Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 1998

Dato: 14.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Ingrid Fiskaa (SV): Eg vil stilla dette spørsmålet til kommunal- og regionalministeren:

Prisnivået på utleigebustader er svært høgt i mange byar, noko som i første rekke rammar folk med låg løn, studentar og sosialhjelpsmottakarar. Regjeringa arbeider no med ei ny husleigelov som kan gi endå dårlegare rettsvern for leigetakarar. Dei kommunale husleigenemndene blir vurdert fjerna, noko som vil svekka klagaren sin sjanse til å redusera leigeprisen.

Korleis vil statsråden arbeida for å styrka rettsvernet til ungdom og andre økonomisk svake grupper gjennom husleigelova?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg er enig i at prisnivået både for brukte boliger og utleieboliger i dag ligger på et nivå som gjør det vanskelig for folk med lav lønn, studenter og sosialhjelpsmottakere å etablere seg på boligmarkedet. For å redusere presset på boligmarkedet, særlig i de store byene, har derfor Regjeringen i St.prp.nr.1 Tl.03 til kap. 581 - Bolig- og miljøtiltak - varslet at den ønsker å etablere et større tilbud av utleieboliger og studentboliger. Regjeringen vil på denne bakgrunn se på tiltak som kan øke antallet utleie- og studentboliger. Kommunal- og regionaldepartementet vil arbeide videre med et program for hvordan de som har problemer med å etablere seg på boligmarkedet, skal hjelpes. Dette programmet vil bli presentert i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 1998.

Når det gjelder forslaget om ny husleielov, er dette foreløpig ikke behandlet av Regjeringen. Det er derfor for tidlig nå å signalisere hvilke standpunkter Regjeringen vil ta både med hensyn til eventuell opprettholdelse av de kommunale husleienemndene og leiernes øvrige rettigheter. Disse spørsmålene vil Regjeringen ta standpunkt til i forbindelse med fremleggelsen av en odelstingsproposisjon med forslag til ny lov om husleieavtaler, som jeg tar sikte på å oversende Stortinget før sommerferien.

Ingrid Fiskaa (SV): Eg synest det er positivt at Regjeringa ser problemet med det høge prisnivået, og vil setta i gang nybygging av utleigebustader.

Men når det gjeld husleigelova, synest eg ikkje at eg fekk svar på spørsmålet. Statsråden ville ikkje gje nokon politiske signal. Men kva er då grunnen til at ein ønskjer å endra husleigelova, og kva for interesser er det Regjeringa ønskjer å ta betre vare på? Er ikkje den nye husleigelova ein god sjanse til å ta fatt på problemet med det høge prisnivået?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: For det første når det gjelder grunnen til arbeidet med en endring av husleielova. Behandlingen skjer på bakgrunn av et meget tykt notat - for å si det på den måten - fra et utvalg som har jobbet lenge. Dette er nå til behandling i avdelingen i departementet, og vi regner med å begynne den politiske behandlingen av det så snart som mulig. Jeg skal innrømme at det juridisk og teknisk er et meget komplisert arbeid.

Når det gjelder presset på boligmarkedet, særlig her i Oslo, men det gjelder også en del av de andre større byene, har det også en klar sammenheng med den sterke sentraliseringa vi har hatt i de siste ti åra. Jeg tror vi mest målrettet kan hjelpe dem som har vanskelig for å komme inn på boligmarkedet, hvis vi klarer å få et større antall utleieboliger til akseptable priser og av en nøktern standard.

Ingrid Fiskaa (SV): Eg er einig med statsråden i at det er ein samanheng mellom det høge prisnivået på utleigebustader i sentrum og den dårlege distriktspolitikken som er blitt ført til no.

Men bygging av nye utleigebustader vil ta tid. Er statsråden einig i at det trengst ei regulering av utleigemarknaden for å få ned prisnivået, og i så fall kva slags regulering?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Når det gjelder spørsmålet om det er behov for regulering, så har ikke det vært vurdert ennå, og jeg tror heller ikke at det vil være veien å gå. Vi prøver nå med et opplegg som vi vil presentere i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Jeg vil også få lov til å gjøre oppmerksom på at vi i samarbeid med Oslo kommune har nedsatt et utvalg hvor Oslo kommune og departementet samarbeider for å prøve å finne brukbare løsninger på de spesielle problemene som Oslo har.

Men jeg imøteser en debatt omkring det vi legger fram i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, og jeg håper da at vi skal kunne ha et instrument som gjør at vi kan hjelpe dem som i dag har store problemer med å komme inn på boligmarkedet.