Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Allerede etter snaue seks måneders soning i norsk fengsel er den drapsdømte terroristen Souhaila Andrawes ute på permisjon.

Mener justisministeren at det er rimelig at en person som er dømt til 12 års fengsel for flykapring, terrorisme og medvirkning til drap, kan få permisjon fra fengselet allerede etter så kort tid?

Statsråd Aud-Inger Aure: Etter fengselsreglementet § 59 fjerde ledd, jf. fengselsloven § 34, kan innsatte innvilges permisjon etter en sammenhengende frihetsberøvelse på fire måneder, og etter at minst 1/3 av straffetiden er utholdt.

Andrawes ble som kjent overført fra Tyskland til fortsatt soning i Norge av en dom på 12 års fengsel.

Dommen ble avsagt 19. november 1996. I domsslutningen er det bestemt at det skal gjøres fradrag for utholdt varetekt og for den tiden Andrawes sonet i Somalia for samme forhold som hun er dømt for i Tyskland. Da Andrawes ble overført til Norge, hadde hun derfor allerede utholdt en betydelig del av straffen og kunne etter de nevnte regler innvilges permisjon fra og med 30. november 1997.

Før innsatte innvilges permisjon, blir det foretatt en grundig vurdering av sviktfaren. Dette ble også gjort før Andrawes fikk permisjon. Etter å ha innhentet uttalelser fra forskjellig hold ble det konkludert med at det var liten fare for rømning eller gjentakelse av straffbare handlinger. Andrawes har således fått innvilget permisjon etter de vanlige regler som gjelder i norsk fengselsvesen.

Det anses som svært viktig at innsatte får opprettholde kontakten med familie og annet sosialt nettverk utenfor fengselet, bl.a gjennom permisjoner. Dette letter i betydelig grad tilbakeføringen til samfunnet. Spesielt viktig er det å legge forholdene til rette for at innsattes barn får opprettholde kontakten med den av foreldrene som sitter i fengsel. Som kjent har Andrawes en datter på 13 år.

Jan Simonsen (Frp): Jeg kan være enig med justisministeren i at fluktfaren er svært liten i dette tilfellet. Andrawes har jo selv ønsket å få sone under de gode soningsforholdene som vi har i vårt land. Når det gjelder muligheten til å treffe familien, er forholdene slik på Bredtveit og andre fengsler at det er fullt mulig for familien å besøke fanger i fengslet. Jeg synes fortsatt at det reglementet som justisministeren viste til, er svært liberalt, og jeg vil spørre om justisministeren generelt er villig til å regulere og endre fengselsreglementet slik at personer som er dømt for så alvorlig kriminalitet som dette, ikke får en så stor forenkling av sin straff som det innebærer å slippe ut på permisjon etter så kort tid som man i dag kan etter fengselsreglementet.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan forsikre dem som eventuelt måtte tvile på det, at det vil overhodet ikke bli tatt noe initiativ fra min side for å stramme inn på permisjonsreglementet, verken i slike saker eller i andre saker. Henvisningen fra spørsmålsstilleren til at man har en lett soning i norske fengsler, må bero på at han, og de fleste av oss, aldri har vært nødt til å stifte bekjentskap med dette. Straffen er idømt, og soningen skal gjennomføres likt for denne straffedømte og andre.

Men som et apropos til lett eller tung soning kan jeg opplyse at jeg i andre sammenhenger har satt meg litt inn i hva soning i somaliske fengsler betyr, og det vil gi et annet bilde. Andrawes har en datter, og de menneskelige hensyn, også med tanke på forberedelse til et liv i frihet, tilsier at det som er gjennomført, er riktig politikk i denne saken.