Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Jorunn Ringstad (Sp): Eg skal då få stille fylgjande spørsmål til justisministeren:

Tamilane som er returnerte frå Noreg dei siste månadene, har vorte sende ut av Noreg utan gyldige reisedokument.

Vurderer justisministeren dette som tilrådeleg og forsvarleg?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg viser til mitt svar på forrige spørsmål som en del av grunnlaget også for denne vurderingen. I løpet av 1996 og våren 1997 har et større antall tamilske asylsøkere fra Sri Lanka fått avslag på sine søknader om asyl og opphold i Norge.

Så langt synes ingen av de tamiler som etter en individuell vurdering ikke fyller vilkårene for beskyttelse, å ha innrettet seg etter vedtakene, dvs. reist ut av Norge frivillig. Dette innebærer at politiet er henvist til med tvang å sende dem ut.

Norske myndigheter har forsøkt å legge forholdene til rette for at tamiler som nektes fortsatt opphold i Norge, skal kunne returnere til Sri Lanka utstyrt med hjemlandets reisedokumenter. Tamiler som har fått avslag på sin asylsøknad, har derfor blitt anmodet om selv å anskaffe reisedokumenter ved den srilankiske ambassaden i Stockholm. Anmodningene skyldes bl.a. ønsket om å unngå reaksjoner i tilknytning til brudd på srilankiske inn- og utreisebestemmelser og å bidra til at grensepasseringen ved ankomst til hjemlandet kan foregå så uproblematisk som mulig.

Justisdepartementet er kjent med at srilankiske borgere som ankommer hjemlandet uten reisedokumenter, vil kunne bli holdt tilbake av immigrasjonsmyndighetene og bli frihetsberøvet i relativt kort tid. Norske myndigheter anerkjenner srilankiske myndigheters rett til å kontrollere at personer som returnerer til Sri Lanka, faktisk er srilankiske borgere, og har tatt til etterretning at det på Sri Lanka kan ta noe tid å få bekreftet den enkeltes identitet og bakgrunn. Normalt dreier dette seg om meget kort tid.

Det har ikke vært registrert noen form for overgrep eller umenneskelig behandling i forbindelse med slik identitetssjekk for asylsøkere som er tilbakesendt fra Norge.

Jorunn Ringstad (Sp): Eg vil få takke for svaret her òg. Men eg vil vise til at i svaret på det førre spørsmålet mitt viste justisministeren fleire gonger til UNHCR. Då har eg lyst til å vise til det Høgkommissæren for flyktningar har sagt når det gjeld reisedokument. Eg viser til det som står i « Information Note », som er datert 1. mars 1997, side 2 punkt 7, som gjeld akkurat retur av asylsøkjarar frå Sri Lanka. Der anbefaler Høgkommissæren veldig sterkt at utsending av tamilar ikkje skal skje dersom dei ikkje er utstyrte med gyldige srilankiske reisedokument.

Då blir mitt enkle spørsmål til justisministeren: Betyr ikkje Høgkommissæren for flyktningar si anbefaling - og her er det ikkje snakk om eit råd, men om ei sterk anbefaling på dette området - noko når det gjeld reisedokument?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Hovedsaken er, som jeg sa under behandlingen av spørsmål 24, at FNs høykommissær for flyktninger er åpen for at tamiler som får avslag på sine asylsøknader, kan tilbakesendes til hjemlandet. Høykommissæren har redegjort nærmere for når en mener retur kan finne sted, og det er anbefalt at retur foretas med reisedokument.

Også norske myndigheter mener det vil være en fordel om tamiler som vender tilbake, har srilankiske reisedokumenter. Men som jeg sa i mitt tidligere svar - og det er kjernen i dette - legger vi til grunn at det ikke vil være fare for overgrep ved hjemsendelsen selv om den returnerte ikke har reisedokument.

Jorunn Ringstad (Sp): Det er eit omgrep som ofte blir brukt i samband med tilbakesending av flyktningar: på engelsk « safety and dignity » - eller på norsk verdige og sikre forhold. Og eg har lyst til å spørje justisministeren om ho oppfattar det som er norsk praksis i dag, som verdige og sikre forhold å returnere folk under. Justisministeren seier at ein ikkje har registrert overgrep. Men då blir spørsmålet: Kor langt fylgjer norske myndigheiter med dei tilbakesende, og kor god kontroll har dei med det som skjer? Det rapportane frå NOASog det britiske flyktningrådet går ut på, er jo nettopp at det skjer overgrep, det skjer tortur, det er uverdige forhold for dei som blir fengsla. Eg har lyst til å be justisministeren svare på om ho meiner at det som skjer i samband med norsk flyktningpolitikk, kan kallast verdige og sikre forhold.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Hvis jeg mente at den praksisen vi har, var i strid med det fundamentale begrepet som representanten Ringstad nevnte her - « safety and dignity » - ville jeg selvfølgelig sørget for at praksis med en gang ble endret. Jeg står fast på det jeg sa: Vi føler at praksis er i samsvar med de krav man må sette til sikkerhet og verdighet. Vi har ikke registrert overgrep. Vi har et ansvar som utlendingsmyndigheter til å følge opp norsk politikk på dette området slik som den er vedtatt i Stortinget. Jeg er ikke bekymret for en offentlig debatt rundt dette, for det er en del av det grunnlaget vi må jobbe på. Jeg er glad for det engasjementet som er rundt disse sakene, men når det gjelder akkurat dette, vil jeg bare helt avslutningsvis si at flere andre europeiske land, deriblant Sverige og Danmark, også returnerer tamiler som har fått endelig avslag på asylsøknader, til Sri Lanka uten reisedokument.