Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

John Alvheim (Frp): Jeg skal forholde meg til helseministeren og ikke statsministeren - jeg trives best på det planet. Jeg stiller da følgende spørsmål:

Med forbauselse har jeg registrert at den nytilsatte direktøren ved Rikshospitalet (for øvrig den 4. direktøren på 8 år), Åge Danielsen, er utnevnt til utvalgsleder for reorganisering av POT. Det har i flere år vært stor uro i organisasjonen i Rikshospitalet, som ikke minst skyldes hyppige skifte av direktør og svak ledelse.

Mener ikke helseministeren det er svært uheldig nå, bare godt og vel et år før innflytting på Gaustad, å pålegge den nye direktøren ved Rikshospitalet betydelige eksterne ekstraoppgaver?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg kan kanskje begynne med å gjengjelde komplimenten fra representanten. Jeg trives også svært godt med å forholde meg til representanten Alvheim, men jeg bør kanskje være varsom med av det å trekke den konklusjon at jeg ikke også liker å forholde meg til statsministeren. I min rolle ville vel det kanskje være noe problematisk.

Når det gjelder det konkrete spørsmål, deler jeg langt på vei representanten Alvheims beskrivelse av at Rikshospitalet gjennom flere år har vært preget av uro. Prosjektet for flytting til nytt sykehus på Gaustad høsten 1998 krever spesiell årvåkenhet og innsats, slik representanten Alvheim er inne på. Jeg vil tilføye at Rikshospitalet også har store utfordringer knyttet til økonomistyringen og - i likhet med andre store sykehus - til organiseringen av virksomheten.

Valget av ny direktør til Rikshospitalet er gjort nettopp ut fra et ønske om å utvikle en funksjonell organisasjon, styrke økonomistyringen og sikre gjennomføringen av prosjektet Nytt Rikshospital. Ambisjonsnivået for dette er ikke endret som følge av at Åge Danielsen nå er utnevnt til leder for utvalget som skal foreslå reorganisering av POT.

Departementet vil sørge for at styringen av Rikshospitalet får den nødvendige oppmerksomhet også i den perioden utvalgsarbeidet pågår. Vi vil bl.a. sørge for at den økonomiske og administrative kompetansen rundt direktøren blir styrket. Dette har vært departementets plan, uavhengig av utnevnelsen av Danielsen til utvalgsleder. Ved oppnevnelser til slike utvalg blir potensielle kandidater forespurt. Da må man legge til grunn at folk av den type det her er tale om, selv er i stand til å vurdere den samlede arbeidsbelastning som knytter seg til slike oppgaver.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og gjentar gjerne at det over flere år har vært store organisatoriske problemer, særlig med økonomistyringen ved hospitalet, og at man vitterlig nå har hatt fire direktører i løpet av en åtteårsperiode. Det i seg selv er ikke særlig bra. Jeg har fått melding fra deler av personalet ved Rikshospitalet, som er ganske frustrert over det som nå skjedde, ved at man tok ut den nye direktøren med så store ekstraoppgaver som dette selvfølgelig vil medføre. Det kan selvfølgelig være betryggende å høre helseministeren si at man vil sørge for at man dekker inn, og at det ikke skjer noe i den videre utvikling. Men det er interessant for meg å vite, og jeg håper helseministeren kan svare på det: Var helseministeren forespurt, og gav han sitt samtykke til dette?

Statsråd Gudmund Hernes: Det jeg pleier å gjøre i slike situasjoner, og også i denne situasjonen, når kandidater får slike forespørsler - og det er jo ikke vanskelig å forstå hvorfor nettopp Åge Danielsen med sin bakgrunn som departementsråd i Forsvarsdepartementet ble forespurt om denne oppgaven - er å si til dem at jeg kan ikke bedømme på deres vegne hva et slikt oppdrag vil innebære. De må selv vurdere for det første det hovedverv de har, for det andre om det er andre engasjementer som også trekker veksler på deres tid, og for det tredje om de ut fra en samlet vurdering mener at det er forsvarlig å påta seg et slikt oppdrag. Dersom en kandidat med de kvalifikasjoner som man har på dette nivået, og med den ledererfaring det her er snakk om, trekker den konklusjon at man er i stand til å påta seg det hele, da må jeg ta det til etterretning. Jeg kan ikke overprøve de vurderinger som kandidatene selv der gjør.