Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Det er usikkert om det blir ny ligningsbehandling i overligningsnemnda i Oslo for en skattyter som av påtalemyndigheten er gitt et forelegg på 50.000 kroner for brudd på ligningsloven. Vanlige folk ville også vært etterlignet for disse forhold.

Vil finansministeren sørge for behandling i overligningsnemnda i Oslo av denne saken, slik at enhver mistanke om en gunstig særbehandling av en Ap-topp kan bortfalle?

Statsråd Jens Stoltenberg: Formelt sett kan Finansdepartementet i kraft av sin instruksjonsmyndighet pålegge ligningskontoret å kreve at overligningsnemnda overprøver vedtak truffet av ligningsnemnda i en endringssak. Det vil imidlertid være høyst ekstraordinært om slik instruks ble gitt. Inngrep fra meg ville lett bli oppfattet som et forsøk på politisk styring av enkeltsaker i skatteetaten. Det vil være stor enighet om at vi bør forsøke å unngå dette. Jeg har derfor heller ikke bedt ligningskontoret om å gi meg en nærmere redegjørelse for saken i anledning representanten Hedstrøms spørsmål.

Av hensyn til ligningsmyndighetenes integritet i forhold til de politiske myndigheter vil jeg altså ikke gripe inn i en enkeltsak som denne. Dersom sterke faglige hensyn skulle tilsi det, kan Skattedirektoratet beslutte overprøving i overligningsnemnda, men jeg vil heller ikke gripe inn i dette forholdet.

For ordens skyld vil jeg nevne at avgjørelse om endring av ligning er tillagt de folkevalgte organer, altså ligningsnemnda, overligningsnemnda, fylkesnemnda og Riksskattenemnda. Disse kan ikke instrueres av Finansdepartementet eller Skattedirektoratet.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er meget uenig i det han sier, og skuffet over han ikke ønsker å gjøre noe med dette.

Det er som han sier, åpnet adgang til å få saken inn for overligningsnemnda og på bakgrunn av skattedirektør Hopes uttalelse bør man jo nå sørge for en ny behandling av saken i overligningsnemnda. Jeg vil minne om det som en del har sagt, bl.a. Ole Gjems-Onstad og andre som har jobbet med saken, at bl.a. Økokrim mener at det er begått meget alvorlige brudd på ligningsloven med unndragelse av betydelige beløp til beskatning. Det er mange klare indikasjoner på korrupsjonslignende forhold i Skattedirektoratet i 1988, og Oslo likningskontor har gitt hele saken en merkverdig behandling. Den bør etter veldig manges mening gjennomgås på nytt.

Mener ikke statsråden det ville være av stor verdi å få brakt saken inn for overligningsnemnda, som er opptatt med dette, for å se til at han får samme behandling som andre norske borgere og næringsdrivende?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg tror det er veldig viktig at vi unngår at ligningssaker og spesielt enkeltsaker som er behandlet av ligningsmyndighetene, blir politisert. Derfor er det de organene, ligningskontorene og ligningsnemnda, som skal ta stilling til det. Hvis politiske myndigheter begynte å instruere i enkeltsaker, tror jeg vi ville være på veldig gale veier.

Det har kommet beskyldninger om at man i andre saker har instruert for å forsøke å beskytte ut fra politiske hensyn. Da har vi stått på det samme prinsippet, nemlig at vi ikke instruerer. Da bør vi også gjøre det i denne saken, for å stå fast på veldig viktige prinsipper i forhold til hvilke saker som skal behandles politisk, og hvilke som skal behandles av ligningsmyndighetene.