg nå kan ta stilling til denne enkeltsaken, vil jeg ta sikte på å utforme reglene slik at kvalifiserte spesialister fra utlandet ikke støter på unødige hindringer for å arbeide ved norske sykehus.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er positivt at en allerede har tatt initiativ til å se på denne egentlig merkelige saken.

Det er for meg og sikkert mange et paradoks at vi har mangel på legespesialister og av den grunn har måttet utsette gjennomføringen av en nedkorting av ventetidsgarantien, samtidig som vi har et rigorøst opplegg som pålegger fullt ut kvalifiserte spesialister en turnustjeneste på 18 måneder for at de i det hele tatt skal få jobbe med sin spesialitet ved norske sykehus, slik som tilfellet nå er for to leger ved Telemark sentralsjukehus. Jeg mener at legespesialister fra hele Europa må behandles likt med spesialister fra EØS-landene. Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er da: Er det Den norske lægeforening som også i denne sak har styrt og fortsatt vil styre Helsetilsynet? Er ikke departementet og særlig helseministeren overordnet og kan sette saken på plass, også i dette tilfellet?

Statsråd Gudmund Hernes: Dette er et problem som jeg så tidlig etter at jeg hadde kommet i min nåværende stilling, og jeg så også at det kan være ulikheter mellom de ulike spesialister når det gjelder hvor lett de kan komme inn i tjeneste ved norske sykehus. Det vil være en annen situasjon f.eks. i laboratoriefag som patologi, hvor man ikke er så avhengig av kommunikasjon med pasientene. Det vil også være andre områder hvor det ikke er nødvendig med et så inngående kjennskap til hele det norske helsevesens organisering for å kunne fungere som spesialist. Det er da grunnene til at jeg tidlig tok initiativ til å få en gjennomgang, etter at vi hadde fått en rekke enkeltsaker som viste problemer av den art som også er avdekket i Telemark. Dette arbeidet nærmer seg nå avslutning, og etter at vi har fått et forslag fra Helsetilsynet, vil departementet fastsette regelverket. Jeg kan forsikre representanten om at vi da skal lage et opplegg som på den ene side gjør det mulig å behandle flest mulig pasienter, og på den annen side også ivaretar de krav til trygghet som man må stille.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret. Jeg forstår det slik at denne saken kan bli løst.

Jeg vil også tilføye at begge disse legene det her er snakk om, har bodd i Norge i tre år, snakker flytende norsk og har ingen kommunikasjonsproblemer i forhold til pasientene. Jeg oppfatter det da slik at begge disse legene ved Telemark sentralsjukehus relativt raskt kan vente å få i hvert fall en midlertidig godkjennelse for å praktisere sine spesialistfag.

Statsråd Gudmund Hernes: Det er to måter man kan få anledning til å praktisere som lege i Norge på hvis man kommer fra et annet land. Den ene er at man får full autorisasjon, og da har man fulle rettigheter og plikter som lege. Den andre er at man kan få anledning til å praktisere på midlertidig lisens, og da kan man virke som lege på bestemte betingelser. Jeg har ønsket å få regelverk som gjør det mulig lettere å få tilgang til utenlandsk helsepersonell. Jeg kan også nevne at vi for inneværende år fikk bevilget 1 mill. kr fra Stortinget, slik at regionsykehusene kunne lage et felles opplegg for rekruttering av legespesialister i USA. Også når man rekrutterer fra den verdensdel som vi tilhører, vil det være gunstig at man har et regelverk som gjør at man ikke får kompliserte enkeltavgjørelser.

Akkurat når det gjelder disse to legene, har ikke jeg vært inne i saken. Men som sagt, et nytt regelverk vil forhåpentligvis komme på plass i løpet av våren.