Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla samferdselsministeren fylgjande spørsmål:

Postverket forhandlar i desse dagar fram avtalar om postfilialar.

Meiner statsråden det er rett at betalinga for posttenester vert den same til utkantforretningane som til kjedebutikkar i sentrale strok?

Statsråd Sissel Rønbeck: Posten Norge BAs avtaler med butikker om utføring av posttjenester inngås på forretningsmessig grunnlag. Hensikten med avtalene er å opprettholde « Postens » servicegrad, og det er selskapet selv som er ansvarlig for å komme fram til avtaler som er hensiktsmessige for partene. Derfor vil det ikke være riktig av meg som generalforsamling å gå inn i detaljene i disse avtalene eller begi meg inn på en vurdering av betalingen for å utføre tjenestene.

Posten Norge BA opplyser for øvrig at de avtalene som hittil er inngått, i første rekke omfatter etablering av postfilialer i utkantstrøk. Dette er i tråd med St.meld.nr.41 (1995-1996), Om postvirksomheten i Norge.

Ettersom postfilialer først og fremst vil være aktuelt å opprette i distriktene, vil jeg anta at det ikke i særlig grad vil bli inngått avtaler med kjedebutikker i sentrale strøk.

Jeg har full tillit til at Posten Norge BA gjør denne jobben på en forsvarlig måte.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Bakgrunnen for mitt spørsmål er den frustrasjonen ein opplever i mange lokalsamfunn rundt omkring med tanke på korleis posttenestene no blir.

I Suldalsposten den 21. februar seier Gretha Holter frå Postverket at Postverket har hatt lita tid på seg til å arbeida ut løysingar der postkontora skal leggjast ned. Ho fortel at Postverket legg forhandlingar med daglegvarekjedene til grunn. Det går fram at det er situasjonen i sentrale strok som er lagt i botnen. Det skal faktisk opprettast ein rekkje filialar òg der.

Innehavaren av butikken på Nesflaten føler seg trengd opp i eit hjørne. Både ho, Postverket og kommunen veit at dersom det ikkje blir ein avtale, blir det ingen postfilial. Ordføraren kallar Postverket sitt første tilbod eit skambod. Leiaren i grendeutvalet meiner Postverket ber utkantbutikkane gjera gratisarbeid.

No seier statsråden at ho legg vekt på « forretningsmessig grunnlag ». Eg vil innstendig (presidenten klubber) be statsråden ut frå det ansvaret Stortinget har pålagt henne, å syta for at både Postverket, utkantbutikkane og innbyggjarane har ei felles langsiktig forståing av at postfilialane (presidenten klubber) blir drivne etter anstendige vilkår.

Presidenten: Presidenten må presisere at taletiden skal overholdes!

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil presisere at hensikten med dette opplegget er å sørge for at servicegraden blir opprettholdt fra Postens side rundt omkring i landet. Det er det mitt ansvar å påse blir gjennomført.

Det er ikke en oppgave for generalforsamlingen å gå inn i enkeltspørsmål som måtte engasjere ulike grendeutvalg, ulike lokalsamfunn, ulike butikker som en er i forhandlinger med, om prisen for å utføre disse tjenestene. Men jeg tar som et gitt utgangspunkt - selvfølgelig - at Posten Norge BA i denne sammenhengen bidrar til at de får en anstendig godtgjøring for de tjenestene som skal utføres. Det betyr ikke at dette skal være et støttetiltak for utkantbutikker.