Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Kirsti Saxi (SV): Jeg vil stille nærings- og handelsministeren følgende spørsmål:

Statseide AS Sydvaranger har inngått en avtale med Australian Bulk Minerals om gruvene i Kirkenes. Ifølge NRKs Brennpunkt 6. januar 1998 har selskapets eier, Robert Friedland, vært involvert i flere store miljøskandaler i gruvebransjen, og er aktiv i gruvevirksomhet i Burma. Kjente departementet til disse opplysningene før avtalen ble inngått i november 1997?

Statsråd Lars Sponheim: Høsten 1997 foregikk det forhandlinger mellom på den ene siden ABM og på den annen side Sydvaranger ASA og Kirkenes Utvikling AS. Departementet deltok ikke i forhandlingene av denne forretningsavtalen og er heller ikke part i avtalen som ble fremforhandlet. Under dette arbeidet foretok avtalepartene på norsk side flere undersøkelser vedrørende det australske gruveselskapet ABM. Det fremkom ifølge Sydvaranger ASA ikke noe ufordelaktig om selskapene i de opplysningene som ble innhentet. Dette ble formidlet til departementet av Sydvaranger ASA og Kirkenes Utvikling AS.

Det ble utover høsten holdt et par møter i departementet, hvor departementet ble orientert av Sydvaranger og Kirkenes Utvikling om forhandlingsforløpet. ABMs folk fikk også møte departementet for å orientere om sin interesse for å vurdere mulighetene for en gjenåpning av gruvedriften ved Bjørnevatn. Departementet så det, utover dette, ikke som sin oppgave å undersøke ABMs bakgrunn, når dette ble gjort av partene på norsk side.

Departementet har for øvrig merket seg at ABM i en uttalelse har tatt kraftig til gjenmæle mot påstander som ble satt fram i Brennpunkts reportasje den 6. januar i år. I den utstrekning det vil være relevant for en eventuell konsesjonsbehandling, vil departementet - som nevnt i mitt svar på forrige spørsmål - vurdere disse forhold nærmere når en konsesjonssøknad foreligger.

Kirsti Saxi (SV): Jeg synes svaret ikke var helt presist, så jeg må få en avklaring. Jeg oppfatter det som at departementet ikke kjente til saken. Jeg synes det er litt underlig at staten, som har 87 % av aksjene, ikke har et større ansvar for å sjekke seriøsiteten til de selskapene man inngår avtaler med. Det forundrer meg når jeg kan sitte oppe i Finnmark og på noen få minutter gå inn på Internett og få bakgrunnen til ABM, som viser at de har et tett samarbeid med og et tett forhold til Robert Friedland, informasjon som har vært tilgjengelig på Internett siden april. Hva vil man gjøre for å bøte på dette fra departementets side?

Statsråd Lars Sponheim: Det er nå slik at staten eier 87 % av det børsnoterte selskapet Sydvaranger ASA. Det er veldig viktig å skille mellom staten som eier i et selskap og staten som myndighet. I denne sammenheng vil forretningsforbindelser, forretningskontakter og -kontrakter selvsagt bli håndtert av selskapet selv. Selskapet har holdt staten ved departementet orientert om at de var i forhandlinger med ABM. Det har også nå - som jeg sa i mitt svar - vært avholdt noen møter hvor departementet har presisert overfor selskapet ABM at det er Sydvaranger ASA som er motparten, og ikke den norske stat ved departementet.

Derimot vil departementet som myndighet utøve sin myndighetsrolle den dagen det foreligger en konsesjonssøknad. Det gjør det ikke ennå, og det er usikkert om det vil gjøre det. Det vil være selskapet selv som må se om det er forretningsgrunnlag for å fremme en slik søknad.

Det er også et poeng at vi ennå ikke vet hvem som vil være eier, og hvordan eiersammensetningen i selskapet som eventuelt søker konsesjon, vil være. Det er sannsynlig at de må lage et eget selskap, eventuelt få inn andre eiere for å ha kapital nok.