Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

I brev av 27. desember 1997 til justisminister Aud-Inger Aure ber Liv Finstad om å få fratre som styremedlem ved Politihøgskolen. Dette blir begrunnet med lav takhøyde ved skolen og generelle samarbeidsvansker mellom styret og ledelsen ved skolen. Det har også fra annet hold vært stilt spørsmål omkring samarbeidsforholdene ved Politihøgskolen.

Er dette noe justisministeren er kjent med, og hvis svaret er ja, hva vil da justisministeren gjøre for å rette på disse forholdene?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan bekrefte at brevet fra Liv Finstad med anmodning om å få fratre som styremedlem er mottatt. Liv Finstads brev vil bli besvart i egen ekspedisjon. Liv Finstad har i sin begrunnelse for å fratre som styremedlem i Politihøgskolens styre bl.a oppgitt samarbeidsvansker mellom styret og ledelsen ved skolen. Justisdepartementet har ingen indikasjoner på et slikt vanskelig samarbeid utover Finstads beskrivelse.

Styret er et kollegialt organ hvor styremedlemmene kan ta opp og argumentere for sine saker. Det er imidlertid styrets flertall som tar avgjørelsene. Et slikt styreflertall har ikke uttrykt misnøye med høgskolens administrasjon.

Når det gjelder samarbeidsforholdene internt ved Politihøgskolen, har ikke Justisdepartementet mottatt meldinger om at disse er spesielt problematiske. I 1996 ble det gjennomført en grundig og omfattende arbeidsmiljøkartlegging ved høgskolen. Her ble det konkludert med at 95 % av de tilsatte hadde en god arbeidsplass.

Politihøgskolen ble etablert i 1992. Omstillingen fra etatskole til høgskole har stilt store krav til studenter, tilsatte og høgskolens administrasjon. De problemer som nødvendigvis må oppstå i en slik prosess, har Politihøgskolen og herunder dens styre og administrasjon maktet å løse på en tilfredsstillende måte innenfor de rammer som er etablert for problemløsning i en virksomhet.

I det årlige informasjonsmøtet med styrets leder og rektor fredag 6. februar d.å. tok jeg opp spørsmålene som representanten Tor Nymo reiser.

Fra styrets leder ble det understreket at de var tilfreds med økonomistyringen og positive til det resultat og de kvaliteter som til nå var presentert fra høgskolen. Styret hadde også merket seg at det var reell vilje til å forbedre rapporteringsrutinene og utvikle virksomhetsplanen for å nå de overordnede mål for Politihøgskolen som er nedfelt i St.prp.nr.1.

Jeg er således tilfreds med den informasjon styrets leder og rektor har gitt, og finner ikke grunn til å forfølge saken videre.

Tor Nymo (Sp): Det overrasker meg at statsråden ikke er kjent med at f.eks Politihøgskolens studenter har kritisert ledelsen for at takhøyden ved høgskolen er så lav at åpen meningsutveksling er umulig eller svært vanskelig. Forskere er blitt gjenstand for arbeidsmiljøundersøkelser etter å ha skrevet avisinnlegg, og et styremedlem har trukket seg bl.a fordi innspill i styret blir mistenkeliggjort. Dessuten kan reaksjoner fra politietaten ved leder ved Kripos Arne Huuse, politimester Øverkil i Asker og Bærum og nestleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund tyde på at det er vanskelig å få gehør for kritikk av f.eks forskningsprofilen ved Politihøgskolen.

Mitt enkle spørsmål er: Er statsråden tilfreds med den takhøyden for diskusjon og debatt som synes å råde ved Politihøgskolen?

Statsråd Aud-Inger Aure: På bakgrunn av de informasjoner som er kommet til Justisdepartementet om forholdene ved Politihøgskolen, har jeg ikke funnet noen grunn til å gå lenger enn til å ha dette årlige informasjonsmøtet, som er avholdt ganske nylig. Det vi skal ta stilling til, må bero på rapporter og anmerkninger til Justisdepartementet. Fra annen vanlig aktivitet kjenner vi jo til at det ikke utelukkende går an å basere seg på ting som skrives og ting man hører. Hvis det viser seg at det ved Politihøgskolen er den type problemer representanten Nymo her viste til, er det klart vi må gå inn i de spørsmålene, men foreløpig har vi ingen grunn til det.

Presidenten: Presidenten vil minna om at det er høve til berre eitt tilleggsspørsmål i dag.