Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato: 13.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren, som jeg forstår vil bli besvart av olje- og energiministeren:

Statsråd for olje- og energisaker har overprøvd NVEs faglige råd om grense på vannlekkasje i forbindelse med bygging av Romeriksporten.

Mener statsråden at økt tillatt vannlekkasje vil sikre gjenopprettelse av grunnvannsbalansen i Østmarka?

Statsråd Marit Arnstad: Målet med behandlingen av Romeriksporten etter vassdragsloven både i NVE og i Olje- og energidepartementet har vært å sette de vilkår som er nødvendige for å gjenopprette vannbalansen i Østmarka.

NVE påpekte i sitt vedtak før jul i fjor at lekkasjeverdiene var å anse som foreløpige måltall som kunne bli justert når mer utfyllende datagrunnlag forelå. NVE åpnet med det for at kravet til maksimale lekkasjeverdier kunne endres dersom det på annen måte kunne utføres tiltak som forbedret vannbalansen i området. Et slikt avbøtende tiltak i form av tetting av dammen i Lutvann ble lagt fram under klagebehandlingen i departementet.

I Lutvannssonen tilrådde NVE i mars at lekkasjeverdien kunne økes fra 200 l/min til 300 l/min. En slik innlekkasje mente NVE ville gi gunstigere forhold for vannbalansen sammenliknet med situasjonen før tunnelarbeidene. Når målsettingen for konsesjonsbehandlingen imidlertid var at vannbalansen i området skulle gjenopprettes, og Olje- og energidepartementet under klagebehandlingen fikk dokumentert at vannbalansen kunne gjenopprettes også ved en lekkasje på 400 l/min, så ble et nytt vedtak fattet.

NVEs vedtak kunne altså endres på dette ene punktet i samsvar med den faglige målsettingen for behandlingen etter vassdragsloven. For de resterende punkter ble NVEs beslutninger opprettholdt.

Marit Nybakk (A): Jeg vil først takke for svaret, og si at denne saken handler om livskvalitet i det tettest befolkede dalføret i Norge, nemlig Groruddalen, som på mange måter også er blitt taperen i hele Gardermo-utbyggingen, med økt biltrafikk når flyplassen åpner, og altså disse miljøødeleggelsene i dalførets friområder på grunn av lekkasjene i Romeriksporten.

Når departementet nå har overprøvd NVE i denne saken, er det veldig viktig for meg å få vite om det er en faglig begrunnelse fra statsrådens side, om hun altså kan garantere at det er Østmarkas tåleevne som her er lagt til grunn. Jeg oppfattet at hun sa at man mener at 400 liter vil bety at man kan gjenopprette grunnbalansen. Det er viktig at det ikke er Gardermobanen AS' egen vurdering eller påstand om at framdriften forutsetter en økning til 400 l/min, som var lagt til grunn, til tross for at NVE i utgangspunktet hadde satt en grense på 300 liter.

Jeg vil gjerne at statsråden presiserer at det er en faglig begrunnelse som ligger bak at man har gått opp fra 300 til 400 liter.

Statsråd Marit Arnstad: La meg for det første få lov å presisere at det en har gjort i NVE og departementet, har vært å konsentrere seg om en behandling strengt knyttet til vassdragslovens bestemmelser. Det er kun vassdragsloven som har berørt vårt område, og som vi har vurdert saken i forhold til. Enkelt sagt har vi vurdert gjenoppretting av vannbalansen, dvs. forholdet mellom overflatevann og grunnvann. Det er det som ligger i begrepet vannbalanse, som gjør at saken i det hele tatt blir aktuell etter vassdragsloven. I den sammenheng har vi, som jeg var inne på i mitt første svar, under konsesjonsbehandlingen og klagebehandlingen fått dokumentert at vannbalansen ville blitt gunstigere enn situasjonen før tunnelarbeidene med de mål som var lagt til grunn fra NVE. Vannbalansen kan gjenopprettes med den lekkasjeverdi som departementet da fastsetter, og det er i samsvar med den faglige målsetting for behandlingen etter vassdragsloven.

Marit Nybakk (A): Jeg takker for den forsikringen fra statsråden og vil gjerne presisere at da Stortinget behandlet tetting av Romeriksporten, den 2. april i år, la samferdselskomiteen i innstillingen til grunn at målsettingen om å gjenvinne grunnvannsbalansen i Østmarka er det førende i tettingsarbeidet. Jeg vil gjerne ha det understreket fra min side. 100.000 mennesker bruker Østmarka pr. år, og det er klart at det er helt avgjørende at vi får gjenopprettet den økologiske balansen i Østmarka. Jeg vil også signalisere at dette er en sak som vi kommer til å følge nøye med på fra Oslos side, og statsråden vil vel også vite at det er veldig delte oppfatninger om forholdet mellom 300 l/min og 400 l/min.

Statsråd Marit Arnstad: Jeg finner det rimelig at dette er en sak som vil bli fulgt nøye, og jeg skjønner spørsmålet om forholdene i Østmarka. La meg bare få lov å presisere at Olje- og energidepartementet og NVE ikke har vurdert forholdene i Østmarka som sådan. Vi har vurdert de forhold som er nødvendig å vurdere ut fra vassdragslovens bestemmelser. Vi har holdt oss strengt til den vurderingen på et faglig grunnlag. La meg også få lov å si at vi har vurdert gjenoppretting av vannbalansen, altså forholdet mellom overflatevann og grunnvann. Dersom dette hadde vært et spørsmål bare om grunnvann, ville spørsmålet ikke ha blitt behandlet som et vassdragstiltak etter vassdragsloven i det hele tatt. Ut fra de vurderinger vi har gjort når det gjelder vassdragsloven, er det vår mening at det er dokumentert faglig forsvarlig å ha de lekkasjeverdier som nå er fastsatt.