Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato: 13.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Børge Brende (H):

For å kunne utføre el-installasjoner må man ha autorisasjon. I en rekke kommuner er denne myndighet gitt det lokale el-verk. På samme tid er flere av disse verkene selv aktører i installasjonsmarkedet.

Ser statsråden det betenkelige ved denne sammenblandingen av roller, og i så fall hva vil hun gjøre for å rydde opp i denne « bukken passer havresekk-situasjonen »?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det er forskrift om autorisasjon av elektroinstallatører og elektromontører i elektroinstallatørs stilling som regulerer omhandlede forhold.

I henhold til forskriften skal den som forestår utførelse og reparasjon av sterkstrømsanlegg med spenning over 42 volt for tilkobling til el-verkets ledningsnett, ha autorisasjon. Autorisasjonen gis etter søknad av det el-verk som forsyner det området hvor installasjon skal foretas. Tilsyn med at forskriften blir overholdt, føres av Produkt- og Elektrisitetstilsynet og det lokale eltilsyn.

Det er riktig som representanten hevder, at enkelte el-verk selv opptrer som aktører i installasjonsmarkedet. Dette var imidlertid en utbredt ordning tidligere. Etter hvert som det er etablert egne installasjonsfirmaer, er ordningen stort sett bare opprettholdt i områder hvor det ellers ville blitt dårlig dekning.

Det er for øvrig Produkt- og Elektrisitetstilsynets erfaring at autorisasjonsordningen nå fungerer som en registreringsordning hvor den som tilfredsstiller de faglige krav til å forestå installasjonsvirksomhet, får autorisasjon.

Selv om det nå er få konkrete saker hvor el-verkene opptrer som installatører, er jeg prinsipielt av den oppfatning at sammenblanding av roller er uheldig og må så vidt mulig unngås. Jeg er derfor glad for å kunne meddele at den problemstillingen det her rettes søkelys mot, allerede er under opprydding. Forskriften er under revisjon. Det foreligger nå et utkast til nye forskrifter på området, utarbeidet av Produkt- og Elektrisitetstilsynet. Forskriftsrevisjonen har høy prioritet, og det tas sikte på at de nye forskriftene skal tre i kraft fra 1. januar 1999.

Børge Brende (H): Jeg vil benytte anledningen til å takke statsråden for et prinsipielt og svært imøtekommende svar. Jeg er glad for at man ser at det er uheldig at det samme firmaet som skal autorisere, også selv er inne på markedet.

Nå er det jo spesielt i en del distriktskommuner at dette er aktuelt, og det viser seg jo at det slik forskriften fungerer i dag, er en vurdering om de faglige kvalifikasjonene er til stede, men det er også andre krav, knyttet til bosted o.l. At Regjeringen da vil la andre enn de som selv er inne i markedet, stå for autorisasjon, syns jeg er veldig ryddig. Jeg er glad for at man har tatt det initiativet og at man også får luket bort denne litt uheldige bukken passer havresekk-situasjonen, så det er hyggelig å kunne takke for et imøtekommende svar.

Presidenten: Det blei med det hyggelege, og vi går tilbake til kvardagen.

Vi går tilbake til spørsmål 14.